SCOPUL LECȚIEI: Să prezentăm un rezumat al conversației dintre Domnul Isus cel înviat și Petru; și să explicăm relația dintre iubirea pentru Domnul Isus și îngrijirea oilor.
TEXTUL LECȚIEI: Ioan 21:15-19
VERSETUL DE AUR: Ioan 21:15
„După ce au prânzit, Isus i‑a zis lui Simon Petru: „Simone, fiul lui Ioan, Mă iubești tu mai mult decât aceștia?” „Da, Doamne”, I‑a răspuns Petru, „Tu știi că Te iubesc.” Isus i‑a zis: „Paște mielușeii Mei!”” – Ioan 21:15
CONTEXTUL LECȚIEI
Această lecție continuă imediat de unde s-a oprit lecția anterioară. Observăm că atenția se concentrează de la ucenici în general, la Petru în mod specific. Dar rețineți că, în timp ce Isus și Simon Petru vorbesc, ei sunt încă în prezența celorlalți, inclusiv a lui Ioan (vezi comentariul la 21:2e în lecția 7). Noul Testament mărturisește în diferite moduri despre rolul unic și continuu al lui Petru în lucrarea Domnului Isus și în viața cea mai timpurie a bisericii. Alături de Pavel, Petru se remarcă printre apostoli prin faima și influența sa. Petru (cunoscut și ca „Cefa”; Ioan 1:42) a fost unul dintre cei trei apostoli considerați de Pavel „stâlpi” ai bisericii (Galateni 2:9). Petru s-a remarcat devreme ca un conducător, îndrăzneț în cuvinte și fapte (exemple: Fapte 2:14–41; 3:1–10). El a fost printre primii care au recunoscut că, atunci când Domnul Isus le-a spus ucenicilor săi „mergeți și faceți ucenici din toate neamurile” (Matei 28:19), chiar a vrut să meargă la neamuri fără a le cere să se apuce de practicile evreiești înainte de a-L accepta (Fapte 10:9–11:18; 15:6–11). Influența lui Petru a avut un ecou în întreaga biserică. Impactul evenimentelor din textul de astăzi este deci incalculabil.
STRUCTURA LECȚIEI
- Domnul Isus îi pune întrebări lui Petru (Ioan 21:15-17)
- Prima întrebare (v. 15)
- A doua întrebare (v. 16)
- A treia întrebare (v. 17)
- Domnul Isus îi spune adevăruri lui Petru (Ioan 21:18-19)
- Tinerețe (v. 18a)
- Bătrânețe (v. 18b-19)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Cum ne reafirmăm dragostea noastră pentru Domnul Isus în timpul de părtășie personală?
- Cum diferă aceste afirmații de dragoste față de Domnul Isus, când sunt făcute într-un mediu public?
- Cine sunt mielușeii menționați de Domnul Isus? Care este rolul nostru în îngrijirea acestor mielușei?
- Ce dovezi există în viața noastră că Îl iubim pe Domnul Isus cu adevărat?
- Ce versete biblice ne aduc aminte ce înseamnă cu adevărat să Îl iubim pe Domnul Isus?
- Ce putem câștiga spiritual când trecem prin experiențe nedorite? Cum putem să ne pregătim pentru astfel de experiențe, așa încât acestea să producă creștere spirituală?
- Ce putem face în prezent pentru ca moartea noastră, care este inevitabilă, să Îi aducă slavă lui Dumnezeu?
APLICAȚIE PRACTICĂ
La fel ca și Petru, fiecare dintre noi avem nevoie de răscumpărare, pentru că nu putem să ne asigurăm propria răscumpărare. Domnul Isus ne-a răscumpărat pe cruce și continuă să invite omenirea să accepte jertfa Lui pentru ispășirea păcatelor (Romani 3:25).
După ce a fost răscumpărat, lui Petru i s-a încredințat o lucrare. Când ne mărturisim dragostea față de Domnul și Mântuitorul nostru, ne angajăm să ne modelăm trăirea după modelul Domnului Isus, ceea ce înseamnă că devenim mai preocupați de împlinirea voii Tatălui decât de propriile dorințe (Matei 16:24-27; Ioan 14:23-24).
În al treilea rând, lucrarea presupune plătirea unui preț. Ca și Petru, acceptăm chemarea știind în mod clar că deoarece Domnul Isus a suferit, și noi suntem ai Lui, și viața noastră de credință va presupune și suferință (Ioan 15:18-16:4).
În al patrulea rând, suferința vine cu o promisiune. Când suferim ca și Domnul Isus și pentru scopuri spirituale, Îi aducem slavă lui Dumnezeu, indiferent cât de umilitoare ne este soarta în ochii lumii (Matei 5:10-12).