SCOPUL LECȚIEI: să trecem prin descrierea pe care o face Domnul nostru Isus Cristos despre Ioan Botezătorul, să explicăm de ce putem vedea la generația criticată de Isus asemenea lipsă de înțelepciune în cântărirea Domnului nostru Isus Cristos și a lui Ioan Botezătorul.
TEXTUL LECȚIEI: Matei 11:7-15, 20-24
VERSETUL DE AUR: „Atunci, Isus a început să mustre cetățile în care fuseseră făcute cele mai multe din minunile Lui, pentru că nu se pocăiseră.” Matei 11:20
CONTEXTUL LECȚIEI:
Importanța lui Ioan Botezătorul este sugerată de faptul că numele său este menționat de aproximativ 90 de ori în cele patru Evanghelii și în cartea Faptele Apostolilor. Este important să clarificăm că el nu este același cu Ioan Apostolul, care este menționat pe jumătate cât Ioan Botezătorul în Noul Testament. Noul Testament ne mai vorbește despre un alt bărbat pe nume Ioan (cunoscut și ca „Marcu”) în Faptele Apostolilor 12:12, 25; 13:5, 13; 15:37. „Ioan” era un nume popular!
Ioan Botezătorul s-a născut în Iudeea (Luca 1:65). Tatăl său, Zaharia, făcea parte dintr-o familie preoțească (deci din seminția lui Levi). Mama sa era Elisabeta, o rudă a Mariei (Luca 1:35-36), așa că Ioan și Isus erau înrudiți prin mamele lor. Ioan a petrecut mult timp în pustie când era tânăr (Luca 1:80).
Ioan a predicat pocăința, spunând: „Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape” (Matei 3:2). Botezul mulțimilor i-a dat titlul pe care îl cunoaștem și astăzi. În Evanghelii, el este numit „Ioan Botezătorul” atât de susținătorii săi, cât și de adversari (Matei 3:1; 14:2; etc.).
Ioan a contribuit la lucrarea lui Isus în trei moduri importante:
- El a fost într-un sens „Ilie, care trebuia să vină” (Matei 11:14; vezi și Maleahi 4:5-6; Matei 17:10-13; compară cu Ioan 1:21). În acest context, Ioan a fost înțeles ca asumând rolul lui Ilie, fiind o voce profetică ce pregătea poporul pentru venirea lui Mesia (Luca 1:17; Ioan 1:23).
- Botezul lui Isus în râul Iordan a fost „ca să împlinim tot ce trebuie împlinit” – a fost ceea ce trebuia făcut conform planului lui Dumnezeu, confirmat de „Duhul lui Dumnezeu” și de „un glas din cer” (Matei 3:13-17).
- Momentul în care Ioan Îl identifică profetic pe Isus drept „Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii” (Ioan 1:29).
Lecția de astăzi studiază un moment de după încheierea slujirii lui Ioan ca predicator în pustie. Se implicase într-un conflict cu stăpânitorul local, Irod Antipa, ceea ce l-a trimis la închisoare. Această întorsătură a evenimentelor a dus la apariția unor îndoieli pentru Ioan, pe care a încercat să le rezolve trimițându-și doi dintre ucenici la Isus pentru a determina dacă El este Mesia (Matei 11:1-3). Isus a răspuns trimițându-i la dovezile minunilor (Matei 11:4-6). Textul lecției de astăzi continuă după răspunsul lui Isus pentru ucenicii lui Ioan (Luca 7:24-28 este o paralelă parțială).
STRUCTURA LECȚIEI:
- Ioan – mesagerul (Matei 11:7-15)
- O celebritate neobișnuită (v. 7-10)
- Ultimul din neamul său (v. 11-15)
- Isus, făcătorul de minuni (Matei 11:20-24)
- Lipsa pocăinței (v. 20-22)
- Judecata care va urma (v. 23-24)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚII:
- În ce fel pregătesc credincioșii lumea pentru cea de-a doua venire a lui Cristos?
- Cum te poți asigura că nu lași ca mândria și împietrirea inimii să prindă rădăcini în viața ta?
- Care dintre noțiunile lecției de astăzi ți s-a părut cel mai greu de acceptat? De ce?
APLICAȚII PRACTICE:
Asemenea unui câine care, în ciuda dresajului cu lesa, o ia la goană în momentul în care este eliberat din strânsoare, omul are o fire similară. Și noi ne-am comportat de multe ori precum câinii greu de dresat, reîntorcându-ne la vechile noastre obiceiuri și neluând în seamă chemările Duhului Sfânt. Cu toate acestea, de fiecare dată când ne-am întors la Domnul cu o inimă pocăită, El era acolo, așteptându-ne cu brațele deschise.
Isus a mustrat cetățile încăpățânate care au refuzat să se pocăiască. Deși au văzut minunile cu ochii lor, ele au respins chemarea Lui. Lipsa lor de „urechi de auzit” și „ochi de văzut” este, de fapt, mai gravă decât atitudinea câinelui nostru, pentru că este auto-impusă (Matei 13:15-16; Marcu 8:18). Gândiți-vă la aceasta: cetatea Sodoma s-ar fi pocăit dacă ar fi fost martoră la aceleași fapte divine!
Există părți din viața ta în care persiști cu încăpățânare, refuzând să te predai lui Dumnezeu?