SCOPUL LECȚIEI: să găsim în textul pe care îl studiem astăzi motive pentru a-I aduce laudă lui Dumnezeu, să explicăm de ce este important să ținem seama de istoria lucrărilor lui Dumnezeu atunci când anticipăm lucrările Sale viitoare și să alcătuim o rugăciune care să slăvească caracterul lui Dumnezeu ca sursă a tuturor binecuvântărilor.
TEXTUL LECȚIEI: Psalmul 103:1-14
VERSETUL DE AUR: „Domnul face dreptate și judecată tuturor celor asupriți.” Psalmul 103:6
CONTEXTUL LECȚIEI:
Cartea Psalmilor este adesea descrisă ca fiind „cartea de imnuri a Israelului antic”. Asemenea cărților de imnuri din zilele noastre, cartea Psalmilor include contribuții ale unor autori diferiți și acoperă o perioadă extinsă de timp. Cel mai vechi psalm este atribuit lui Moise (Psalmul 90), iar cel puțin un psalm provine din contextul robiei poporului lui Dumnezeu în Babilon (Psalmul 137). Istoric vorbind, între cei doi psalmi s-au scurs aproximativ 900 de ani!
Aproximativ jumătate dintre psalmi îi sunt atribuiți regelui David, cunoscut drept „cântărețul plăcut al lui Israel” (2 Samuel 23:1). Textul de astăzi este unul dintre acești psalmi. În timp ce unii psalmi includ o notă introductivă care le oferă contextul (exemplu: Psalmul 51), pentru Psalmul 103 nu avem un astfel de cadru. Este notată doar asocierea cu David, care a domnit aproximativ între anii 1010–970 î.Hr.
În mod tradițional, se consideră că Cartea Psalmilor este împărțită în cinci subdiviziuni: Psalmii 1–41, 42–72, 73–89, 90–106 și 107–150. Psalmul 103 se află în cadrul celei de-a patra porțiuni. O privire de ansamblu asupra celor 17 capitole din această subdiviziune ne dezvăluie următoarele:
- Psalmii 90–100 ne vorbesc despre rolul lui Dumnezeu ca rege al universului și despre rolul Israelului antic de a proclama și sărbători domnia Sa (exemple: 93:1; 95:3; 96:6, 10; 97:1; 99:1).
- Psalmii 101–106 ne vorbesc despre responsabilitățile poporului în diferite moduri și prezintă istoria Israelului într-un mod care nu lasă loc de mândrie personală. Psalmii 103 (textul de astăzi) și 104 se încadrează în acest grup, încurajând cititorii să fie mai departe o comunitate de credincioși care-L laudă pe Dumnezeu.
STRUCTURA LECȚIEI:
- Chemare la închinare (Psalmul 103:1-5)
- Ce trebuie să facem (v. 1-2)
- De ce facem lucrul acesta (v. 3-5)
- Recunoașterea harului divin (Psalmul 103:6-14)
- Argumente de luat în considerare (v. 6-10)
- Asemănări la care să cugetăm (v. 10-14)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚII:
- Cum ne ajută binecuvântarea lui Dumnezeu să nu pierdem din vedere ceea ce trebuie să ținem minte despre El? Ce obiceiuri zilnice te pot ajuta să-ți hrănești obișnuința de a-L binecuvânta pe Dumnezeu?
- Care binecuvântare din Psalmul 103:3-5 iese cel mai mult în evidență în viața ta?
- Ce păreri greșite ai întâlnit despre teama de Dumnezeu și ceea ce înseamnă ea? Ce înseamnă să te temi de Dumnezeu, dacă ești copilul Său?
- În ce fel te încurajează să știi că Dumnezeu își amintește limitele noastre personale?
APLICAȚII PRACTICE:
În Psalmul 103 ni se spune că Dumnezeu ne cunoaște. Și pentru că ne cunoaște, Dumnezeu Își arată îndurarea față de noi. Este un lanț cauză-efect destul de surprinzător, pentru că de obicei, a afla detalii despre neajunsurile altui om duce la înstrăinare, la mânie, la dezamăgire sau chiar la ură. Aceste consecințe negative apar din pricina faptului că prea puțin căutăm să fim neprihăniți și datorită capacității noastre limitate de a da dovadă de dragoste. Nu putem găsi deosebire mai mare decât deosebirea între consecințele cunoștințelor noastre și consecințele faptului că Dumnezeu ne cunoaște.
Partea minunată este că îndurarea lui Dumnezeu creează un context în care ajungem să ne cunoaștem pe noi înșine, să ne cunoaștem unii pe alții și chiar să-L cunoaștem pe Dumnezeu. În Psalmul 103,
angajamentul acesta față de o cunoaștere plină de compasiune reiese din referirea la episodul vițelului de aur din Exodul 32–34. În acel context, atât Dumnezeu cât și Moise știu că israeliții sunt un popor încăpățânat și păcătos. Totuși, această realitate ar trebui privită în contextul anilor de robie în Egipt, în vreme ce poporul încearcă să facă față libertății neașteptate pe care a câștigat-o.
Psalmul 103 și textele care stau la baza acestuia ne indică o abordare diferită a vieții de credință față de ceea ce auzim de obicei. Aceste texte prevăd faptul că vei vedea în viață o mulțime de semne ale milei lui Dumnezeu. Cum pot să vadă cei din jur astfel de semne în tine?