Un scurt istoric al românilor din Statele Unite şi Canada
Perspectivă istorică: Din punct de vedere istoric, românii sunt descendenţii a două popoare foarte vechi: dacii şi romanii. Dacii au fost locuitorii antici ai regiunii în care acum se afla Romania. Deşi pe coasta mării Negre locuiau colonii greceşti, încă din secolul al VI BC, primul regat unificat a fost de traci, numiţi daci. Această civilizaţie dacică a atins apogeul sub viteazul Decebal, care este onorat până în zilele noastre. Datorită bogaţiei legendare a acestei regiuni, Dacia a constituit o mare tentaţie pentru împăraţii romani. Dar Dacia nu era uşor de cucerit, aşadar generali după genarali au trebuit să-şi plece fruntea în faţa bravilor băştinaşi. În final împăratul Traian a cucerit ţara în anul 106 AD. Celebrarea victoriei a durat 123 de zile, iar sapte ani mai târziu Traian a ridicat un monument înfăţişând victoria sa, monument numit columna lui Traian care încă se află si astazi la Roma, Italia. Prin amestecul celor două popoare a luat naştere poporul Român si ca dovadă a puterinicei influeţe romane nu numai ţara a fost numită România, ci şi limba Română a evouluat din limba latină. Colonizarea romană alături de căsătorii au dat naştere unei noi populaţii. În anul 271 AD legiunile romane s-au retras, urmând o mie de ani de invazii sporadice. Relativ scurta ocupaţie romană de 165 de ani a lăsat în urmă un limbaj latin care a supravieţuit tuturor invaziilor ce au urmat de-a lungul anilor. Asadar, România este singura ţară latină din europa de est, adesea fiind numita – insula latină într-o mare slavonă – care cu excepţia Ungariei la graniţa de vest, este înconjurată de ţări slavone.
Valuri de migraţie: Biroul de recensământ al statelor unite a evidenţiat un număr de peste o jumatate de milion (518,653) de persoane de origine română. (U.S. Census Bureau, 2009 ACS). Ei locuiesc in fiecare stat al americii şi sunt pe poziţia a 12-a din punct de vedere al numărului de locuitori dintre cele 71 de grupuri etnice europene recunoscute în America. O estimatie neoficiala arata ca numarul total al romanilor care locuiesc in statele unite se ridica la peste un milion. (Ro-Am.net 2002). Conform statisticilor canadiene, un numar de aproape doua sute de mii de romani (192,170) sunt raspanditi pe teritoriul Canadei. (Statistics Canada, Ethnocultural Portrait of Canada-Romanian Origin from Ethnic origins, 2006 counts, Canada). Romanii sositi din Republica Moldova, conform unui studiu efectuat in 2012 de International Mission Board (Global Research-Global status of unreached people groups in US and Canada, August, 2012), in Statele Unite se gasesc 21,984 de cetateni moldoveni vorbitori de limba romana, iar in Canada statisticle arata ca sunt aproape sase mii. Totalul moldovenilor vorbitori de limba romana in statele unite si canada se ridica la aproape 28 de mii.
Primul român înregistrat în America a fost preotul ortodox Samuil Damian în 1748. El a călătorit în Maryland, Carolina de Nord şi Virginia şi a corespondat cu Benjanim Franklin pe tema electricităţii înainte de stabilirea sa în Charleston, Carolina de Sud. În timpul războiului civil american o serie de români au luptat de partea Uniunii. George Pomutz, regimentul 15 Iowa, a fost ridicat la rangul de brigadier general şi căpitanul Nicholas Dunca, regimentul 18 voluntari New York a fost ucis în bătălia de la Cross Keys, Virginia. De asemenea Constantin Theodorescu a fost ucis în timp ce slujea la bordul navei de luptă Maine atunci când ea s-a scufundat langa Havana la 15 feruarie 1898.
Primul val: Imigraţia treptată a românilor a început în 1880 şi s-a intensificat până la începutul secolului XX totalizând 100,000 de imigranţi la începutul primului război mondial. Majoritatea imigranţilor au venit din Transilvania, Banat şi Bucovina, teritorii aflate sub conducerea austro-ungară. Persecuţiile politice, etnice şi religoase îmbinate cu condiţiile sociale şi economice precare, au forţat românii să-si părăsească patria în căutarea libertăţii într-o lume nouă. Din punct de vedere al răspândirii pe continentul nord american, cei mai mulţi români s-au stabilit în statul New York, New Jersey şi oraşele din centrul vestic unde au găsit locuri de munca în fabrici, mine şi la căile ferate. De-a lungul anilor, românii au fondat biserici, societăţi culturale, ziare şi reviste. Mii de români s-au inscris în armata americană în timpul războiului din Corea şi Vietnam si sute dintre ei au cazut ca eroi in lupta.
Al doilea val: Aproximativ 10,000 de emigranţi români au sosit în America între anii 1948 şi 1953 ca rezultat al expulzării politice forţate, stabilindu-se în aceleaşi zone ca primii imigranţi.
