Statutul de organizare şi funcţionare al Asociaţiei Baptiste Române din Statele Unite şi Canada
Articolul I: Numele
Denumirea acestei organizaţii este Asociaţia Baptistă Română din Statele Unite ale Americii şi Canada.
Articolul II: Scopul
Scopul asociaţiei este:
1. Să strângă laolaltă frăţietatea baptistă română din Statele Unite şi Canada într-o părtăşie a dragostei, în Numele Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos şi să promoveze legătura, respectul şi colaborarea între bisericile membre.
2. Să fie o punte de legătură între bisericile baptiste române şi alte organizaţii, uniuni sau convenţii baptiste, în reprezentare, părtăşie şi misiune.
2.1. Să fie mijlocul de reprezentare al bisericilor membre în faţa forurilor guvernamentale, sociale şi politice.
2.2. Să iniţieze şi să suporte acţiuni misionare interne şi externe.
2.3. Să promoveze literatura creştină între români.
2.4. Să promoveze întrajutorarea în domeniul edilitar.
2.5. Să vegheze în vederea disciplinei.
Articolul III: Începuturile şi mărturisirea de credinţă
1. Acest statut de organizare este o modificare a Statutului din 2006 şi a celorlalte începând cu “Prima Convenţie” de la 1 Septembrie 1913 in Cincinnati, Ohio, care reprezintă momentul de început al asociaţiei.
2. Această Asociaţie şi bisericile membre au adoptat Mărturisirea de Credinţă a Cultului Creştin Baptist din România şi cea întocmită de Convenţia Baptistă de Sud, varianta anului 2000 (Baptist Faith and Message, 2000).
Articolul IV: Caracterul
1. Asociaţia Baptistă Română este o organizaţie cu caracter moral şi spiritual şi îşi va menţine acest caracter. Întrucât caracterul Asociaţiei este o reflectare a caracterului bisericilor membre din Asociaţie, Asociaţia Română Baptistă îşi asumă rolul de a supraveghea bisericile în menţinerea statutului de înaltă ţinută morală şi spirituală potrivit cu învăţătura Sfintelor Scripturi.
2. Asociaţia Baptistă Română în bisericile sale va primi pentru slujire păstori care vor fi cercetaţi în prealabil, de un grup de păstori numiţi de către comitetul executiv al Asociaţiei, şi în urma recomandării acestora, ei vor fi votaţi de către biserici.
3. Asociaţia Baptistă Română este formată din biserici ce se obligă să recunoască măsurile disciplinare luate de orice biserică soră, iar primirea noilor membri ce vin dintr-o biserică a Asociaţiei să fie făcută pe baza recomandării din partea bisericii de unde au plecat.
Articolul V: Membralitatea şi reprezentarea
1. Asociaţia este formată din bisericile baptiste române, bisericile filiale şi misiunile locale din Statele Unite ale Americii şi Canada ce au fost primite ca şi membre şi care consimt să participe împreună, la părtăşia în dragoste şi la conlucrare în misiune.
2. Primirea bisericilor în Asociaţie se face în congres după următoarea procedură:
2.1. Fiecare biserică ce doreşte a fi primită în Asociaţie va trebui să facă o cerere de primire pe care să o trimită comitetului executiv. Cererea urmează să fie discutată de comitetul executiv şi după ce va obţine votul majoritar va fi prezentată congresului următor spre votare. Pentru primire trebuie să întrunească cel puţin două treimi de voturi.
2.2. În cazul bisericilor ce s-au format prin desprinderea în urma unui conflict dintr-o altă biserică membră a Asociaţiei şi care cer să fie primite în sânul Asociaţiei, primirea este condiţionată de împăcarea frăţeasca cu biserica de unde a plecat şi o recomandare din partea bisericii de unde a plecat. Comitetul executiv va pune în discuţie această problemă şi va prezenta decizia lor congresului pentru rezolvare.
