TEXTUL LECȚIEI: Luca 14: 7-14 VERSETUL DE AUR: Luca 14: 11
„Căci oricine se înalță va fi smerit; și cine se smerește va fi înălțat.˝ — Luca 14: 11
SCOPUL LECȚIEI: Să recapitulăm învățăturile Domnului Isus cu privire la smerenie; să distingem între un comportament cu adevărat smerit și cel doar de suprafață, fals; să demonstrăm smerenie în opțiunile pe care le avem de făcut în săptămâna viitoare.
CONTEXTUL LECȚIEI
Lecția de astăzi face parte din relatarea ultimei călătorii a Domnului Isus spre Ierusalim, Luca 9:51 până la 19:28. Domnul Isus îi avertizase pe ucenici încă de la început că avea să fie dat pe mâna dușmanilor Săi. Aceștia urmau să-L omoare, dar Dumnezeu Tatăl avea să-L aducă la viață din nou (Luca 9:22). În ciuda îndemnurilor Sale, „voi ascultați bine ce vă spun,” ucenicii n-au ascultat (Luca 9:44).
Contextul imediat al lecției este oferit de o invitație la masa de Sabat făcută Domnului Isus de către unul din liderii religioși importanți. La această masă se afla și „un om bolnav de dropică (hidropizie).” Domnul Isus îi confruntă pe cei prezenți cu o întrebare: e permis a vindeca într-o zi de Sabat? Primind doar tăcere ca răspuns, Domnul Isus l-a vindecat pe cel bolnav și le-a scos în evidență ipocrizia (14:3-6).
STRUCTURA LECȚIEI
A. Un oaspete smerit (Luca 14:7-11)
- Smerenie (v. 7-9)
- Înălțare (v. 10-11)
B. O gazdă smerită (Luca 14:12-14)
- O invitație greșită (v. 12)
- O invitație corectă (v. 13-14)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Cum putem demonstra că avem un sistem de valori diferit de cel al lumii când este vorba să decidem cine merită cinstire? Ce învățăm din pilda din Matei 20:1-16?
- Care sunt câteva exemple de situații în care nu am demonstrat smerenie? Care texte din Scriptură (în afara lecției de azi) ne vin în minte, texte care ne pot cerceta în această privință?
- Care sunt barierele care ne împiedică să arătăm ospitalitate celor din afara zonei noastre de confort (din punct de vedere demografic sau cultural)? Ce putem învăța de la frații primitori de oaspeți?
- Cum poate biserica noastră, ca un întreg, să fie un model de smerenie? Cum diferă smerenia bisericii, în aspect și acțiune, de smerenia demonstrată de membrii ei?
- Cum putem păstra curată și altruistă motivația noastră de a sluji și în același timp să ne gândim la răsplătirea care ne așteptă la înviere? Putem încerca să ajungem la o smerenie cu care să ne putem mândri?
APLICAȚII PRACTICE
- Ambele învățături ale Domnului Isus sunt prezentate în contextul unui ospăț, dar ele nu se rezumă doar la atât. Ele ni-L descoperă pe Dumnezeu din perspectiva crucii lui Cristos. Când ajungi să Îl cunoști pe Dumnezeu în acest fel, prioritățile vieții tale se schimbă în mod radical; dintr-un om egoist, care caută să se înalțe singur, devii unul care se jertfește de bună voie în slujirea altora.
- Cuvântul ”smerenie” este adesea înțeles greșit. El este mai mult decât o modestie când e vorba de propriile realizări, mai mult decât o abținere de la pretențiile unui statut social. Smerenia biblică este un duh umil care pune nevoile altora mai presus de cele personale. În acest fel, cele două învățături din lecția de azi se combină armonios: trebuie să umblăm după locurile smerite și să-i slujim întotdeauna pe ceilalți cu generozitate.
- Atunci când îmbrățișăm această învățătură, nu ne gândim că merităm ceva în schimb. Suntem urmașii unui Învățător umil care și-a dat viața pentru cei slabi și fără niciun merit. A fi ca El însemnă dragoste în acțiune, fără a ne gândi că ne-am câștigat vreun merit.