SCOPUL LECȚIEI: Să înțelegem elementele chemări lui Avraam și viziunea legământului ce a urmat. Să învățăm modurile în care ascultarea lui Avraam poate să fie un model pentru ascultarea noastră de Dumnezeu în Noul Legământ.
TEXTUL LECȚIEI: GENEZA 12:1-7; 15:1-7
VERSETUL DE AUR: GENEZA 12:7
Domnul S-a arătat lui Avram şi i-a zis: „Toată ţara aceasta o voi da seminţei tale.” Şi Avram a zidit acolo un altar Domnului, care i Se arătase. – Geneza 12:7
CONTEXTUL LECȚIEI
Când Dumnezeu ne cheamă, El așteaptă din partea noastră un răspuns motivat de credință. Este posibil ca această chemare a lui Dumnezeu să ni se pară dificilă, și chiar copleșitoare. În lecția de astăzi, Dumnezeu face o chemare la un alt context, la o nouă realitate în care promisiunile Lui să se poată împlini.
Primele 11 capitole ale cărții Geneza privesc umanitatea în linii mari – de la creație și căderea în păcat (Geneza 1–3), cu exemple de violență (4:2–12) și răutate (6:5–6, 11–12), până la judecata și salvarea oamenilor (6:7–9:17). În ciuda tuturor acestor lucruri, oamenii încă sunt atât de interesați numai de propria persoană și de propriile interese, ajungând la o mândrie ieșită din comun (11:1–9). Întrucât Geneza este prima carte a Vechiului Testament, este de înțeles faptul că i se acordă o atenție atât de mare. Acest lucru îi pregătește pe cititorii să audă cum a lucrat Dumnezeu prin umanitate în general și în mod specific printr-o singură familie. După relatarea potopului (Geneza 6–10), textul enumeră descendenții fiului lui Noe, Sem (11:10–25). Această genealogie a culminat cu Terah, tatăl lui Avram, Nahor și Haran (11:26). Terah a trăit mai mult decât Haran, tatăl lui Lot (Geneza 11:27–28). Ceilalți fii ai lui Terah, Avram și Nahor, erau amândoi căsătoriți. Cu toate acestea, Avram și soția sa Sarai nu au putut să aibă copii (11:29–30). Familia lor locuia în Ur din Caldea (Geneza 11:31). Acest oraș antic din Mesopotamia era situat pe malul râului Eufrat. Descoperirile arheologice moderne au oferit o perspectivă asupra bogăției, culturii și practicilor religioase păgâne ale orașului. Legăturile familiei cu orașul erau probabil profunde și, la un moment dat, au luat parte la practicile religioase păgâne ale orașului (vezi Iosua 24:2). Cu toate acestea, familia nu a rămas în Ur. Terah i-a condus pe Avram, Sarai și Lot spre Canaan, o țară care se învecinează cu marginile vestice ale Mării Mediterane (vezi Geneza 10:19). Dar Terah nu a încheiat călătoria. S-a stabilit și a murit în Haran (11:31b–32), un oraș important pe o rută comercială importantă între Mesopotamia și Canaan.
În lecția de astăzi facem o incursiune mai amănunțită în familia lui Avram.
STRUCTURA LECȚIEI
- Chemarea (Geneza 12:1-5, 7)
- Dumnezeu vorbește (v. 1-3)
- Avram răspunde (v. 4-5)
- Dumnezeu vorbește din nou (v. 7)
- Confirmarea chemării (Geneza 15:1-7)
- Promisiunea protecției (v. 1)
- Provocarea (v. 2-3)
- Confirmarea promisiunii (v. 4-5)
- Credința duce la neprihănire (v. 6-7)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Care sunt cele mai importante binecuvântări din partea lui Dumnezeu în viața ta? Ce poți face pentru a împărți aceste binecuvântări cu cei din jur, credincioși și necredincioși?
- Cum pot credincioșii să fie mereu ascultători de Dumnezeu? Au binecuvântările primite, sau lipsa lor ceva de-a face cu ascultarea?
- Care este definiția neprihănirii? Ce are ea de-a face cu credința? Dați exemple.
APLICAȚIE PRACTICĂ
Avram a răspuns chemării lui Dumnezeu cu curaj și credință, și L-a ascultat pe Dumnezeu. Decizia aceasta îi va schimba în mod radical viața lui și a multor alți oameni din întreaga lume. De cele mai multe ori, credincioșii doresc să afle voia lui Dumnezeu pentru viața lor, provocarea însă este să ne dorim să facem voia lui Dumnezeu, nu doar să o aflăm. E posibil ca Dumnezeu să ne cheme la un nou serviciu, într-un alt oraș sau chiar într-o altă țară, dar dacă rămânem credincioși Lui și avem încredere în promisiunile sale, Dumnezeu ne va binecuvânta.