SCOPUL LECȚIEI: să facem un rezumat al așteptărilor lui Dumnezeu, așa cum le-a exprimat prin intermediul lui Moise, să explicăm conceptul de „legământ” în contextul său original și să-I dăm slavă lui Dumnezeu, ca popor prețuit.
TEXTUL LECȚIEI: Exodul 19:1-14
VERSETUL DE AUR: „Acum, dacă veți asculta glasul Meu și dacă veți păzi legământul Meu, veți fi ai Mei dintre toate popoarele, căci tot pământul este al Meu; Îmi veți fi o împărăție de preoți și un neam sfânt.” Exodul 19:5b-6a
CONTEXTUL LECȚIEI:
La patru sute treizeci de ani de la vremea lui Iosif, Dumnezeu a scos poporul Israel din Egipt (Exodul 12:40; 18:10). Prin intermediul unor molime miraculoase, care au dat în vileag neputința dumnezeilor falși ai Egiptului (7:8-11:10; 12:29-42), Dumnezeu a scos poporul în pustiu, unde a continuat să-i ocrotească și să se îngrijească de binele lor (Exodul 13-18). În ciuda pericolelor și a încercărilor prin care a trecut, poporul a ajuns la destinația menită: Sinai, muntele unde Dumnezeu Se dezvăluise pentru prima dată lui Moise (Exodul 3). Exodul 19 reprezintă începutul culminant al lui Dumnezeu cu poporul Său răscumpărat.
STRUCTURA LECȚIEI:
- Ajunși la Sinai (Exodul 19:1-2)
- În pustiu (v. 1)
- Pe munte (v. 2)
- Poporul ales al lui Dumnezeu (Exodul 19:3-6)
- Salvați (v. 3-4)
- Prețuiți (v. 5)
- Sfinți (v. 6)
- Dumnezeu va veni (Exodul 19:7-14)
- Poporul se învoiește (v. 7-8)
- Anticiparea prezenței divine (v. 9)
- Moise învață poporul (v. 10-14)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚII:
- Ai experimentat vreodată o mutare în care ai simțit ocrotirea lui Dumnezeu? În ce fel diferă experiența creștinului în cazul unei mutări voluntare și în cazul în care aceasta se întâmplă fără voia lui?
- Cum ai explica cuiva ce înseamnă să fii parte din noul legământ al preoției?
- Ce aspecte ale vieții tale ai putea îmbunătăți pentru a fi sigur că faptele tale sunt pe măsura Cuvântului pe care Dumnezeu te-a chemat să-l proclami?
APLICAȚII PRACTICE:
În contextul său, Exodul 19 arată responsabilitățile care îi revin poporului ales și răscumpărat de Dumnezeu. Oamenii sunt chemați să se pregătească pentru prezența lui Dumnezeu. În contextul noului legământ, nu clădirile bisericilor sunt cele care găzduiesc prezența lui Dumnezeu; în schimb, trupul creștinului este cel care devine „templul Duhului Sfânt” (1 Corinteni 6:19). Urmașii lui Isus slujesc, de asemenea, ca mijlocitori care îi conduc pe alții la adevăratul mijlocitor, Isus Hristos (Evrei 9:15).
Prin alegerea poporului Israel ca „o împărăție de preoți” și „un neam sfânt” (Exodul 19:6), Dumnezeu a pus fundația pentru binecuvântarea lumii prin copiii lui Iacov. Israel avea să încalce legământul de la Sinai căzând pradă păcatului, dar Dumnezeu avea un plan pentru un nou legământ (Ieremia 31:31-32; vezi și Matei 26:28). Pentru creștini, promisiunea că „toate familiile pământului vor fi binecuvântate” (Geneza 12:3) s-a împlinit în și prin Domnul nostru Isus Cristos. El este sămânța lui Avraam, moștenitorul promisiunii lui Dumnezeu (Galateni 3:16). Fiind Fiul lui Dumnezeu, doar Cristos este vrednic să fie Regele Împărăției lui Dumnezeu; ca Mare Preot veșnic al unei adunări de preoți, El este mijlocitorul perfect între Dumnezeu și oameni.