Scopul – Să înțelegem care au fost motivele de îndoială și teamă ale lui Barac, dacă au fost reale și cum ar fi putut el să le depășească.
Text: Judecători 4:1-10
Verset de aur: Judecători 4:9
Contextul lecției:
Motto: Când bărbații sunt copilăroși, Dumnezeu îmbărbătează femeile!
Istoria Deborei și a lui Barac reprezintă neîndoios o buclă pe spirala descendentă a degradării morale şi spirituale din sânul poporului Israel:
(1) Mai întâi, este vorba despre absența bărbaților din funcțiile cu autoritate spirituală. Fără a adăuga prea multe comentarii, Samuel ne spune simplu că „pe vremea aceea judecător în Israel era Debora, proorociţa, nevasta lui Lapidot“ (Jud. 4:4).
Debora este una dintre figurile feminine folosite de Dumnezeu de-a lungul istoriei. Ea întregește galeria de proorocițe de pe paginile Scripturii, ivindu-se alături de Miriam (Exod. 15:20), Hulda (2 Împ. 22:14), Ana (Luca 2:36) și cele patru fete fecioare ale evanghelistului Filip (Fapte 21:8-9). Această preferință a Deborei pentru slujba de proorociță nu este motivată în textul lui Samuel. De ce a ales Dumnezeu o femeie, Debora, ca să judece poporul? Probabil că răspunsurile sunt mai multe, dar cel mai evident este „calitatea“ bărbaților din timpul acela.
Dumnezeu lucrează cu …ceea ce are la îndemână! Asta este și șansa mea și a ta!
Ezitarea lui Barac era „rațională“, având în vedere superioritatea imensă a armatei lui Iabin, împăratul Canaanului căruia îi „vânduse“ Dumnezeu pe evrei din cauza neascultării şi idolatriei lor (Jud. 4:1-3).).
Carele de fier erau „tancurile, carele de război“ ale vremii. Israeliţii încă nu aveau acces la prelucrarea fierului, iar armele lor erau total inadecvate pentru o astfel de înfruntare.
Ceea ce ar fi trebuit să știe evreii era că nu superioritatea dușmanului îi dusese pe ei în robie, ci păcătoșenia lor deșănțată. Cei douăzeci de ani de stăpânire străină storseseră din ei vlaga spirituală și bucuria de a trăi. La fel ca în situaţiile precedente, strigătele disperării lor au ajuns şi de data aceasta până la tronul Universului. Impasul în care s-au pomenit copiii lui Israel era foarte mare. Nici un bărbat, nici măcar Barac nu îndrăznea să creadă că țara lor mai putea fi eliberată. Cineva spunea că 99% credință înseamnă necredință! Însă, israeliţii ajunseseră cu mult sub nivelul acestui 99% de credință.
Samuel marchează un semnificativ regres în trăirile spirituale ale copiilor lui Israel. Nu puterea lui Dumnezeu a scăzut, ci credința oamenilor în atotputernicia Lui!
Prezentarea lecției:
Strigă către Dumnezeu (Jud. 4:1-3)
Păcat și subjugare (v. 1,2)
Cifra suferinței (v. 3)
Provoacă pe alții (Jud. 4:4-7)
Rolul Deborei (v. 4, 5)
Chemarea lui Barac (v. 6, 7)
c. Colaborează dacă este cazul (Jud. 4:8-10)
Ultimatumul lui Barac (v. 8)
Susținerea lui Barac (v. 9, 10)
Aplicații practice
Barac și Debora s-au respectat unul pe celălalt. Soldații din armata lui Barac au avut încredere în el ca lider. Ei au colaborat și Dumnezeu i-a ajutat pentru că s-au încrezut în El.
Să ne alegem lideri duhovnicești pe care să-i respectăm, să-i ajutăm și în care să avem încredere pentru Dumnezeu i-a pus înaintea noastră.