SCOPUL LECȚIEI: să trecem în revistă intenția lui David și reacția lui Dumnezeu, să explicăm deosebirile de semnificație ale cuvântului casă din acest pasaj și că scriem o rugăciune prin care ne exprimăm supunerea față de Dumnezeu, chiar și atunci când planurile Sale nu se aseamănă cu cele omenești.
TEXTUL LECȚIEI: 2 Samuel 7:4-17
VERSETUL DE AUR: „Ci casa ta și împărăția ta vor dăinui veșnic înaintea Mea și scaunul tău de domnie va fi întărit pe vecie.” (2 Samuel 7:16)
CONTEXTUL LECȚIEI:
David a ajuns să fie rege peste un Israel unit. Acest lucru s-a întâmplat aproximativ în anul 1000 î.Cr. (2 Samuel 5–6). După un război civil îndelungat (3:1–2) și după cucerirea iebusiților și a orașului lor Ierusalim (5:6–7), el a făcut din acest oraș capitala regatului reunificat al Israelului (5:8–12). A urmat victoria împotriva filistenilor (5:17–25). După aceea, David a adus chivotul legământului în Ierusalim (cunoscut și ca „orașul lui David” [6:16]) și l-a așezat într-un cort (6:17). Această mișcare a consolidat Ierusalimul ca capitală politică și religioasă a regatului.
După sosirea chivotului la Ierusalim, David s-a confruntat cu ceea ce el considera a fi o mare discrepanță. Deși el locuia într-un palat grandios (2 Samuel 5:11; 7:2), chivotul legământului nu se bucura de o locuință permanentă (7:6–7). Tulburat de această stare de lucruri, David a decis să construiască o casă pentru Dumnezeu. David i-a comunicat planul său profetului Natan, care inițial l-a încurajat și a încuviințat ca regele să continue (7:1–3). Se pare că nici unul, nici altul nu a cerut aprobarea lui Dumnezeu, iar ceea ce urmează în capitolul 7 a fost reacția lui Dumnezeu la plan (1 Cronici 17:3–15 reprezintă o relatare paralelă a evenimentelor).
STRUCTURA LECȚIEI:
- Lecții de istorie (2 Samuel 7:4-9a)
- Trecutul Israelului (v. 4-7)
- Trecutul lui David (v. 8-9a)
- Planuri de viitor (2 Samuel 7:9b-17)
- David și Israel (v. 9b-11a)
- Solomon și Cristos (v. 11b-17)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚII:
- Care sunt întrebările la care trebuie să găsească răspuns o adunare, atunci când caută discernământ în administrarea potrivită a casei de închinare?
- Ce speranțe ai pentru propria ta familie, atunci când zilele tale se vor împlini?
- Imaginează-ți că ești David și că ai posibilitate să afli cum își va împlini Dumnezeu promisiunea în viitor. Ce fel de gânduri și emoții te încearcă?
APLICAȚII PRACTICE:
Atunci când a decis să-I clădească o casă (un templu) lui Dumnezeu, David a avut intenții bune. Însă proiectul său avea să rămână în seama fiului său, Solomon. Dacă putem vorbi aici despre o greșeală a lui David, aceea a fost că nu s-a consultat cu Domnul înainte să ia o hotărâre. S-ar putea ca și noi să avem idei bune, dar Dumnezeu să considere că nu este timpul potrivit sau că nu avem oamenii potriviți în jurul nostru. Cât de des ți se întâmplă să nu te sfătuiești cu Dumnezeu înainte de a-ți lansa proiectele?
Regele David s-a văzut nevoit să lase în cârca lui Solomon clădirea casei lui Dumnezeu. Dar planurile lui Dumnezeu erau mult mai mărețe și depășeau mult ideea construirii și a întreținerii unui templu neînsuflețit. În Domnul nostru Isus Cristos, însă, toți facem parte din templul sfânt și veșnic al lui Dumnezeu. Iar într-o bună zi, vom ajunge acasă la Domnul, unde ne vom bucura de Împărăția veșnică într-un fel la care David nici nu putea visa în vremea sa. În această clădire eternă, făurită de mâinile lui Dumnezeu, stăpânește pe veșnicie Cristos, urmașul lui David.