3. Bisericile membre în Asociaţie vor fi reprezentate la congresele anuale prin delegaţi aleşi de drept, proporţional cu numărul de membri astfel:
3.1. Fiecare biserică are dreptul la cel puţin doi delegaţi;
3.2. Pe lângă cei doi delegaţi, bisericile mai mari de 100 de membri pot adăuga un delegat la fiecare 50 de membri;
3.3. Nici o biserică nu are dreptul la mai mult de 10 delegaţi;
3.4. Păstorii sânt consideraţi din oficiu delegaţi la congres, indiferent de numărul celorlalţi delegaţi aleşi;
3.5. Interesul Asociaţiei este ca bisericile să fie cât mai bine reprezentate prin delegaţii lor. Fiecare delegat poate vota doar pentru sine şi votul lui va conta ca un singur vot;
3.6. Cei propuşi pentru candidatură la vreo poziţie în cadrul comitetului Executiv trebuie să fie prezenţi sau absenţa lor să fie bine justificată.
Articolul VI: Responsabilitatea bisericilor membre
Fiecare biserică membră în Asociaţie are îndatorirea:
1. Să trimită delegaţi la congres.
2. Să trimită secretarului executiv al Asociaţiei un raport care să cuprindă datele statistice importante: numărul de membri, botezuri, decese, căsătorii precum şi schimbările majore survenite în timpul anului.
3. Să participe la activităţile votate de comun acord.
4. Să suporte financiar activităţile Asociaţiei.
Articolul VII: Autoritatea
1. Asociaţia se consideră independentă şi de sine stătătoare în sfera ei de activitate, fără a-şi exercita autoritatea în domeniul legislativ sau juridic asupra bisericilor membre şi nu va avea nici o interferenţă eclestiastică în treburile interne ale vreunei biserici.
2. Asociaţia are îndatorirea, prin conducătorii aleşi de drept, să asiste bisericile membre la rezolvarea conflictelor interne, numai pe baza unei invitaţii din partea bisericii locale în cauză şi doar în poziţia de observatori şi sfetnici, sau după cum biserica locală hotăreşte.
3. Congresul Asociaţiei are dreptul să retragă afilierea vreunei biserici membre din cauza încălcărilor de doctrină, din cauza căderii în păcat, din cauza neparticipării timp de trei ani consecutivi, sau pe baza unei cereri de retragere. Înainte ca să se pună la vot retragerea afilierii vreunei biserici cu Asociaţia, comitetul executiv trebuie să facă dovada că a întreprins toate acţiunile posibile de a remedia situaţia în cauză. Retragerea se va face pe baza votului ce va întruni cel puţin două treimi din voturile delegaţilor la congres.
4. În cazul neînțelegerilor care duc la nedorite rupturi în bisericile locale, Comisia pastorală se va deplasa la fața locului, va analiza situația creată și va pune la dispoziția Comitetului Executiv un raport pe baza căruia se vor lua hotărâri la cea mai apropiată Convenție. Asociația descurajează fracturarea părtășiei frățești în bisericile membre și recomandă și suportă rezolvarea stărilor de conflict, nu prin părăsirea bisericii, ci prin pocăința celor implicați.
5. Orice păstor din Asociaţie care participă la ruperea unei biserici membre şi care ajută la formarea unei biserici noi, rupte din vreo biserică a Asociaţiei, îşi pierde calitatea de păstor membru în Asociaţie.
6. Cei ce se lasă antrenaţi în vreun proces de dezbinare din care rezultă ruperea unei biserici nu sunt sprijiniţi şi nu vor beneficia de înţelegerea şi suportul Asociaţiei în organizarea şi administrarea bisericii noi formate prin rupere şi dezbinare.
Articolul VIII: Congresul sau Convenţia
Adunarea generală anuală a Asociaţiei Baptiste Române din Statele Unite şi Canada este numită Congres sau Convenţie.
1. Congresul este organul suprem de îndrumare a Asociaţiei Baptiste Române din Statele Unite şi Canada.
2. Congresul este convocat de preşedinte în urma hotărârii comitetului executiv de fixare a locului, datei, ordinei de zi şi a programului de desfăşurare. Convocarea se face cu cel puţin 60 de zile înainte de data congresului. Data, locul şi programul de desfăşurare al congresului vor fi publicate în revista Luminătorul.
