TEXTUL LECȚIEI: Luca 19:1-10 VERSETUL DE AUR: Luca 19:10
SCOPUL LECȚIEI: Să ne reamintim detaliile întâlnirii Domnului Isus cu Zacheu; să folosim exemplul lui Zacheu pentru a ilustra puterea de transformare pe care o are harul lui Dumnezeu; să luăm hotărâri de a ne schimba atitudinea față de bani și de a avea compasiune față de semeni.
CONTEXTUL LECȚIEI
Luca ne descrie în lecția de față o etapă a călătoriei Domnului Isus înspre Ierusalim. Domnul Isus își avertizase ucenicii că urma să fie omorât, iar apoi să învieze. (Luca 18:31-34; de asemenea, 9:22, 44; 13:31-33). Ierihonul, scena lecției de astăzi, se afla la aproximativ 15 mile de Ierusalim.
Lecția de azi este ultima parte dintr-o serie de 3 întâlniri cu oameni care l-au căutat pe Domnul Isus. Primul a fost tânărul bogat (Luca 18:18-30), iar al doilea a fost cerșetorul orb (18:35-43). Rezultatul surprinzător a fost că cel ce avea toate avantajele (tânărul bogat) a plecat dezamăgit, pe când cel dezavantajat a primit ceea ce cerea și l-a urmat pe Domnul Isus.
Aceste rezultate pregătesc scena pentru cea de-a treia întâlnire dintre un vameș (colector de taxe) și Domnul Isus. Oamenii din toate timpurile s-au plâns de taxe și colectori de taxe, însă în vremurile acelea în Israel, colectorii de taxe erau disprețuiți mai mult decât orice altă categorie socială. Această ură avea două motive: mai întâi, colectorii de taxe strângeau impozite mari și nedrepte cu scopul îmbogățirii personale; apoi aceștia erau priviți ca trădători, fiind colaboratori ai asupritorului păgân (Imperiul Roman).
STRUCTURA LECȚIEI
A. Hotărât să vadă (Luca 19: 1-4)
- Obstacole și limitări (v. 1-3)
- Soluția de moment (v. 4)
B. Un anunț surprinzător (Luca 19:5-6)
- Invitația făcută de musafir (v. 5)
- Răspunsul gazdei (v. 6)
C. Reacții și atitudini diferite (Luca 19: 7-10)
- Mulțimea cârtește (v. 7)
- Zacheu face promisiuni (v. 8)
- Domnul Isus proclamă (v. 9-10)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Suntem oare un obstacol în calea celor care vor să-l vadă astăzi pe Domnul Isus? În timp ce ne cercetăm, să ne gândim atât la păcatele prin comitere, cât și la cele prin omitere, atât în purtare cât și în vorbire.
- Cum putem exprima în mod practic bucuria de-al fi întâlnit pe Domnul Isus Cristos?
- Care sunt problemele pe care ar trebui să le anticipăm atunci când o persoană cu un trecut încărcat se întoarce la Dumnezeu?
- Cum ne putem pregăti mai bine pentru a fi gata să chemăm pe cei pierduți la mântuire? Care pasaje din Scriptură v-au cercetat în mod deosebit în acest sens?
APLICAȚII PRACTICE
- S-ar putea să fie unii care se miră de răspunsul pozitiv dat de Domnul Isus lui Zacheu când acesta a hotărât să dea jumătate din averea sa săracilor, pe când tânărului bogat Domnul Isus îi ceruse să dea totul (Luca 18:22). Diferența a constat în felul în care acești doi bărbați s-au privit pe ei înșiși, și în felul în care această perspectivă le-a determinat răspunsul.
- Tânărul bogat a venit înaintea Domnului Isus plin de încredere de sine; voia să facă niște fapte bune prin care să câștige favoarea divină (Luca 18:18); era convins de neprihănirea sa vizavi de Legea lui Dumnezeu (18:21). Zacheu, pe de altă parte, a răspuns cu generozitatea izvorâtă din pocăință; a descoperit care era nevoia lui cea mai mare. Harul lui Dumnezeu descoperit în Domnul Isus a fost dincolo de așteptările lui Zacheu. Dărnicia lui nu a fost un efort de a-și câștiga darul lui Dumnezeu, ci răspunsul plin de recunoștință pentru darul deja primit, în ciuda neputinței lui.
- Cu care dintre cei doi bărbați te asemeni mai mult? Încerci să-i oferi un dar Domnului? Sau mai degrabă, tu ești cel ce a primit un dar nemeritat, și ca rezultat al acestui dar duci o viață de generozitate în asemănarea lui Cristos?