Al treilea val: Acest grup, compus în mare parte de refugiaţi politic, au sosit după semnarea tratatului de la Helsinki din 1974 şi s-au stabilit în oraşele din vest, sud şi sud-vest al americii.
Al patrulea val: Decembrie 1989 a marcat sfărşitul perioadei de dictatură comunistă din Romănia şi începutul libertăţii pentru popor. Mânaţi de nesiguranţa asupra viitorului, mulţi români au emigrat în diferite zone ale lumii, un mare număr dintre aceşti au sosit în america de nord. În ultimii ani mulţi intelectuali români şi-au găsit locuri de munca în Statele Unite si Canada mutându-se astfel împreună cu familile lor.
Religia românilor: Majoritatea românilor americani si canadieni se identifică ca fiind ortodocsi. Sub conducerea comunistă, religia în România a fost privită ca o chestiune personală, dar guvernul a făcut eforturi enorme de a submina învăţăturile religioase şi credinţa in Dumnezeu în favoarea ştiintei şi a cunostinţei empirice. Ca rezultat, ignoranţa biblică este pronunţată iar oamenii sunt suspicioşi în ceea ce priveşte motivaţia bisericilor evanghelice. Datorită golului spiritual lăsat în urmă de regimul comunist oamenii sunt în căutarea împlinirii spirituale.
Lucrarea baptistă română: Prima biserică baptistă română din America a fost fondată în Cincinnati, Ohio în 1 ianuarie 1910 de către 48 de membrii fondatori. În 1913 s-a ţinut prima convenţie a Asociaţiei Baptiste Române. Au fost reprezentate noua biserici baptiste române prin 17 mesageri. Astăzi (2012) există 58 de biserici care apartin Asociatiei Bisericilor Baptiste Romane din Statele Unite si Canada si alte biserici si misiuni care activeaza in America de Nord fara a fi afiliate acesteia. Dupa anul 2000 s-a observat un numar crescand de romani venind de dincolo de Prut (Republica Moldova) si multi dintre acestia integrandu-se in bisericile existente romanesti precum si formarea a mai multor biserici moldovenesti in statele unite. Numarul bisericile si misiuniile baptiste romane din statele unite si canada se ridica la aproape o sută. Asociaţia tinerilor baptişti este foarte activă în lucrarea de misiune in america de nord precum si in Romania si Moldova. Mai multe biserici au activitati de misiune si in alte parti ale lumii unde nevoile sunt mari de propovaduire a evangheliei.
Lucrarea de viitor: Dorinta lucratorilor baptişti români este ca lucrarea de largirea imparatiei Domnului sa să crească semnificativ în urma plantării de noi biserici în cadrul comunităţilor de români care locuiesc in statele unite si canada. Această dorinta de creştere a bisericilor este generată de nevoile societatii in care traim si mandatul pe care-l avem de a predica evanghelia la orice faptura si de a face ucenici din toate neamurile. O nevoie vizibila este lucrarea cu a doua sau a treia generatie de tineri români care se relateaza mai usor la cultura locala dar care se identifica cu identitatea de român-american sau român-canadian. Prioritatea lucrării trebuie să fie ucenicizarea acestora precum si plantarea de biserici noi care sa aibe ca limba de inchinare limba româna precum si limba engleza dupa nevoile fiecarui context al zonei respective de lucrare. Aceasta lucrare nu trebuie facuta în detrimentul celorlalte lucrări, ci cu dorinţa de a crea un echilibru în lucrarea misionară. Acest lucru ne va ajuta ca să ajungem cu evanghelia la mulţi români şi întărindu-ne noi, vom putea fi de mai mult folos lucrării misionare globale. De asemenea bisericile române au ajuns la un potential de a initia lucrari de misiune si plantari de biserici in cadrul american si canadian, context in care multe comunitati din america de nord sufera din lipsa de prezenta a bisericilor evanghelice. Aceasta necesita o intelegere a lucrarii de imparatie a Domnului trecand dincolo de ingradirile care limba si cultura stramoseasca tind sa le impună. Ne rugam ca Domnul să scoată lucrători care sa propovaduiasca evanghelia ca toti oamenii sa auda vestea buna si sa ajunga la cunoaşterea mântuitoare a domnului nostru Isus Christos.
Notă: Document compilat de Mark Hobafcovich in 2008 si revizuit in 2012 din continutul a mai multor scrieri publicate si virtuale. Datele demografice americane sunt preluate de la U.S. Census Bureau, 2009 American Community Survey. Datele demografice canadiene sunt preluate de laStatistics Canada, Ethnocultural Portrait of Canada-Romanian Origin from Ethnic origins, 2006 counts, Canada. Cu exceptia catorva observatii personale, nu se asuma dreptul de originalitate asupra acestui text.
Mark Hobafcovich – Atlanta, 2008 revizuit 2012