3. Atribuţiile congresului sunt:
3.1. De a aproba orice modificare de statut al Asociaţiei şi de a ratifica statutele aprobate de forurile respective ale organizaţiilor de tineret, de femei şi de şcoală duminicală;
3.2. De a alege comitetul executiv şi comitetele de lucru. Alegerile se pot face cu vot deschis, cu vot secret sau cu vot nominal după preferinţa congresului. Propunerile pentru comitetul executiv se vor face de către delegaţi. Fiecare delegat va propune un singur candidat. Orice propunere trebuie să fie secondată pentru a fi luată în considerare. După închiderea propunerilor se va trece la vot. Va fi declarat ales candidatul cu cele mai multe voturi şi care trebuie să fie de cel puţin jumătate din numărul voturilor plus unul. Un candidat neales la un post, poate fi propus la posturile următoare. Pentru funcţiile din comitetul executiv pot fi propuse numai persoane care sunt membri de drept şi de fapt în bisericile baptiste române afiliate la Asociaţie;
3.3. De a aproba bugetul anual întocmit de Comitetul Executiv;
3.4. De a aproba proiectele propuse în Congres;
3.5. De a aproba rezoluţiile şi moţiunile propuse în Congres;
3.6. De a aproba rapoartele de activitate şi descărcarea de sarcini a vechiului comitet;
3.7. De a iniţia lucrări de misiune internă şi externă;
3.8. De a da îndrumări după care să se desfăşoare activitatea misionară şi evanghelistică în cadrul Asociaţiei;
3.9. De a rezolva orice alte probleme care se ivesc în cadrul Asociaţiei.
4. Congresele Asociaţiei se vor ţine în Sâmbăta şi Duminica dinaintea Zilei Muncii (Labor Day) care este în prima Luni din Septembrie.
5. Congresele se vor ţine prin rotaţie în localităţile unde se află câte o biserică membră a Asociaţiei.
6. Vineri dimineaţa, înainte de Congres, se va ţine Conferinţa Păstorilor, la care este de dorit să participe toţi păstorii din Asociaţie.
7. Adunările Congresului for fi prezidate de către preşedinte sau la alegerea lui de unul din vice-preşedinţi. Congresul poate cere ca adunările să fie prezidate de către un preşedinte de zi ales, cerere care trebuie votată şi care trebuie să întrunească două treimi din voturile delegaţilor prezenţi.
Articolul IX: Conducerea Asociaţiei
1. Comitetul executiv este forul de conducere al Asociaţiei şi va fi format din următorii:
1.1. Preşedinte
1.2. Vice-Preşedinte – Est
1.3. Vice-Preşedinte – Vest
1.4. Vice-Preşedinte – Canada
1.5. Vice-Preşedinte pentru românii veniţi din Republica Moldova şi Ucraina.
1.6. Secretar Executiv
1.7. Secretar de Şedinţe – Est
1.8. Secretar de Şedinţe – Vest
1.9. Casier Administrativ
1.10. Casierul fondului de misiune
1.11. Administratorul Asociației (Association Trustee)
1.12. Editorul revistei Luminătorul
1.13. Preşedinţii comisiilor de lucru
1.14. Foștii președinți ai Asociației ca membri onorifici.
2. Mandatul celor aleşi în comitetul executiv va fi pentru trei ani cu excepţia secretatului executiv şi preşedinţii comisiilor, pe care le va decide Congresul. Nici o persoană nu poate deţine două poziţii în comitetul executiv. Fiecare candidat trebuie să provină dintr-o biserică membră care să fi fost în Asociaţie timp de cel puţin un an.
3. Atribuţiile comitetului executiv sunt următoarele:
3.1. De a duce la îndeplinire hotărârile congresului.
3.2. De a rezolva problemele transmise de congres nerezolvate.
3.3. De a acţiona ad-interim în locul congresului în timpul dintre congrese.
3.4. De a prezenta congresului bugetul pentru anul următor.
3.5. De a aproba în prealabil amendarea sau modificarea statutului.
4. Convocarea comitetului executiv se va face de către preşedinte, care va stabili data, locul şi ordinea de zi cu cel puţin două luni înainte.
