SCOPUL LECȚIEI: Să aflăm cum știa Pavel ce este păcatul, să definim „firea” așa cum folosește Pavel termenul în pasajul acestei lecții și să aflăm cum să ne păzim de o viziune greșită pe care poate am auzit-o despre Legea Vechiului Testament.
TEXTUL LECȚIEI: Romani 7:1-25
VERSETUL DE AUR: „Dar acum, am fost izbăviți de Lege și suntem morți față de Legea aceasta, care ne ținea robi, pentru ca să slujim lui Dumnezeu într-un duh nou, iar nu după vechea slovă.” Romani 7:6
CONTEXTUL LECȚIEI
Care este atitudinea creștinilor față de Legea lui Moise, în centrul căreia se află cele Zece Porunci? Să fie legile acestea doar o relicvă a unui trecut îndepărtat? Iar dacă suntem liberi de aceste legi, înseamnă că putem să le și ignorăm?
Iată întrebările pe care le aduce Pavel în Romani 7, un pasaj care aprofundează scopul și felul în care putem aplica Legea Vechiului Testament în viața creștinului. Din contextul Epistolei către Romani face parte tensiunea dintre creștinii de origine iudaică și creștinii veniți din rândul neamurilor, lucru care nu mai prezintă o problemă a bisericii zilelor noastre. Cu toate acestea, încă se mai dezbate chestiunea locului pe care îl ocupă Legea lui Moise ca îndreptar al comportamentului uman. Prin urmare, chiar dacă uneori ni se pare greu de înțeles argumentarea extinsă a lui Pavel în cartea Romani, pentru a fi creștini biblici este esențială cercetarea amănunțită a acestei Epistole. Cartea Romani reprezintă exprimarea deplină a învățăturilor lui Pavel – ceea ce numește el „evanghelia mea” (Romani 2:16; 16:25). Pavel o numește așa pentru că se inspiră frecvent din moștenirea sa iudaică. La o numărătoare rapidă, Epistola către Romani prezintă peste 50 de citate directe din Vechiul Testament.
În Romani 5, 6 și 7, Pavel identifică trei mari opresori ai omenirii: păcatul, moartea și legea. Fiecare dintre cele trei a jucat un rol în asuprirea oamenilor și le-a furat posibilitatea refacerii unei relații cu Domnul. Fiecare dintre cele trei a avut o „stăpânire” (Romani 6:9; 7:1; vezi și 6:14) – limbajul tiraniei. Moartea a stăpânit prin teroare încă de la păcatul lui Adam (5:14). Păcatul a stăpânit în viața oamenilor (6:12) și a dus la consecința judecății. Legea (fie ea mozaică sau laică) există ca autoritate pentru a defini și pentru a pedepsi comportamentul greșit (6:15-23). În Romani 7, Pavel se reîntoarce la discuția despre locul potrivit al legii în planul lui Dumnezeu.
STRUCTURA LECȚIEI
- Stăpânirea Legii (Romani 7:1-6)
- Dezlegarea prin moarte (v. 1-3)
- Dezlegarea prin Duh (v. 4-6)
- Lațul păcatului (Romani 7:7-12)
- Păcatul definit de Lege (v. 7-8)
- Moartea prin amăgirea păcatului (v. 9-12)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE:
- Cum ne ajută moartea față de păcat și eliberarea de sub lege să fim mai roditori pentru Dumnezeu?
- Privind în urmă la viața ta dinainte de mântuire, ce exemple ale roadelor morții erau prezente în viața ta?
- Când trăiești tensiunea dintre supunerea față de Domnul din dragoste și supunerea față de El din teamă?
- Ce fel de valori ai experimentat prin studiul personal al Vechiului Testament?
APLICAȚII PRACTICE
1 Petru 1:16, citând Leviticul 11:44-45, spune: „Fiți sfinți, căci Eu sunt sfânt.” Se poate să dezbatem în continuare care aspectele ale Legii lui Moise se mai aplică în era Noului Testament, însă aceasta este o chestiune în care nu mai există îndoieli. Reușim să creștem atunci când ne întrebăm cum să fim sfinți pentru că Dumnezeu este sfânt. Este o întrebare importantă și profundă și trebuie să ne angajăm să creștem în sfințire de-a lungul vieții noastre.
A fi sfânt înseamnă a te deosebi de ceea ce nu este sfânt – iar Dumnezeu este cel care ne arată această deosebire în Legile Lui. Același lucru se aplică și în cazul ideii de a fi plini de dragoste, în loc să fim lipsiți de dragoste (vezi Galateni 5:14, care citează din Leviticul 19:18). Dacă nu ar exista Dumnezeu, dacă nu ar exista un legiuitor, atunci nu ar exista nicio lege absolută privitor la ideea de a fi sfânt, plin de dragoste, etc. Însă Dumnezeu există și a dat legi pentru binele omenirii. Modul prin care putem contracara influența lumească, aducătoare de moarte, este să cercetăm căile pe care ni le-a croit Dumnezeu, așa cum se sunt prezentate ele în Biblie.