SCOPUL LECȚIEI: Să înțelegem de ce trebuie să-L lăudăm pe Dumnezeu, enumerând câteva motive de laudă. Să alegem un verset din textul de astăzi pe care să-l folosim ca să ne amintim să-L lăudăm pe Dumnezeu săptămâna viitoare.
TEXTUL LECȚIEI: Psalmul 149:1-5, Psalmul 150 VERSETUL DE AUR: Psalmul 150:6a
“Tot ce are suflare să laude pe Domnul!“ — Psalmul 150:6a
CONTEXTUL LECȚIEI
O mare parte din materialul din contextul lecției din lecțiile precedente se aplică și aici, astfel încât informațiile nu trebuie repetate. Ceea ce este diferit este că ne mutăm din nou în Cartea V a Psaltirii. În timp ce lecția precedentă ne-a dus la începutul acestui segment, studiul de astăzi ne duce până la sfârșitul său. Cele cinci „cărți” ale psalmilor nu sunt deconectate una de cealaltă – chiar dimpotrivă! O temă din Cartea a IV-a este că, indiferent de problemă, Dumnezeu este Rege (Psalmi 96–99); Cartea V întărește adevărul acesta cu asigurări că într-o bună zi El va îndrepta toate lucrurile (Psalmul 145). Aceste lucruri necesitau laude din partea psalmistilor. Psalmul final din fiecare dintre cele cinci cărți se încheie cu o doxologie extinsă: o expresie de laudă plină de bucurie la adresa Domnului.
STRUCTURA LECȚIEI
- Un cântec nou (Psalmul 149:1-5)
- Chemare la laudă (v. 1-3)
- Motive de laudă (v. 4)
- Încă o chemare la laudă (v. 5)
- Locul laudelor (Psalmul 150)
- Unde (v. 1)
- De ce (v. 2)
- Cum (v. 3-5)
- Cine (v. 6)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Cum am putea să ne încurajăm frații și surorile să cânte și cântări mai noi, atunci când ei nu vor să le cânte decât pe cele vechi și îndrăgite? Ce riscuri ne asumăm dacă nu încercăm acest lucru?
- Au și cântările mai triste un loc în închinarea bisericii? Putem să-L lăudăm pe Dumnezeu cu bucurie și prin acele cântări? Cum?
APLICAȚII PRACTICE
Când viața devine turbulentă, este ușor să uiți puterea și caracterul Domnului. Asta se întâmplă atunci când ne întoarcem privirea de la El pentru a ne concentra asupra problemelor în sine și asupra soluțiilor ne-biblice (comparați Psalmul 73: 1-3). Dar când ne întoarcem din acel „exil”, ne dăm seama de lipsa noastră de înțelepciune. În acest proces, găsim noi oportunități de a cânta de bucurie Domnului, dându-ne seama că vechile noastre cântece sunt inadecvate în lumina noilor binecuvântări ale Domnului. Indiferent de situația noastră, ar trebui să-L lăudăm pe Domnul. Putem face acest lucru reamintind binecuvântările trecute – lucrurile mărețe pe care El le-a făcut. Îl putem lăuda pentru binecuvântările viitoare – lucruri pe care Dumnezeu ni le-a promis când vom fi în prezența Lui pentru eternitate. Dacă sărbătorirea măreției Domnului nu ne va oferi bucurie și pace în timpul furtunilor vieții, ce poate să ne ofere această bucurie?