SCOPUL LECȚIEI: Să identificăm pericolul unei atitudini de judecare a altora, să explicăm conceptul de zidire sau edificare reciprocă și să ne examinăm nivelul de toleranță sau intoleranță față de alții, din perspectiva acestui text biblic.
TEXTUL LECȚIEI: Romani 14:10-23
VERSETUL DE AUR: Romani 14:19
„Aşadar, să urmărim lucrurile care duc la pacea şi zidirea noastră.” – Romani 14:19
CONTEXTUL LECȚIEI
Textul de azi face parte din epistola lui Pavel către Romani, care este adresată unei biserici divizate între credincioși evrei și ne-evrei. Nu cunoaștem toate detaliile legate de această diviziune, dar se pare că fiecare din cele două grupuri considera practica lor ca fiind superioară în împărăția lui Dumnezeu.
Pavel a scris această scrisoare pentru a le aduce aminte că apartenența lor la împărăția lui Dumnezeu este bazată pe aceeași credință în Domnul Isus, ca răspuns la vestea bună a lui Dumnezeu (Romani 1:5; 10:5-17).
STRUCTURA LECȚIEI
- Să nu judecăm (Romani 14:10-13)
- Situația actuală (v. 10a)
- Socoteala viitoare (v. 10b-12)
- Concluzia (13a)
- Acțiunea necesară (13b)
- Încredințările personale (Romani 14:14-18)
- Conștiința (v. 14)
- Consecințele faptelor (v. 15-18)
- Îndemnurile esențiale (Romani 14:19-23)
- Pacea și zidirea (v. 19-21)
- Credința și păcatul (v. 22-23)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Cum decidem când este adecvat să judecăm? Cum ne ajută textele din Romani 16:17-18, 1 Corinteni 5:11-6:5, 1 Timotei 6:3-5 și Tit 1:10-16 să oferim un răspund biblic la această întrebare?
- Cum dăm dovadă de dragoste față de alți credincioși a căror conștiință este mai strictă decât a noastră în privința anumitor fapte sau acțiuni care nu sunt interzise în mod specific de Scriptură?
- Cum trebuie să răspundă un credincios față de reguli sau preferințe care nu sunt confortabile, dar care nu contrazic Scriptura? Cum putem răspunde în astfel de situații cu neprihănire, pace și bucurie?
- Ce înseamnă să ne zidim unii pe alții în pace? Cum putem să evităm să fim o „piatră de poticnire” (Romani 14:13) pentru alți credincioși?
APLICAȚIE PRACTICĂ
Societatea în care trăim pune mare importanță pe libertatea personală și pe caracterul individual al convingerilor morale, care diferă de la persoană la persoană. Această convingere se reflectă în normele sociale existente. Mandatul biblic contrazice aceste norme, considerând dragostea față de aproape mai importantă decât manifestarea libertăților individuale.
Precizați anumite aspecte sau situații practice în care se aplică principiul din versetele 19-23.