SCOPUL LECȚIEI: Să facem un rezumat al ideii disputate de Pavel și de Barnaba, să schițăm felul în care respinge Petru punctul lor de vedere și să aflăm cum ne vom chestiona propriile obiceiuri potrivit cu esența mesajului Evangheliei.
TEXTUL LECȚIEI: Faptele Apostolilor 15:1-21
VERSETUL DE AUR: „Și Dumnezeu, care cunoaște inimile, a mărturisit pentru ei și le-a dat Duhul Sfânt ca și nouă. N-a făcut nicio deosebire între noi și ei, întrucât le-a curățit inimile prin credință.” (Faptele Apostolilor 15:8-9)
CONTEXTUL LECȚIEI
Mare parte din primii urmași ai lui Isus au fost iudei care și-au continuat multe dintre practicile iudaice. De pildă, până la distrugerea templului din Ierusalim în anul 70 d.Cr., urmașii iudei ai lui Isus încă se implicau în ceremoniile de la templu (exemple: Fapte 3:1, 21:26). În plus, pe tot teritoriul Imperiului Roman, credincioșii evrei continuau să meargă la sinagogă (exemplu 17:1-2). Evreii se adunau acolo pentru închinare și pentru a învăța din Scripturi.
Unii care veneau din rândul neamurilor ajunseseră să se bucure de trecere în comunitățile iudaice locale, în parte pentru că susțineau sinagogile (exemplu: Luca 7:1-10). Cartea Faptele Apostolilor ne vorbește despre un astfel de om: Corneliu, un om venit dintre neamuri, care era „temător de Dumnezeu” (Fapte 10:1-2, 22). Nu avem indicații că aceste neamuri ar fi preluat și cerințele iudaismului. Prin urmare, nu erau considerați „fii ai neamului lui Avraam” (13:26).
Au fost, însă, unii oameni veniți din rândul neamurilor care au ales să se convertească pe deplin la iudaism (vezi Fapte 13:43, compară cu 6:5). Convertiții de sex masculin trebuiau să se supună practicii circumciziei – o procedură chirurgicală dureroasă și chiar periculoasă, dat fiind că avea loc într-o perioadă a anesteziei precare, din care lipseau antibioticele. Circumcizia era simbolul legământului dintre Dumnezeu și Avraam (vezi Geneza 17:9-14; compară cu Exodul 12:48). În timpul secolului I d.Cr., unii propovăduiau învățătura că urmașii lui Isus veniți din rândul neamurilor trebuie să fie circumciși, conform Legii lui Moise (vezi Galateni 6:12-13). Motivul din spatele acestei idei era că Israelul fusese întotdeauna poporul deosebit al lui Dumnezeu. Dumnezeu Se revelase pe Sine în fața Israelului, lor le dăduse legea Lui și lor le specificase circumcizia ca semn al legământului cu El. Gruparea aceasta de învățători pleca de la presupunerea că dacă Dumnezeu vrea să se facă cunoscut și neamurilor, atunci neamurile trebuie să fie tăiate împrejur conform Legii lui Moise.
Conciliul de la Ierusalim
Cartea Faptele Apostolilor a fost scrisă de Luca. Fapte este ce de-al doilea volum al unei lucrări scrisă de Luca și adresată lui Teofil (Fapte 1:1; vezi Luca 1:1-4). Înainte de evenimentele petrecute în pasajul acestei lecții, Pavel și Barnaba, lideri ai bisericii secolului I, călătoriseră prin toată Asia Mică (Turcia zilelor noastre). Călătoriile acestea sunt numite prima călătorie misionară a lui Pavel din anii 47-49 d.Cr. (Fapte 13:4-14:28). Cei doi au vizitat mai multe sinagogi în care au predicat din Scripturi și au propovăduit învierea lui Isus (exemplu: 13:32-33). Nu au fost deloc selectivi atunci când a venit vorba despre audiența lor; au predicat atât evreilor cât și neamurilor (vezi 14:1).
După călătoriile lor, Pavel și Barnaba s-au reîntors în Antiohia (Fapte 14:26-27), o cetate din Siria zilelor noastre (a nu se confunda cu cealaltă Antiohia din Pisidia – vezi 13:14). Antiohia Siriei se afla la distanță de aproximativ 300 de mile la nord de Ierusalim.
Întâmplările din Fapte 15:4-29 descriu o întâlnire uneori numită „Conciliul de la Ierusalim.” Întâlnirea a avut loc aproximativ în anul 51 d.Cr.. Conciliul a fost o primă încercare de a răspunde la întrebarea vitală despre includerea neamurilor în rândul poporului lui Dumnezeu. Viitorul bisericii depindea de felul în care avea să răspundă conciliul la această întrebare.
STRUCTURA LECȚIEI
- Descrierea conflictului (Fapte 15:1-3)
- Credința (v. 1-2a)
- Cele două tabere (v. 2b-3)
- Dezbaterea asupra neînțelegerii (Fapte 15:4-6)
- Primirea (v. 4)
- Reamintirea (v. 5-6)
- Rezolvarea neînțelegerii (Fapte 15:7-11)
- Lucrarea lui Dumnezeu (v. 7-9)
- Răspunsul nostru (v. 10-11)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Cum ar trebui să discearnă credincioșii care sunt doctrinele esențiale și care sunt cele neesențiale sau secundare? Cum să gestionăm dezbaterile despre doctrinele neesențiale?
- Cum le poți vorbi altor credincioși despre lucrarea lui Dumnezeu în viața ta, ca o formă de încurajare?
- Cum să ne trăim viața în așa fel încât să reflectăm prezența lui Dumnezeu în viața noastră?
APLICAȚII PRACTICE
Lumea încearcă să ascundă existența unui conflict evitându-l sau ignorându-l total. Păstrarea impresiei de liniște, indiferent de neînțelegerile care clocotesc în fundal, poate însemna un eșec serios. De obicei, ignorarea problemelor doar înrăutățește conflictul existent.
Liderii bisericii primului secol nu s-au ferit de neînțelegerile care s-au ivit din problema circumciziei neamurilor. Au rezolvat disputa rămânând credincioși Evangheliei. Suntem mântuiți prin harul Domnului Isus Cristos și nu prin moștenirea sau prin realizările noastre!