5. Între congrese comitetul executiv are puterea de a rezolva toate problemele afară de cele rezervate prin statut congresului.
6. Comitetul executiv se va întruni o dată pe an, primăvara, în ambele părţi. La nevoie, preşedintele poate convoca şedinţe extraordinare. Deasemenea, două treimi ale comitetului executiv pot convoca o şedinţă extraordinară.
7. Preşedintele tineretului, preşedinta asociaţiei femeilor şi directorul şcoalelor duminicale vor lua parte la şedinţele comitetului executiv şi vor informa despre lucrările comitetului, organizaţiilor lor.
Articolul X: Îndatoririle membrilor comitetului executiv
1. Îndatoririle preşedintelui:
1.1. Să organizeze şi să conducă şedinţele adunărilor generale şi ale întrunirilor de lucru ale comitetului executiv.
1.2. Să urmărească împlinirea hotărârilor congreselor.
1.3. Să reprezinte Asociaţia în faţa autorităţilor şi a uniunilor frăţeşti.
1.4. Să semneze singur (sau după cum alege) documentele curente şi împreună cu secretarul executiv documentele de cumpărare-vânzare în numele Asociaţiei.
1.5. Să viziteze bisericile din cadrul Asociaţiei spre a păstra relaţii frăţeşti şi a inspira poporul la trăirea vieţii de creştin şi la misiune. În mod special va vizita bisericile în care vor avea loc evenimente speciale la care preşedintele este invitat.
1.6. Să înlocuiască orice funcţionar ales de congres care în timpul anului a decedat, a demisionat ori şi-a pierdut abilitatea de a îndeplini funcţia pentru care a fost ales.
2. Îndatoririle vice-preşedinţilor:
2.1. Să sprijinească activitatea preşedintelui în colaborare frăţească şi să înlocuiască activităţile preşedintelui în cazul că acesta este incapacitat sau le dă mandat să îndeplinească anumite lucrări.
2.2. Să fie gata pentru succesiune în ordinea seniorităţii la funcţia de preşedinte în caz de deces al acestuia.
2.3. Să fie la conducerea lucrărilor adunărilor generale ale congreselor prin rotaţie după cum preşedintele le face programarea.
2.4. Cei patru vice-preşedinţi vor fi aleşi din bisericile din zona de est, vest, Canada şi biserici ale românilor proveniţi din Republica Moldova şi Ucraina.
2.5. Să fie supraveghetori asupra bunului mers al lucrărilor din regiunea din care au fost aleşi.
3. Îndatoririle secretarului executiv:
3.1. Să ţină la curent statisticile membralităţii bisericilor membre şi să dea raport anual asupra acestor statistici.
3.2. Să păstreze corespondenţa de lucru a Asociaţiei.
3.3. Să asiste activitatea, întocmirea corespondenţei şi semnarea documentelor împreună cu preşedintele.
3.4. Să ţină la zi întocmirea formelor de înregistrare şi încorporare a Asociaţiei.
3.5. Să ţină corespondenţa cu bisericile membre în legătură cu activităţile şi necesităţile Asociaţiei, după cum preşedintele îi dă instrucţiuni.
4. Îndatoririle secretarului de şedinţe:
4.1. Să înregistreze lucrările de zi ale şedinţelor de lucru ale comitetului executiv şi ale adunării generale ale congresului.
4.2. Să citească hotărârile din şedinţe înainte de a fi aprobate.
4.3. Să păstreze toate procesele verbale şi documentele şedinţelor din timpul cât este în funcţiune şi apoi să le predea arhivarului.
4.4. Să trimită o copie a proceselor verbale preşedintelui şi vice-preşedinţilor şi tuturor păstorilor bisericilor din Asociaţie.
