SCOPUL LECȚIEI: să-i numim pe toți cei care au venit să-L vadă pe pruncul Isus, să trasăm pe o hartă drumul și distanța parcurse de la Nazaret la Betleem și să ne formulăm o modalitate prin care fiecare „vom merge la Betleem” (din punct de vedere spiritual) în această sărbătoare a Crăciunului.
TEXTUL LECȚIEI: Luca 2:1-16
VERSETUL DE AUR: „După ce au plecat îngerii de la ei, ca să se întoarcă în cer, păstorii au zis unii către alții: „Haidem să mergem până la Betleem și să vedem ce ni s-a spus și ce ne-a făcut cunoscut Domnul.” (Luca 2:15)
CONTEXTUL LECȚIEI:
Textul lecției de astăzi face parte dintr-o poveste mult mai amplă din Luca 1–2, care ne oferă detalii despre concepția și nașterea Domnului nostru Isus Cristos. Luca împletește această poveste cu relatarea sa despre concepția și nașterea lui Ioan Botezătorul. Ambele nașteri au fost anunțate de un înger, s-au înfăptuit prin puterea miraculoasă a lui Dumnezeu și au fost însoțite de minuni pe care le-a făcut Dumnezeu.
Luca a juxtapus relatările despre cele două nașteri din două motive. În primul rând, Ioan Botezătorul a fost o figură importantă în Iudeea secolului întâi. Ucenicii săi au călătorit chiar până la Efes, în Asia Mică (Faptele Apostolilor 19:1–3). În al doilea rând, Evanghelia lui Luca demonstrează legătura dintre lucrările lui Ioan și Isus. Ioan a fost un mesager care pregătea oamenii pentru venirea lui Mesia (vezi Isaia 40:3–5, citat în Luca 3:4–6). Domnul nostru Isus Cristos a fost acest Mesia promis, lucru confirmat de Simeon (Luca 2:25–32). Prin povestirea nașterilor lui Ioan și Isus, Luca subliniază felul în care aceste evenimente au făcut parte din același plan glorios al lui Dumnezeu.
În secolele dinaintea nașterii lui Isus, Imperiul Roman a cucerit teritorii din jurul Mării Mediterane. Până în anul 63 î.Cr., Roma a cucerit orașul Ierusalim și teritoriul înconjurător, deși romanilor le-a luat câțiva ani să-și consolideze controlul. Cezar Augustus a devenit împărat în anul 27 î.Cr. Din cauza numeroaselor sale proiecte de construcții, a fost nevoit să-și taxeze poporul din greu. Cei care nu se supuneau autorității romane puteau fi amendați, biciuiți, exilați sau executați.
Dominația romană reprezenta mai mult decât o povară politică și economică pentru poporul evreu. Era, de asemenea, o problemă religioasă: atâta timp cât stăpânea Roma, Dumnezeu nu era la putere(sau, cel puțin, așa părea). Realitatea ocupației romane era o reamintire constantă a faptului că, vreme de generații, Dumnezeu îi lăsase pe israeliți în statutul de exil – fie el și un „exil” în limitele propriilor granițe. Credincioșii se uitau la promisiunile Scripturii în căutarea speranței. Dumnezeu promisese un mare Fiu al lui David care să domnească peste poporul Său (2 Samuel 7:12–16) și refacere dincolo de exil (Isaia 51:11). Într-o zi, puterile păgâne urmau să fie distruse, iar Dumnezeu urma să domnească ca suveran peste toate națiunile (Daniel 7:1–14). În secolul întâi d.Cr., trecuseră sute de ani de când Dumnezeu făcuse aceste promisiuni. Dar credincioșii priveau dincolo de greșelile strămoșilor lor și își păstrau încrederea în promisiunea lui Dumnezeu că Își va recupera lumea.
Ideile acestea se intersectează cu povestea lui Luca despre nașterea lui Isus. Puterea Romei este portretizată prin capacitatea sa de a impozita. În descrierea sărăciei familiei lui Isus, prindem o frântură din oprimarea exercitată de Roma asupra Israelului. Promisiunea lui Dumnezeu iese în evidență atunci când auzim din nou despre David, al cărui Fiu promis va domni peste toate.
STRUCTURA LECȚIEI:
- În vremea aceea (Luca 2:1-7)
- Porunca de la Roma (v. 1-3)
- Călătoria unei familii (v. 4-5)
- Nașterea unui copil (v. 6-7)
- În câmp (Luca 2:8-16)
- Vești îngerești (v. 8-12)
- Oastea cerească (v. 13-14)
- Reacția păstorilor (v. 15-16)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚII:
- Cum ar trebui să discearnă creștinul dacă să coopereze sau nu cu dispozițiile venite din partea guvernului? Cunoști versete care să ne călăuzească în acest sens?
- L-ai văzut pe Dumnezeu lucrând în circumstanțe surprinzătoare? Povestește-ne.
- Ce pași putem face pentru a deveni vestitori ai păcii lui Dumnezeu în lume?
- Cum te-a ajutat lecția de astăzi să vezi povestea Crăciunului dintr-o perspectivă diferită?
APLICAȚII PRACTICE:
Circumstanțele din jurul nașterii Domnului nostru Isus Cristos răstoarnă orice așteptare lumească cu privire la valori și la importanță. Printre primii oameni care au primit vestea nașterii Sale nu s-au aflat nici elitele și nici cei puternici, chiar dacă și ei au primit vestea (vezi Matei 2:1-12).
Vestea cea bună au primit-o mai întâi niște păstori de rând. Viața lor s-a schimbat pentru totdeauna în acel moment. Călătoria lor spre Betleem a dus la răspândirea mesajului Evangheliei. În seara aceea, au plecat de la Maria, Iosif și pruncul Isus și s-au dus mai departe, pregătiți să spună tuturor vestea cea bună pe care o primiseră (Luca 2:17-18). Cum va fi propria ta „călătorie la Betleem?” Cum vei primi și cum vei proclama vestea cea bună a Domnului nostru Isus Cristos?