SCOPUL LECȚIEI: Să identificăm analogiile folosite de Domnul Isus în aceste pilde; să comparăm între ele/contrastăm aceste analogii; să învățăm cum să folosim în mod corect analogiile în zilele noastre.
TEXTUL LECȚIEI: Matei 13:44–52
VERSETUL DE AUR: Matei 13:52
“Și El le-a zis: ‘De aceea orice cărturar, care a învățat ce trebuie despre Împărăția cerurilor, se aseamănă cu un gospodar care scoate din vistieria lui lucruri noi și lucruri vechi.’“ — Matei 13:52
CONTEXTUL LECȚIEI
Atunci când încercăm să aplicăm în mod corect învățătura Noului Testament în viața cu zi de zi, o provocare principală cu care ne confruntăm este construirea unei punți de legătură între “cele două orizonturi.“ Primul orizont este contextul istoric în care a fost scris Noul Testament; cel de-al doilea este contextul modern în care trăiește cititorul contemporan. Lecția de azi ne cheamă să acceptăm această provocare – să înțelegem felul de gândire al celor din primul secol; care erau lucrurile prețuite de ei. În lumea antică, bogăția unei persoane era recunoscută prin posedarea de lucruri tangibile, ca de exemplu turme de animale, metale prețioase sau haine scumpe. (vezi Geneza 13:2; Iosua 22:8; Iov 1:1-3; Luca 15:8; 16:19; Iacov 2:2). În contextul contemporan, o persoană considerată bogată poate afișa aceste lucruri pentru a fi văzute de alții. Însă mai adesea, aceste bogății (investiții) nu sunt “la vedere.” Pentru a interpreta textul Nou-Testamentar corect, trebuie să îl privim prin ochii ascultătorilor originali (din perioada antică).
Pildele Domnului Isus sunt de mai multe tipuri; unele sunt sub forma de povestiri în care identificăm o introducere (descriere a cadrului), cuprins (de obicei include o situație de criză), și o încheiere (rezolvarea situației de criză). Pildele din lecțiile săptămânilor anterioare se încadrează în această categorie (Matei 13:1-9, 18-23; 13:24-30, 36-43). Există însă și alte pilde foarte scurte. Acestea includ doar un număr limitat de detalii și au scopul de a evidenția o singură idee, lăsându-l pe cititor să-și imagineze celelalte aspecte. În general, pildele lui Isus folosesc detalii puține, El incluzând doar ceea ce era necesar să lămurească învățătura principală. Lecția de azi include 4 asemenea mini-povestiri, pe care le găsim doar in Evanghelia după Matei. Acestea descriu scene scurte din viața antică, însă au un impact puternic.
STRUCTURA LECȚIEI
- Omul care vinde tot (Matei 13:44–46)
- Pilda 1: Comoara ascunsă (v. 44)
- Pilda 2: Mărgăritarul (perla) de mare preț (v. 45-46)
- Pescarul care alege și aruncă (Matei 13:47–52)
- Pilda 3: Pești buni și pești răi (v. 47-50)
- Pilda 4: Comori vechi și comori noi (v. 51-52)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Cum am putea și noi folosi povestiri scurte pentru a descrie împărăția lui Dumnezeu, așa încât să captiveze atenția unei audiențe contemporane? Cum vei aplica această metodă în săptămâna care vine, pentru a proclama mesajul împărăției lui Dumnezeu?
- Cum poți identifica acele aspecte la care trebuie să renunți pentru a urmări o viață mai roditoare în împărăția lui Dumnezeu? Pe cine ai putea să rogi să-ți fie partener, căruia îi dai socoteală în acest sens?
- Cum ai putea să-ți lățești năvodul, pentru a evangheliza mai multe categorii de oameni? Cum te-ai putea folosi de hobby-urile și pasiunile tale pentru a intra în legătură cu aceste persoane?
- Cum putem demonstra răbdare în situații în care cei din jur nu sunt gata să accepte mesajul Evangheliei? Ce metode de predare putem încorpora în prezentarea noastră?
- Care sunt lucrurile noi din “vistieria” vieții de credință care te-au ajutat sa crești spiritual în anul acesta? Cum ai putea să împărtășești aceste comori și cu cei mai începători pe calea credinței?
APLICAȚII PRACTICE
Misionarul Jim Eliott a fost omorât în Ecuador în 8 Ianuarie 1956, în timp ce încerca să ducă Evanghelia nativilor din tribul Huaorani. Moartea lui Elliot și a tovarășilor săi a rămas în istorie ca una din cele mai cunoscute exemple de martiraj din secolul douăzeci. În anul 2006, istoria vieții lui a fost prezentată pe marile ecrane în filmul “Vârful suliței” (“The End of the Spear”). Un fragment adăugat în 1949 la jurnalul său simbolizează perfect pasiunea lui Eliott de a-L sluji pe Isus: “Nu este nebun cel ce renunță la ceea ce nu poate păstra, pentru a câștiga ceea ce nu poate pierde.” Această afirmați reflectă esența pildelor din lecția de azi. A rămâne fidel împărăție lui Dumnezeu este o comoară dincolo de orice posesiune materială. Ea însă ne va costa totul pentru a-l putea urma pe Isus.