5. Îndatoririle casierilor:
5.1. Să încaseze, să efectueze plăţile şi să contabilizeze contribuţiile şi cheltuielile Asociaţiei împărţind activitatea financiară în două: Casierul administrativ pentru cheltuielile curente interne ale Asociaţiei şi Casierul misionar pentru proiecte misionare oriunde în lume după cum sunt aleşi de congres. Casierii vor elibera o chitanţă legală ce poartă sigilul Asociaţiei pentru orice sumă primită şi vor efectua plăţile aprobate de comitetul executiv sau ordonate de preşedintele Asociaţiei.
5.2. Să prezinte activitatea financiară spre control cenzorilor aleşi.
5.3. Să prezinte rapoarte financiare în faţa comitetului executiv la întrunirile de peste an şi în faţa Congresului o dată pe an.
6. Îndatoririle Administratorului Asociației
6.1. Să pregătească raportul anual cu privire la statutul Asociației.
6.2. Să păstreze rapoarte ale bugetului.
6.3. Să ia măsuri pentru ca Asociația să fie protejată de abuzuri financiare. Documentele contabile trebuie păstrate pentru o perioadă de cel puțin șase ani.
Articolul XI: Comisiile de lucru
În cadrul Asociaţiei vor funcţiona mai multe comisii de lucru
1. Toate comisiile de lucru vor funcţiona sub supravegherea preşedintelui Asociaţiei şi vor raporta activitatea în faţa Congresului.
2. Fiecare preşedinte de comisie va face parte din comitetul executiv.
3. Comisiile de lucru din cadrul Asociaţiei sunt:
3.1. Comisiile de sfetnici pastorali:
3.1.1. Comisiile pastorale vor fi organizate pe plan zonal sub coordonarea vicepreședintelui regional și pot avea în componență păstori și alți membri ce demonstrează maturitate spirituală și sunt recomandați de biserica locală.
3.2. Comisia de misiune:
3.2.1. Comisia de misiune se va compune din trei persoane: un preşedinte şi doi membri.
3.2.2. Comisia de misiune va avea ca sarcină propunerea, ducerea la îndeplinire şi supravegherea proiectelor misionare ale Asociaţiei.
3.2.3. Numim “Proiecte Misionare” înfiinţarea de noi biserici, susţinerea bănească a unor predicatori şi evanghelişti, proiecte edilitare de cult, ajutoare financiare în locurile unde e necesar, etc.
3.2.4. Proiectele misionare trebuiesc propuse, discutate şi adoptate în congres.
3.3. Comisia financiară:
3.3.1. Comisia financiară se va compune din şase membri: un casier administrativ, un casier pentru fondul de misiune şi patru cenzori.
3.3.2. Controlul financiar trebuie efectuat de două ori pe an.
3.3.3. Cei doi casieri fac parte din comitetul executiv.
3.3.4. Comisia financiară va căuta şi folosi cele mai potrivite metode de colectare şi păstrare în conturile băneşti a banilor Asociaţiei.
3.4. Comisia de literatură:
3.4.1. Comisia de literatură se va compune din şase membri: un editor al revistei Asociaţiei “Luminătorul”, un administrator al acestei reviste, şi corespondenţi.
3.4.2. Pe lângă editarea/redactarea lunară a revistei, comisia de literatură va supraveghea efectuarea proiectelor literare hotărâte în congres.
3.4.3. Editorul şi administratorul revistei vor face parte din comitetul executiv.
3.4.4. Arhivarul va colecta şi păstra documentele, corespondenţa şi revistele Asociaţiei.
3.5. Comisia de rezoluţii:
3.5.1. Comisia de rezoluţii se va compune dintr-un preşedinte şi patru membri.
3.5.2. Comisia de rezoluţii va strânge, edita şi prezenta în faţa congresului propunerile de rezoluţii care urmează să fie votate cu majoritate ca rezoluţii ale congresului, urmărind problemele curente legate de viaţa credincioşilor baptişti şi în mod special a credincioşilor baptişti români.
