SCOPUL LECȚIEI: Să înțelegem importanța imaginilor folosite de Ioan pentru a descrie Noul Ierusalim și să înțelegem pericolul interpretării greșite a acestor imagini.
TEXTUL LECȚIEI: APOCALIPSA 21:10-21
VERSETUL DE AUR: APOCALIPSA 21:14
„Zidul cetății avea douăsprezece temelii și pe ele erau cele douăsprezece nume ale celor doisprezece apostoli ai Mielului.” – Apocalipsa 21:14
CONTEXTUL LECȚIEI
Orașele greco-romane din secolul I — precum Roma, Atena și Corint — au fost adesea descrise cu mare atenție de filozofii și scriitorii antici. Ei au făcut tot posibilul pentru a lăuda realizările acestor orașe, oferind în același timp descrieri captivante ale orașelor pentru cititorii care nu le cunoșteau. În textul Scripturii de astăzi, Ioan vede un oraș mare coborând din ceruri. El îl descrie într-o manieră care stârnește inimile credincioșilor ajutându-i să se gândească la ceea ce se pot aștepta. Viziunile profetice despre o cetate a lui Dumnezeu nu erau neobișnuite în textele biblice și evreiești. Psalmistul a descris frumusețea cetății lui Dumnezeu, asigurată pentru totdeauna prin prezența lui Dumnezeu (Psalmul 48).
Profetul Isaia și-a imaginat centralitatea orașului lui Dumnezeu, Ierusalimul, în ultimele sale zile (Isaia 2:2–3). Acest Nou Ierusalim ar fi sursă de bucurie pentru tot poporul lui Dumnezeu (65:17–19). Tobit, un text evreiesc scris în perioada intertestamentală, descrie un Ierusalim ceresc foarte asemănător cu cel al lui Ioan. Orașul avea să fie reconstruit cu pietre prețioase și aur; avea să devină un loc în care Dumnezeul lui Israel avea să fie lăudat (Tobit 13:16–18). O viziune a profetului Ezechiel oferă cea mai notabilă comparație din Vechiul Testament cu viziunea lui Ioan. Ezechiel a fost dus pe un munte și i s-a arătat o viziune a ceea ce părea a fi un oraș (Ezechiel 40:2). Cea mai mare parte a viziunii lui Ezechiel include dimensiunile unui templu ceresc și curțile lui pentru a reflecta slava lui Dumnezeu (40:5–43:12). Viziunea include un râu dătător de viață care curge din templu (47:1–12) și granițele și diviziunile unui Israel restabilit (47:13–48:29). Viziunea culminează când Ezechiel vede porțile și dimensiunile orașului (48:30–35). O comparație strânsă între viziunile lui Ezechiel și Ioan va dezvălui diferențe între acestea. Cu toate acestea, viziunea lui Ioan este în armonie fundamentală cu tradiția teologică care a stat la baza celei a lui Ezechiel. De-a lungul istoriei, poporul lui Dumnezeu s-a ținut ferm de adevărul că Dumnezeu va asigura poporului Său victoria la sfârșitul vremurilor. Aceste viziuni, deși nu înfățișează neapărat o locație fizică, indică totuși credincioșia lui Dumnezeu față de poporul său.
STRUCTURA LECȚIEI
- Coborârea cetății (Apocalipsa 21:10-14)
- Slava eternă (v. 10-11)
- Perspectiva externă (v. 12-14)
- Detalii despre cetate (Apocalipsa 21:15-21)
- Măsurători (v. 15-17)
- Materiale (v. 18-21)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Cum pot trăi creștinii în prezent asemenea locuitorilor din Noul Ierusalim? Cum ne încurajează textul din Apocalipsa 22:3-5, 12-17 în acest sens?
- Cum putem ajuta localitatea unde locuim să reflecte prezența și slava lui Dumnezeu? Cum pot răspunde creștinii la obstacolele care îi împiedică să caute pacea și binele cetății (Ieremia 29:7)?
- Cum testează Dumnezeu inimile credincioșilor (Proverbe 17:3) astfel încât aceștia să fie încercați prin foc (rafinați) și să producă slavă (1 Petru 1:7)? Cum trebuie să răspundă credincioșii la vremurile de testare și încercare, din perspectiva textului din Evrei 6:1-20?
- Cum ne ajută viziunea cerească prezentată de Ioan să avem pace și speranță în umblarea și lucrarea noastră zilnică?
APLICAȚIE PRACTICĂ
Cetatea cerească descrisă de Ioan strălucește datorită prezenței gloriei lui Dumnezeu, cu o strălucire mai puternică decât lumina soarelui. Speranța noastră este ca într-o zi să ne închinăm lui Dumnezeu în această splendoare și frumusețe cerească. Perspectiva prezenței gloriei lui Dumnezeu ar trebui să ne umple de speranță în viața aceasta.