SCOPUL LECȚIEI: Să înțelegem ne amintim despre istoria Rebecăi ale lui Iacov și Esau și să învățăm cum să rezolvăm conflictele într-un mod plăcut lui Dumnezeu.
TEXTUL LECȚIEI: GENEZA 25:19-34
VERSETUL DE AUR: GENEZA 25:23
„Şi Domnul i-a zis:
„Două neamuri sunt în pântecele tău,
Şi două noroade se vor despărţi la ieşirea din pântecele tău.
Unul din noroadele acestea va fi mai tare decât celălalt.
Şi cel mai mare va sluji celui mai mic.” – Geneza 25:23
CONTEXTUL LECȚIEI
A doua jumătate a cărții Geneza ni-l prezintă pe Avraam (cunoscut inițial ca Avram) și neamul lui. Dumnezeu a promis că acest neam va fi calea prin care El va binecuvânta lumea (Geneza 12:1–3). În ciuda problemelor de fertilitate ale lui Avraam și ale Sarei și a vârstei lor înaintate (11:30; 12:4), Dumnezeu le-a dat un fiu, pe Isaac (21:1–7). Cu toate acestea, Avraam va avea alți fii de la alte femei. Agar, slujitoarea Sarei, l-a născut pe Ismael (Geneza 16:1–4, 15–16). După ce Sara a murit, Avraam și-a luat o altă soție, Keturah, care i-a născut alți fii (25:1–2). Cu toate acestea, Avraam l-a iubit cel mai mult pe Isaac (25:5–6). Isaac s-a căsătorit în cele din urmă cu Rebeca (24:67). Împreună s-au stabilit în partea de sud a Canaanului, lângă Peninsula Sinai (25:11; vezi 16:14). Pe parcursul cărții Geneza, aceste familii și conceptul de generații servesc drept puncte de tranziție în text. Pentru publicul original, acestea au servit drept repere pentru momente de mare semnificație și fiecare a marcat un nou accent în narațiune (vezi Geneza 5; 6:9–10; 11:10–27; 25:12–18). Cuvântul ebraic de bază tradus drept „carte” (Geneza 5:1; 6:9; 10:1, 32; 11:10; etc.) reamintește cititorilor să-și concentreze atenția asupra narațiunii viitoare și asupra indivizilor reprezentați. Această lecție se concentrează pe „spița neamului lui Isaac, fiul lui Avraam” (25:19a).
STRUCTURA LECȚIEI
- Un anunț neașteptat (Geneza 25:19b-23)
- Două generații (v. 19b-22)
- Două națiuni (v. 23)
- Diferențe clare (Geneza 25:24-28)
- Diferențe fizice (v. 24-26)
- Diferențe de personalitate (v. 27-28)
- Nepăsare clară (Geneza 25:29-34)
- Un om disperat (v. 29-32)
- Un om disprețuit (v. 33-34)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Problemele de fertilitate sunt la fel de actuale și astăzi. Cum am putea, ca biserică, să susținem familiile care trec prin astfel de situații?
- Uneori există conflicte între copiii din aceeași familie. Ce pot face părinții în astfel de situații și cum trebuie să se roage pentru copiii lor fără a demonstra favoritisme?
- Ce ar trebui să facem atunci când intrăm în conflict cu fratele sau sora de corp? Ce rol are pocăința în aceste situații? Ce exemple biblice avem din care putem învăța cum să ne comportăm?
- Se spune că scopul scuză mijloacele. Este principiul acesta un principiu biblic? Ce învățăm în acest sens din lecția de azi?
APLICAȚIE PRACTICĂ
Cititorii nu ar trebui să fie impresionați de atitudinile și acțiunile persoanelor descrise în această lecție. Isaac și Rebeca au arătat fiecare favoritism pentru unul dintre fiii lor, față de celălalt. Esau dorea o ușurare imediată față de beneficiile pe termen lung. Iacov a intrigat și și-a manipulat fratele pentru câștig personal. O poveste care a început cu iubirea și puterea lui Dumnezeu se transformă într-o poveste a oamenilor care urmăresc interese egoiste. Cu toate acestea, nu trebuie să idealizăm niciun personaj uman, deoarece Domnul este protagonistul acestei povești. El singur poate face bine din circumstanțe mai puțin decât ideale și oameni mai puțin decât ideali (vezi Romani 8:28; compară Geneza 50:20). Dumnezeu a lucrat prin această familie cu mari probleme și va lucra în viața tuturor copiilor Lui. Oamenii lui Dumnezeu nu trebuie să încerce să-i forțeze mâna. În schimb, ar trebui să avem încredere că planurile și scopurile Sale vor fi îndeplinite, indiferent de orice încercări ale noastre de a ocoli sau de a forța acele planuri.