3.5.3. Comisia de rezoluţii se va întruni de două ori pe an.
3.6. Comisia şcolilor duminicale:
3.6.1. Comisia va fi formată din trei persoane: un preşedinte şi doi membri.
3.6.2. Comisia va întocmi calendarul lecţiilor de şcoală duminicală şi-l va difuza bisericilor membre.
3.6.3. Cheltuielile survenite din tipărirea acestor calendare şi banii colectaţi vor fi contabilizaţi de casierul administrativ.
3.7. Comisia de organizare a congresului:
3.7.1. Această comisie va purta de grijă pe plan local în: găsirea locului potrivit pentru întrunirea viitorului congres, cazarea delegaţilor şi a musafirilor, informarea tuturor bisericilor asupra itinerarului şi a orarului viitorului congres, cât şi menţinerea ordinei publice după codurile locale ale oraşului.
3.7.2. Componenţa acestei comisii va fi de cinci persoane: un preşedinte şi patru membri, din localitatea unde se va ţine congresul pe care îl vor avea de organizat.
3.7.3. Data şi locul viitorului congres vor fi propuse de comitetul executiv şi alese în congres cu un an înainte.
3.7.4. Ordinea de zi şi conducerea congresului NU intră în îndatoririle acestei comisii, ele fiind prerogative ale preşedintelui.
3.7.5. Ordinea de zi va fi discutată şi votată alături de propunerile ce se vor ridica din popor.
3.8. Departamentele auxiliare:
3.8.1. În cadrul Asociaţiei vor funcţiona următoarele departamente auxiliare:
3.8.1.1. Societatea surorilor (sau uniunea surorilor)
3.8.1.2. Uniunea tineretului
3.8.2. Fiecare din aceste departamente se pot organiza după structura cea mai potrivită şi pot avea un statut propriu de funcţionare care trebuie aprobat şi de congresul Asociaţiei.
3.8.3. Preşedinţii acestor departamente auxiliare vor da rapoarte de activitate şi în faţa congresului.
Articolul XII: Întruniri
1. Congresele Asociaţiei se vor ţine în sâmbăta şi duminica dinaintea Zilei Muncii (Labor Day) care este în prima luni din septembrie.
2. Congresele se vor ţine prin rotaţie în localităţile unde se află câte o biserică membră a Asociaţiei alternând dacă se poate între bisericile din vest şi cele din est.
3. Întrunirile Comitetului Executiv vor avea loc o dată pe an, între congrese, primăvara după Paşte. Şedinţele vor fi convocate de preşedintele Asociaţiei.
Articolul XIII: Probleme de disciplină
1. Problemele de disciplină se referă la persoanele care au fost alese în comitetul executiv sau numite într-una din comisiile care funcţionează în cadrul Asociaţiei. Problemele de disciplină sunt următoarele:
1.1. Comportarea imorală.
1.2. Delapidare de bani din fondurile bisericii, Asociaţiei sau din viaţa socială.
1.3. Împotrivirea de a executa o hotărâre a congresului sau a comitetului executiv.
1.4. Folosirea neadevărului în prezentarea situaţiilor sau a dărilor de seamă.
1.5. Decăderea de la credinţă sau îmbrăţişarea de doctrine străine faţă de credinţa baptistă menţionată în mărturisirea de credinţă a Asociaţiei Baptiste Române din Statele Unite şi Canada, anexată prezentului statut sau absenţa îndelungată de la biserica unde este membru.
1.6. Excluderea persoanei din biserica din care a făcut parte.
1.7. Căutarea de certuri repetate şi provocarea de neînţelegeri cu alte persoane din cadrul comitetului executiv.
1.8. Neglijarea în îndeplinirea îndatoririlor.
1.9. Încălcarea conştientă a prezentului statut.
1.10. Depăşirea de atribuţii în dauna Asociaţiei.
1.11. Orice altă decădere similară acestora.
2. Pentru documentarea necesară a cazurilor de disciplină comisia de sfetnici pastorali vor face constatarea cazului de indisciplină şi vor raporta în scris asupra celor constatate. Pe baza lor, comitetul executiv în şedinţa ordinară sau extraordinară va putea merge până la suspendarea din funcţie şi înlocuirea ad-interim a postului respectiv. Hotărârea comitetului executiv va trebui comunicată bisericii din care face parte persoana în cauză.
