Scopul – Să înțelegem care au fost factorii și condițiile dezvoltării spirituale ale lui Samson în contrast cu așteptările sale care i-au modelat atitudinile și acțiunile.
Text: Judecători 13:1-7, 24, 25
Verset de aur: Judecători 13:5
Contextul lecției:
După Ghedeon, Samson este judecătorul asupra căruia Samuel a stăruit cel mai mult. Istoria lui Samson este o lecție frumos prezentată și puternic argumentată, cu multe învățăminte puse la îndemâna evreilor.
Samson marchează încă o buclă descendentă pe spirala involuției spirituale a lui Israel. Personalitatea lui este complexă și controversată. Activitatea lui este paradoxală, iar izbăvirea produsă de activitatea lui este doar parțială. Să nu uităm că Samuel marchează decăderea lui Israel ca națiune prin calitatea din ce în ce mai discutabilă a judecătorului prin care Dumnezeu trebuie să lucreze. Îmi place cum rezumă Warren W. Wiersbe viața lui Samson, acest ,,matur copilăros, nazireat prieten cu oamenii și lucrurile nesfinte, puternic neputincios, sfânt păcătos și izbăvitor neizbăvit. Samson a avut, dar n-a folosit; a putut, dar n-a făcut; a început, dar n-a terminat ceea ce începuse“.
„Numele Samson se traduce prin «însorit, luminos»; și, la început, el chiar a adus lumina în familia părinților săi și în Israelul care trecea printr-o perioadă întunecată din istoria lui. A avut, însă, un sfârșit întunecat pentru că n-a ascultat decât parțial de Domnul. Samuel ne spune doar că el «a început» să izbăvească pe Israel de asuprirea filistenilor (Jud. 13:5). Dumnezeu va duce la capăt această lucrare prin Samuel și David.“
„Cum a putut să falimenteze un om care a avut așa de multe lucruri de partea lui? S-a născut în familia unor părinți temători de Dumnezeu, care s-au rugat pentru înțelepciunea necesară creșterii lui și care au respectat voia Domnului. Samson a fost închinat Domnului ca nazireat pe viață (Num. 6). Însă, un cămin evlavios nu este, totuşi, garanția unei vieți de evlavie.“
„Nu părinții lui Samson au fost de vină pentru ceea ce a făcut el și nici pentru ceea ce i s-a întâmplat lui. Comparat cu Iefta, Samson a avut toate avantajele unei copilării trăite în sfințenie. Dumnezeu ne arată prin alăturarea istoriei lui Iefta cu istoria lui Samson că educația primită acasă, numită și «cei șapte ani de acasă», nu este neapărat determinantă în evoluția ulterioară a unui copil. Mult mai mult contează hotărârile lui personale pe care le ia atunci când crește mare.“
„Omul acesta și-a început lucrarea binecuvântat de Domnul și și-a sfârșit-o batjocorit de o gloată păgână. Este adevărat că, la moartea lui, Samson a ucis o mulțime de dușmani, dar cu cât mai multe împliniri ar fi avut el dacă era pentru Domnul «o jertfă vie» (Rom. 12:1-2), şi nu una moartă!“ (Warren W. Wiersbe, With the Word, p. 150).
Prezentarea lecției:
Familia fără copii (Jud. 13:1-3)
Zile negre (v.1)
Un viitor mai strălucit (v. 2, 3)
Condițiile date (Jud. 13:4-7)
Un copil pus de-o parte (v. 4, 5)
Părinții în unitate (v. 6, 7)
c. Revărsarea binecuvântărilor (Jud. 13: 24, 25)
Pentru soția lui Manoah (v. 24)
Pentru Israel (v. 25)
Aplicații practice
În Biblie găsim răspunsuri pentru toate problemele vieții și ghidare pentru toate dificultățile, inclusiv pentru creșterea și educarea copiilor.
Să ne rugăm ca Dumnezeu să ne dea puterea să ne împlinim chemarea în Împărăția Sa, trăind întotdeauna după voia Sa.