TEXTUL LECȚIEI: Marcu 6:1-6 VERSETUL DE AUR: Marcu 6:2, 3
„Când a venit ziua Sabatului, a început să înveţe pe norod în sinagogă. Mulţi, când Îl auzeau, se mirau şi ziceau: „De unde are El aceste lucruri? Ce fel de înţelepciune este aceasta care I-a fost dată? Şi cum se fac astfel de minuni prin mâinile Lui? Nu este acesta tâmplarul, feciorul Mariei, fratele lui Iacov, al lui Iose, al lui Iuda şi al lui Simon? Şi nu sunt surorile Lui aici, între noi?” Şi găseau o pricină de poticnire în El.” – Marcu 6:2, 3
SCOPUL LECȚIEI: Să identificăm motivele pentru care respingerea Domnului Isus din Nazaret de către oameni a fost o dovadă de lipsă de înțelepciune, de asemenea să explicăm răspunsul Domnului Isus față de respingere și să ne ajute să identificăm și să schimbăm o tendință personală adânc înrădăcinată de a respinge înțelepciunea divină.
CONTEXTUL LECȚIEI
Evanghelia lui Marcu este cea mai scurtă dintre cele patru relatări ale vieții lui Domnul Isus din Noul Testament. Autorul se concentrează asupra faptelor extraordinare ale Domnului Isus, ceea ce scoate la iveală contrastul dintre credința unora și lipsa de credință a altora.
Marcu își începe evanghelia cu bucuria provocată de vindecarea făcută de Domnul Isus (Marcu 1:21-34, 40-45), dar curând după aceea, vedem conducătorii religioși care se opun cuvintelor și faptelor Domnului Isus (3:1-6). Când s-au confruntat cu o situație periculoasă, cei doisprezece ucenici aleși de Domnul Isus (3:13-19) nu au dat dovadă de credință (4:35-41).
În contextul în care răspunsurile la lucrarea Lui au fost foarte diverse, Domnul Isus spune pilda seminței care cade pe diferite tipuri de pământ (Marcu 4:1-9). Răspunsurile diferite reprezintă diferite răspunsuri față de vestea bună a lui Dumnezeu (4:10-20). Textul de astăzi prezintă experiența trăită de Domnul Isus în locul unde a crescut (textele paralele sunt Matei 13:53-58 și Luca 4:16-30).
STRUCTURA LECȚIEI
- Plecarea spre casă (Marcu 6:1)
- Călătoria (v. 1a)
- Însoțitorii (v. 1b)
- Vecinii se întreabă (Marcu 6:2, 3)
- Informații noi (v. 2)
- Informații vechi (v. 3)
- Domnul Isus împiedicat (Marcu 6:4-6)
- Ca un profet (v. 4)
- Lipsa oportunității (v. 5)
- Fără limite (v. 6)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Ce pregătiri putem face ca să ne asigurăm că interacțiunea noastră cu cei cu care am crescut este una pozitivă?
- Cum putem să răspundem la întrebarea „Cu ce te ocupi?” astfel încât persoana care întreabă să nu aibă prejudecăți legate de profesia pe care o ai?
- În ce context este benefic să menționăm profesia pe care o avem, sau am avut-o, pentru înaintarea Evangheliei (Fapte 23:6)?
- Cum putem să răspundem la întrebarea „De unde ești?” astfel încât persoana care întreabă să nu aibă prejudecăți legate de locul unde ai crescut?
- În ce context este benefic să menționăm locul unde ne-am născut pentru înaintarea Evangheliei (Fapte 21:39)?
- Când te găsești într-un mediu ostil, cum știi când trebuie să stai tare pe poziție și când trebuie să renunți (Matei 7:6; Marcu 6:11; Fapte 8:1b; 16:36, 37; și 18:9-11)?
APLICAȚIE PRACTICĂ
Întrebarea pe care ne-o punem în urma textului de azi este: Îl acceptăm noi pe Domnul Isus așa cum este sau trăim cu impresia că ar trebui să fie altfel?
De multe ori așteptăm ca Dumnezeu să lucreze în mod grandios. Totuși, Domnul Isus din Nazaret a fost umil. Înțelepciunea lui Dumnezeu se manifestă și azi, ca și atunci, prin oameni de rând care vestesc evanghelia celor din jurul lor, printr-un grup restrâns care se adună pentru rugăciune și studiu biblic, prin slujirea altora, făcută în numele Domnului Isus, care de multe ori rămâne neobservată, prin dăruirea sacrificială care asigură supraviețuirea materială și spirituală a celor în nevoi.
De multe ori cei care nu Îl cunosc pe Dumnezeu nu pot să creadă că oameni cu un nivel de inteligență mediu, cu mijloace materiale limitate și lipsiți de putere lumească, pot face lucrarea lui Dumnezeu. Perspectiva lor reflectă, în mod tragic, percepția celor din Nazaret, care nu l-au crezut pe Domnul Isus.
Dumnezeu își întrupează înțelepciunea în oameni cât se poate de obișnuiți, prin care Își continuă lucrarea pentru împărăția Sa.
Traducerea și adaptarea: Chris Hoble