SCOPUL LECȚIEI: Să învățăm despre porunca împăratului Cirus al Persiei, de ce a fost dată, și care au fost consecințele și semnificația acestei porunci. Apoi să medităm la propria „captivitate”, rugându-ne pentru eliberare.
TEXTUL LECȚIEI: EZRA 1:1-8, 11; 2:64-70
VERSETUL DE AUR: EZRA 2:68
„Unii capi de familie, la venirea lor la Casa Domnului în Ierusalim, au adus daruri de bunăvoie pentru Casa lui Dumnezeu, ca s-o așeze din nou pe locul unde fusese” – Ezra 2:68
CONTEXTUL LECȚIEI
Cartea Ezra relatează povestea poporului evreu în secolele VI și V î.Hr. În 586 î.Hr., Imperiul Babilonian, condus de regele Nebucadnețar, a asediat pe Iuda și a distrus Ierusalimul (2 Regi 24:10–14; 25:1–10; 2 Cronici 36:17; Ieremia 52:4–5, 12–16). Punctul culminant al asediului a fost distrugerea templului evreiesc și îndepărtarea comorilor din templu (2 Regi 24:13; 2 Cronici 36:18–19; Ieremia 52:13).
îndepărtarea comorilor și a poporului lui Iuda a fost profețită de Isaia (2 Regi 20:16–17). Babilonienii au dus în robie poporul lui Iuda — cu excepția celor mai sărace persoane — (24:14; 2 Cronici 36:20; comparați cu Deuteronom 28:36). Cu toate acestea, domnia Babilonului a fost de scurtă durată. În anul 539 î.Hr., regele persan Cirus a distrus Imperiul Babilonian. El a consolidat dominația Imperiului Persan într-o regiune care s-a extins din Grecia modernă până în India actuală.
Cirus a demonstrat toleranță față de practicile religioase ale supușilor săi. Un decret notabil în acest sens a fost scris pe un cilindru de lut și este cunoscut sub numele de Cilindrul lui Cirus. Acest decret a detaliat cucerirea Babilonului de către Cirus și dorința acestuia de a obține favoruri din partea lui Marduk, zeul Babilonului. Decretul a culminat cu porunca de a repatria popoarele exilate și de a le reconstrui casele de cult. Isaia a profețit că Cirus, însărcinat de Domnul, va oferi o oportunitate evreilor exilați să se întoarcă în patria lor (Isaia 44:28). Decretul lui Cirus a îndeplinit o promisiune făcută mai devreme de profetul Ieremia (Ieremia 29:10, 14). Cu toate acestea, împlinirea profeției nu a necesitat întoarcerea tuturor celor exilați, ci doar a unei „rămășițe” (Isaia 10:22).
STRUCTURA LECȚIEI
- Porunca împăratului persan (Ezra 1:1-4)
- Autorul (v. 1)
- Porunca (v. 2-4)
- Pregătirea pentru călătorie (Ezra 1:5-8, 11)
- Adunarea liderilor (v. 5)
- Acceptarea resurselor (v. 6-8, 11)
- Poporul se întoarce (Ezra 2:64-70)
- Structura acestora (v. 64-67)
- Daruri de bunăvoie (v. 68-70)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Împăratul Cirus a fost cel care a dat porunca, însă el a făcut acest lucru numai pentru că Domnul l-a folosit ca un instrument pentru a îndeplini voia Lui. Cum putem să recunoaștem și în situațiile din viața noastră că este mâna Domnului la lucru? Ce întrebări putem pune pentru a înțelege că Domnul este cel ce lucrează (vezi Romani 12:2, 1 Ioan 4:1)?
- Evreii erau exilați în Babilon și trăiau cu această stigmă a unui om aflat într-o țară străină. Biblia ne învață că și creștinii sunt străini în această lume. De ce suntem noi străini în lume? Cum trăim în calitate de credincioși dar și străini și exilați?
- Aflăm din lecția de azi că foarte mulți oameni, peste 40.000, s-au întors în Iuda și la Ierusalim. Chiar dacă erau atât de mulți oameni, ei au reușit să rămână uniți ca o familie a lui Dumnezeu și au fost destul de mulți ca să poată lucra împreună la planul de reconstrucție. Cum am putea și noi să realizăm și să păstrăm unitatea în biserică? Consultați 1 Corinteni 1:10-17 pentru ajutor.
- Ajungând la Ierusalim, a fost nevoie de multă dărnicie pentru reconstrucția templului, iar oamenii au fost foarte generoși. Cum ne putem învăța și noi să fim generoși pentru lucrarea lui Dumnezeu (vezi Matei 6:1-4, 2 Corinteni 9:7)?
APLICAȚIE PRACTICĂ
Lecția din această săptămână vorbește despre istoria poporului exilat al lui Dumnezeu, despre revenirea promisă, despre relațiile lor și chiar despre nevoile lor economice. În timp ce întoarcerea lor ar fi putut fi dezastruoasă, Dumnezeu a oferit îndrumări printr-un decret al împăratului Cirus al Persiei.
Este posibil ca și noi, cititorii moderni ai cărții Ezra, să ne confruntăm cu eforturi majore de reconstrucție. Acestea pot fi clădiri, precum o casă, o întreprindere sau o biserică. Cu toate acestea, efortul de reconstrucție poate fi mai puțin tangibil, precum relațiile. Aceste proiecte de reconstrucție invită participanții să imagineze o nouă realitate, ceva cu totul diferit de ceea ce era înainte. În acele momente, trebuie să fim disponibili pentru purtarea de grijă și lucrarea lui Dumnezeu.