SCOPUL LECȚIEI: Să descriem modalitățile prin care poporul Israel a dat dovadă de dreptate față de cei marginalizați, să explicăm importanța faptului că poporul Israel era chemat să își aducă aminte că au fost răscumpărați de Dumnezeu și să identificăm modalități practice de a ajuta pe cineva marginalizat (o persoană sau chiar o familie).
TEXTUL LECȚIEI: Deuteronom 24:10-21
VERSETUL DE AUR: Deuteronom 24:18
„Să-ti aduci aminte că ai fost rob în Egipt și că Domnul, Dumnezeul tău, te-a răscumpărat de acolo, de aceea îți dau aceste porunci, ca să le împlinești.” – Deuteronom 24:18
CONTEXTUL LECȚIEI
Legile lui Dumnezeu sunt descrise în cartea Deuteronom și reprezintă tema centrală a Torei, primele cinci cărți ale Vechiului Testament. Cuvântul ebraic torah înseamnă învățătură sau lege și în acest context reprezintă totalitatea legilor lui Dumnezeu pentru poporul Israel, care descriu cum să trăiască în dreptate unii cu alții, cu popoarele vecine și cu Dumnezeu.
Textul de azi face parte din a doua cuvântare a lui Moise, care conține detaliile legământului lui Dumnezeu cu poporul (Deuteronom 12:1 – 26:19). Moise vorbește despre cum trebuie să se facă închinarea (Deut. 12:1-16:17) și continuă cu descrierea sistemului de justiție (16:18-20 – 17:8-13), prezintă reglementări privind faptele de violență (19:1-21:23) și aspecte legate de căsătorie (22:13-30).
Legământul lui Dumnezeu cu poporul Israel prevedea și porunci cu privire la felul în care trebuiau tratați cei sărăci și marginalizați. Anterior, Moise a adus aminte poporului că cei săraci vor fi întotdeauna cu ei (Deut. 15:11; comparați cu Ioan 12:18) și a emis porunci care prevedeau tratarea cu generozitate a acestora, fără resentimente (Deut. 15:10).
STRUCTURA LECȚIEI
- Împrumuturi făcute cu dreptate (Deut. 24:10-13)
- Respectarea persoanei (v. 10-11)
- Respectarea promisiunii (v. 12-13)
- Dreptatea față de lucrători (Deut. 24:14-15)
- Interzicea opresiunii (v. 14)
- Plata cuvenită (v. 15)
- Dreptatea în comunitate (Deut. 24:16-18)
- Porunci privind pedeapsa (v. 16)
- Purtarea de grijă față de cei în nevoie (v. 17)
- Poporul este chemat să își aducă aminte (v. 18)
- Dreptatea privind recolta (Deut. 24:19-21)
- Grânele (v. 19)
- Roadele (v. 20-21)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Diferă respectul pe care îl oferim celor mai săraci decât noi față de respectul oferit celor mai bogați? Dacă da, cum?
- Din perspectiva textului din Matei 25:40, 45, de ce este important să îi tratăm adecvat pe cei săraci?
- Care ar fi câteva exemple de exploatare din zilele noastre? Cine sunt „străinii” din zilele noastre?
- Ce ajutor oferă adunarea dvs. săracilor și cum se pot face contribuții la această lucrare?
- Cum poate fi o încurajare pentru părinți faptul că Dumnezeu nu pedepsește copiii pentru păcatele părinților?
- Ce putem face ca să nu uităm legile lui Dumnezeu? Cum putem să memorăm și să nu uităm Cuvântul lui Dumnezeu ca să fim pregătiți pentru orice încercare?
- Cum putem să ne asigurăm că „resturile” (ceea ce rămâne nefolosit) pe care le oferim altora sunt oferite cu respect și fără înjosire?
APLICAȚIE PRACTICĂ
În fiecare zi ne confruntăm cu nevoile fizice ale celor din jurul nostru. Aplicarea principiilor date de Dumnezeu unei societăți în care 98% din populație locuia într-un mediu agrar în societatea de azi, în care 2% din populație trăiește într-un astfel de mediu, este o provocare. Principiul de bază este acela că poporul lui Dumnezeu trebuie să trăiască în așa fel încât să respecte demnitatea celor aflați în nevoie.