TEXTUL LECȚIEI:Matei 5:13-20 VERSETUL DE AUR: Matei 5:16
SCOPUL LECȚIEI:Această lecție este un prilej de evaluare a umblării noastre creștine, în special a măsurii în care suntem „sare” și „lumină”; este, de asemenea, o ocazie de a studia, în contrast, neprihănirea practicată de învățătorii legii și de farisei, pe de o parte, și neprihănirea Domnului Isus, pe de altă parte.
CONTEXTUL LECȚIEI
Capitolele 5-7 din Evanghelia după Matei conțin Predica Domnului Isus de pe munte. Această secțiune debutează cu binecunoscutele Fericiri (lecția de săptămâna trecută). Opt fericiri sunt la persoana a treia, un indiciu al caracterului lor general (Matei 5:3-9). În cele două versete care urmează, Isus trece de la persoana a treia la persoana a doua, ceea ce indică faptul că se adresa direct ucenicilor Săi. Aceștia au fost avertizați să se aștepte la insulte, persecuții și batjocuri. Dar, în același timp, ucenicii au fost încurajați să nu lase aceste lucruri să îi împiedice în a-și îndeplini rolul special pe care Domnul Isus îl avea pentru ei – subiectul lecției de azi.
STRUCTURA LECȚIEI
1.Cine sunt ucenicii (Matei 5:13-16)
- Sarea pământului (v. 13)
- O lumină puternică (v. 14-16)
2.Cine este Domnul Isus (Matei 5:17-20)
- Împlinirea Legii (v. 17-18)
- Învățător al neprihănirii (v. 19-20)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Care proprietate a sării este mai importantă pentru tine: sarea în calitatea de conservant, sau capacitatea sării de a provoca setea? De ce?
- Care sunt câteva modalități practice de a te asigura că lumina ta – reflectarea luminii Domnului Isus – este vizibilă pentru cei din jur?
- Cum putem să ne asigurăm că nu ne înșelăm singuri în privința strălucirii luminii noastre?
- Cum ar beneficia un creștin de prezența în viața lui/ei a unui partener de responsabilitate în privința luminii?
- Ce se poate face în biserică pentru a menține integritatea învățăturii Cuvântului lui Dumnezeu?
- În ce fel se aseamănă și se deosebesc faptul de a fi lumină și umblarea în neprihănire?
APLICAȚIE PRACTICĂ
Cântarea copiilor spune: „Vreau mica mea lumină, liberă să strălucești!” Este o cântare lipsită de pretenții, fără limită de timp, fără precizarea rezultatelor așteptate, fără o strategie elaborată, dar ea reflectă esența vieții creștine: lumina noastră – viețile noastre – trebuie să reflecte lumina Domnului Isus. Fie care viețile noastre și bisericile noastre să fie stâlpi de lumină care să aducă speranță într-o lume întunecată.
Traducerea și adaptarea: Chris Hoble