SCOPUL LECȚIEI: să trecem în revistă descrierea Domnului nostru Isus Cristos despre ceea ce se va întâmpla la judecata de apoi, să comparăm comportamentul oilor cu cel al caprelor și să formulăm un plan prin care să-I slujim lui Isus asemenea „oilor” în săptămâna care ne stă în față.
TEXTUL LECȚIEI: Matei 25:31-46
VERSETUL DE AUR: „Atunci, Împăratul va zice celor de la dreapta Lui: ‘Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, de moșteniți Împărăția, care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii. Căci am fost flămând și Mi-ați dat de mâncat; Mi-a fost sete și Mi-ați dat de băut; am fost străin și M-ați primit.” Matei 25:34-35
CONTEXTUL LECȚIEI:
Contextul lecției noastre are loc într-o zi plină de învățături, în ultima săptămână a lucrării pământești a Domnului nostru Isus Cristos. Ca parte a „Predicii de pe Muntele Măslinilor” din Matei 24:3–25:46, Isus a predat adevărul lecției de astăzi, probabil în ziua de miercuri a ceea ce este adesea numită Săptămâna Patimilor.
Predica de pe Muntele Măslinilor a început atunci când ucenicii L-au întrebat pe Isus despre semnele venirii Sale și despre sfârșitul lumii (Matei 24:3). Isus și-a început răspunsul avertizând împotriva semnelor înșelătoare și a prezicerilor legate de persecuții (24:4-26). Apoi, a trecut la specificarea semnelor autentice (24:27-35). A urmat un îndemn prelungit de a fi gata și de a aștepta neașteptatul (24:36-51).
Isus a continuat cu ilustrații despre ceea ce spusese prin două pilde: pilda celor 10 fecioare (Matei 25:1-13) și pilda talanților (Matei 25:14-30; în Luca 19:12-27 aceasta este pilda polilor).
Capitolul se încheie cu o imagine dramatică a judecății finale – subiectul lecției de astăzi din Matei 25:31-46. Unii studenți consideră acest text o pildă, în timp ce alții nu. De obicei, pildele compară ceva pământesc cu „Împărăția cerurilor” (Matei 13:24, 31-34; 25:1, 14; etc.), dar Matei 25:31-46 nu prezintă această caracteristică. Singura comparație care ar putea sugera că este o pildă se află în Matei 25:32, unde judecata finală este comparată cu un păstor care separă „oile” de „capre”. Totuși, acest lucru se potrivește mai bine ideii de metaforă (limbaj figurativ sau simbolic) decât noțiunii de pildă.
STRUCTURA LECȚIEI:
- Judecătorul (Matei 25:31-33)
- Un moment glorios (v. 31)
- O mare adunare (v. 32-33)
- Oile (Matei 25:34-40)
- Invitație (v. 34)
- Explicație (v. 35-36)
- Consternare (v. 37-39)
- Laudă (v. 40)
- Caprele (Matei 25:41-46)
- Respingere (v. 41)
- Explicație (v. 42-43)
- Consternare (v. 44)
- Condamnare (v. 45-46)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚII:
- Ce semnificație are pentru tine afirmația că Împărăția „v-a fost pregătită de la întemeierea lumii”?
- În ce fel poate rezolva adunarea ta frățească cele șase nevoi ale oamenilor menționați în această pildă?
- Cum s-ar întări credința noastră dacă am privi orice lucrare de ajutorare a altora ca pe o lucrare îndreptată spre Însuși Isus?
- Cum ai răspunde la afirmația că un Dumnezeu care ne iubește nu ar lăsa un om să sufere o pedeapsă veșnică?
APLICAȚII PRACTICE:
Trăim într-un timp și într-o cultură în care lumea pare să trateze credința creștină cu dispreț. O asemenea atmosferă ostilă este prezisă în 2 Petru 3:3-4: „În zilele din urmă vor veni batjocoritori, plini de batjocuri, care vor trăi după poftele lor, și vor zice: Unde este făgăduința venirii Lui?” Chiar și creștinii s-ar putea întreba „Unde este Isus?” în momentele de disperare.
Răspunsul la această întrebare poate fi comparat într-o anumită măsură cu cărțile Unde este Waldo?, care i-au fascinat pe micuți. Aceste cărți conțin ilustrații cu mulțimi angajate în diverse activități în anumite locații. Cititorul este provocat să-l găsească pe „Waldo” undeva în mulțime. Cheia pentru a-l găsi constă în aspectul său exterior: el poate fi descoperit dacă știi mai întâi cum să-l recunoști.
Isus spune clar în pasajul de astăzi că ori de câte ori slujim pe cineva aflat la ananghie, Îl slujim pe El. Creștinii se văd adesea ca fiind mâinile, picioarele și vocea lui Isus pentru ceilalți oameni și o fac pe bună dreptate. Dar Isus poate fi văzut și în nevoile celor din jurul nostru. Ai ochi să „Îl vezi” în astfel de situații?