SCOPUL LECȚIEI: Să aflăm de ce le spune Pavel galatenilor că sunt „nechibzuiți,” să facem deosebirea dintre natura și motivația Duhului și natura și motivația firii și apoi să ne formulăm un plan prin care să aplicăm ceea ce am învățat din aceste deosebiri în slujirea noastră în Cristos.
TEXTUL LECȚIEI: Galateni 3: 1-18
VERSETUL DE AUR: „Prin faptele Legii ați primit voi Duhul ori prin auzirea credinței?” (Galateni 3:2b)
CONTEXTUL LECȚIEI
Scrisoarea lui Pavel către cei din Galatia a pornit de la o situație de criză. Le vorbește despre o amenințare la adresa bisericilor pe care le-a plantat în această provincie. Pericolul îl reprezenta învățătura falsă că este necesar să ții legea iudaică pentru a fi mântuit.
Argumentul lui Pavel împotriva acestei erezii trebuia să implice și o expunere a Scripturii. Efectul măiestriei și inspirației lui Pavel în folosirea pasajelor din Vechiul Testament ne demonstrează faptul că Evanghelia nu se depărtează radical de la textul Vechiului Testament. Înțeles corect, Vechiul Testament ne propovăduiește, la rândul său, o relație cu Dumnezeu bazată pe credință și nu pe lucrări.
Trebuie să ținem cont de faptul că evreii din vremea lui Pavel înțelegeau termenul „lege” în mod diferit față de noi. Noi tindem să credem că legea include reguli și reglementări civile – prevederi care să ne guverneze comportamentul. Deși legile Vechiului Testament aveau un astfel de element, sistemul respectiv avea menirea primară de a păstra o relație potrivită cu Dumnezeu. Pentru evrei, legile acestea nu cuprindeau doar reguli privind relațiile, ci și reglementări ceremoniale, care discutau chestiuni precum închinarea și dieta omului. Viața morală și etică era doar o parte din ceea ce considerau evreii atunci când se gândeau la termenul lege.
STRUCTURA LECȚIEI
- După Lege (Galateni 3:1-5)
- Nechibzuința (v. 1)
- Primirea Duhului Sfânt (v. 2)
- Stăruința în fire (v. 3-5)
- Înaintea Legii (Galateni 3:6-9)
- Credința lui Avraam (v. 6)
- Fiii lui Avraam (v. 7-9)
- Blestemați prin Lege (Galateni 3:10-14)
- Dovezi din Scriptură (v. 10-13)
- Binecuvântarea venită prin Avraam (v. 14)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- De ce viața trăită după lege pare a fi mai ușoară sau mai bună decât viața trăită în conformitate cu Duhul?
- Ai vreun obicei sau vreo practică prin care să-ți reamintești că lucrarea Duhului Sfânt nu este consecința eforturilor tale?
- În ce fel ai beneficiat de pe urma studierii credincioșilor din Vechiul Testament (exemplu: Evrei 11)?
- Care sunt versetele care îți oferă încrederea că Duhul lucrează în viața ta?
APLICAȚII PRACTICE
Cine nu-și aduce aminte de un părinte, de un dascăl sau de vreo altă persoană cu autoritate în viața noastră care ne-a spus la un moment dat pe un ton dojenitor: „Ce, tu știi mai bine?” Pavel se adresează bisericilor cu aceeași preocupare neabătută pe care o simte orice părinte față de copiii săi. Bisericile din Galatia riscau să uite adevărul Evangheliei și să îmbrățișeze preocuparea față de lucrări în vederea mântuirii.
Uneori, gândirea noastră nepotrivită ne face să ne rezemăm pe lege sau pe lucrarea mâinilor noastre pentru a fi pe placul lui Dumnezeu. Însă nu aici găsim mântuirea. Nu avem cum să ne câștigăm mântuirea, nici iertarea și nici neprihănirea în fața lui Dumnezeu. Nu vom putea obține aceste lucruri decât prin lucrarea lui Isus și prin harul lui Dumnezeu (Romani 3:23-26). Primim Duhul Sfânt ca dar din partea lui Isus, care vine în urma credinței noastre, nu ca urmare a faptului că ne-am făcut ordine în viață sau pentru că am respectat toate regulile. Să reflectăm la pasajul acestei lecții și să ne întrebăm dacă nu cumva viața noastră este o veșnică luptă pentru obținerea mântuirii, în loc să fie o primire plină de bucurie a mântuirii. Oare viața și purtarea noastră reflectă adevărul că lucrarea lui Cristos pentru noi este îndeajuns?