3. Conflictele nerezolvate în bisericile din cadrul Asociaţiei care duc la despărţirea bisericii. În cazul unor probleme care nu pot fi soluţionate de o biserică din Asociaţie, comitetul bisericii respective sau o treime din membrii bisericii pot convoca comitetul executiv al Asociaţiei pentru soluţionarea conflictului. Comitetul executiv va folosi comisia de sfetnici pastorali în sensul acesta care se va deplasa în biserica cu probleme, va asculta ambele părţi şi va decide în lumina Scripturii , a prezentului statut, al statutului bisericilor din Asociaţie cât şi pe baza mărturisirii de credinţă a Asociaţiei Baptiste Române din Statele Unite şi Canada, anexată prezentului statut. Apoi va raporta comitetului executiv decizia lor.
Articolul XIV: Reguli generale de urmat
1. Toţi membrii Asociaţiei pot participa la toate sesiunile congresului şi pot cere cuvântul la discuţii, pot face propuneri, pot supune rezoluţii dar nu au drept de vot deliberativ. Limita de timp pentru cuvânt este de trei minute. Numai delegaţii la congres au vot deliberativ.
2. În toată activitatea Asociaţiei se va urmări cu grijă conlucrarea frăţească, buna armonie şi respectul reciproc.
3. În alcătuirea comitetului executiv e bine să se urmărească o bună reprezentare a tuturor bisericilor din Asociaţie.
4. Asociaţia Baptistă Română din Statele Unite şi Canada poate întreţine relaţii frăţeşti de doctrină sau sociale cu alte organizaţii religioase, sociale sau umanitare.
5. Asociaţia Baptistă Română din Statele Unite şi Canada este o organizaţia apolitică şi astfel nu se va angrena în luptele politice dar va apăra credinţa creştină în toate domeniile vieţii.
6. Comitetul executiv poate hotărî, pentru congres, confecţionarea de insigne, panglici sau etichete de identitate.
7. Comitetul executiv are singurul autoritatea de a hotărî şi invita anumite personalităţi din afara Asociaţiei ca musafiri şi invitaţi la congres sau de a invita şi a pune pe program anumiţi predicatori sau profesori de teologie cu anumite prelegeri sau conferinţe. Pe baza hotărârii comitetului executiv, preşedintele va trimite scrisorile de invitaţie.
8. Procesele verbale ale şedinţelor comitetului executiv şi ale congresului vor fi comunicate fiecărei biserici din Asociaţie după ce au fost semnate de preşedintele care a prezidat, de vice-preşedinţi şi de secretarul de procese verbale.
9. În cazul când o hotărâre a congresului sau a comitetului executiv violează o lege a statului, constatarea făcută după închiderea şedinţei forului respectiv, preşedintele Asociaţiei are puterea de a suspenda hotărârea în cauză până la următoarea întrunire a comitetului executiv care va decide final asupra faptului.
10. Orice sumă donată Asociaţiei cu destinaţie declarată va fi folosită întocmai după dorinţa expresă a donatorului. Nici un for al Asociaţiei nu poate schimba destinaţia donaţiei.
11. Se recomandă bisericilor din Asociaţie să folosească limba română în toate serviciile bisericii.
Articolul XV: Dispoziţii finale
1. Prezentul statut poate fi modificat prin amendamente la congresele Asociaţiei cu o majoritate de două treimi din voturi, după ce propunerile de modificare au fost prezentate şi aprobate la o adunare special convocată în acest scop sau la congresul dinainte.
2. Prezentul statut îndreptat şi structurat aşa după cum este scris a fost votat de congresul al 102-lea ţinut la Hickory, North Carolina, în zilele de 29-31 august 2014 și are efect imediat după votare.
30 august 2014 Anul Domnului
Preşedinte, Secretar Executiv,
Eusebiu Rusu Sorin Sabou
Editor,
Nelu Ciorba