SCOPUL LECȚIEI: să înțelegem acuzația care i s-a adus lui Ștefan și motivația de la baza acesteia, să analizăm tactica tip „scopul scuză mijloacele” pe care au aplicat-o împotrivitorii lui Ștefan și să evaluăm căi diferite prin care putem răspunde sau reacționa la împotriviri față de Domnul Isus în zilele noastre.
TEXTUL LECȚIEI: Fapte 6:7-15
VERSETUL DE AUR: „Unii din sinagoga numită a Izbăviților, a Cirinenilor și a Alexandrinilor, împreună cu niște iudei din Cilicia și din Asia, au început o ceartă de vorbe cu Ștefan, dar nu puteau să stea împotriva înțelepciunii și Duhului cu care vorbea el.” (Fapte 6:9-10)
CONTEXTUL LECȚIEI:
După înălțarea Domnului Isus la ceruri, numărul credincioșilor a crescut, iar aceștia au fost adăugați la numărul celor din Ierusalim (vezi Fapte 2:47b, 5:14; 6:1). Numărul crescând de credincioși i-a făcut să-și dezvolte obiceiuri cu privire la adunările lor și așteptări cu privire la felul în care se purtau unii cu ceilalți (vezi 2:42-47a; 4:32-35).
În timpul acela, aproape toți credincioșii erau etnici evrei. Dar nu toți proveneau din același context cultural. Unii locuiseră în părțile elene ale Imperiului Roman în care s-a vorbit limba greacă, în vreme ce alții locuiseră în regiunile evreiești ale Palestinei. Deosebirile dintre aceste grupuri de evrei ai primului secol au dus la conflicte în ce privește purtarea față de văduve (Fapte 6:1). În consecință, apostolii s-au confruntat cu provocări de acest gen în timp ce încercau să se asigure de bunul mers al bisericii (6:2).
Pentru a-și ușura munca, apostolii au selectat șapte bărbați care să se ocupe de anumite lucrări (vezi Fapte 6:3-4). Cartea Faptele Apostolilor ne vorbește în detaliu despre doi dintre acești bărbați: Filip (8:4-40) și Ștefan (6:8-8:1). Din anumite puncte de vedere, rolul acestor bărbați coincidea cu cel al diaconilor (vezi 1 Timotei 3:8-13). Cuvântul diacon vine de la substantivul grec diakonos, care nu este folosit în Fapte 6. Totuși, o variantă a acestui cuvânt apare în Fapte 6 și este tradus ca „slujbă” (Fapte 6:3). Termenul descrie unele aspecte ale muncii depuse de apostoli.
STRUCTURA LECȚIEI:
- Biserica în creștere (Fapte 6:7-10)
- Ucenici și preoți (v. 7)
- Putere și minuni (v. 8)
- Înțelepciune și Duh (v. 9-10)
- Împotrivitorii îndemnați (Fapte 6:11-15)
- Uneltirea (v. 11-12)
- Martorii (v. 13-14)
- Omul credincios (v. 15)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚII:
- Cum poate adunarea ta să fie un vas as răspândirii Evangheliei în comunitatea și în orașul tău?
- Care sunt căile prin care își pot dezvolta credincioșii puterea spirituală? Cum pot cei maturi în credință să-și folosească puterea spirituală pentru a încuraja creșterea spirituală a celor noi în credință?
- În ce fel indică faptele, atitudinile și cuvintele tale faptul că ești un urmaș al lui Cristos? Care sunt limitele judecării statutului spiritual al unui om potrivit lucrurilor care se pot vedea?
APLICAȚII PRACTICE:
Care ar trebui să fie răspunsul creștinului la atacurile și insultele aduse la adresa credinței? Atacurile acestea ar putea fi insulte personale, remarci tăioase sau judecăți cu privire la felul în care ne folosim timpul, energia și resursele. S-ar putea să suferim astfel de abuzuri chiar din partea colegilor de muncă, din partea prietenilor sau a familiei.
Atacurile verbale adresate lui Ștefan au dus la un atac fizic care a dus la moartea lui. Este puțin probabil să cunoaștem același sfârșit ca Ștefan. Cu toate acestea, felul în care a trăit ne poate influența și nouă purtarea – indiferent dacă va duce la atacuri la adresa credinței noastre.
Ștefan a fost un învățat al Scripturii, lucru pe care îl putem vedea în discursul pe care îl ține înaintea Sanhedrinului (Fapte 7:2-54). Nu doar că știa principiile Scripturii, dar cunoștea și felul în care a împlinit Domnul Isus întreaga Scriptură. Această cunoaștere i-a insuflat încredere și speranță în interacțiunea sa cu Sanhedrinul. A propovăduit Evanghelia cu speranța că vor ajunge să creadă în Domnul Isus ca mult așteptatul Mesia.
Mai presus de toate, Ștefan și-a cunoscut sfârșitul cu pace și cu capul sus. A dat dovadă de o liniște care nu poate veni decât de la cunoașterea voinței și puterii lui Dumnezeu. Acuzațiile false nu l-au împiedicat pe Ștefan; el a avut încredere că totul face parte din planul lui Dumnezeu.
Data viitoare când te rogi, gândește-te la Ștefan. Cere-i lui Dumnezeu înțelepciune, putere și pace. Atunci când ne exersăm și când dăm dovadă de aceste atribute, putem să-I slujim mai bine Domnului, mai ales în fața criticilor sau a atacurilor din partea lumii.