SCOPUL LECȚIEI: să descriem pe scurt încrederea psalmistului în Dumnezeu, să identificăm în textul psalmului unul sau mai multe forme de imprecație sau invocare a mâniei divine asupra altcuiva și să ne formulăm un plan prin care să identificăm în viața noastră un aspect pe care să îl corectăm printr-o credință tot mai mare în Dumnezeu și o renunțare tot mai mare la propriile noastre metode.
TEXTUL LECȚIEI: Psalmul 10:12-18
VERSETUL DE AUR: „Tu auzi rugăciunile celor ce suferă, Doamne! Le întărești inima, Îți pleci urechea spre ei.” Psalmul 10:17
CONTEXTUL LECȚIEI:
La început, Psalmii 9 și 10 au fost un singur poem, care a fost apoi despărțit în doi psalmi pentru că slujeau scopuri diferite. Manuscrisele evreiești din vechime le socotesc a fi doi psalmi distincți, în vreme ce Septuaginta, traducerea în limba greacă a Vechiului Testament, le consideră unul singur.
Poemul conține patru pasaje de lungime asemănătoare: Psalmul 9:1-10; 9:11-20; 10:1-9 și 10:10-18. Fiecare pasaj aduce o contribuție la imaginea de ansamblu, versurile făcând tranziția spre chemarea ajutorului lui Dumnezeu într-o lume caracterizată de suferință și de chinuri.
Psalmii 9 și 10 alcătuiesc un acrostih parțial, căci folosesc în succesiune 17 din cele 22 de litere ale alfabetului ebraic (un exemplu complet, în care sunt folosite toate cele 22 de litere este Psalmul 37). Nu se știe dacă natura incompletă a acrostihului din Psalmii 9 și 10 a fost o mișcare deliberată.
Multe versiuni digitale ale Bibliei consideră titlurile sau notele Psalmilor drept „versetul zero.” Așadar, dacă folosiți o versiune digitală a Scripturii, titlurile vă pot oferi mai multe informații despre psalmul pe care urmează să-l citiți. Unii psalmi nu au note, iar Psalmul 10 se numără printre ele. Nota Psalmului 9, însă, se aplică și Psalmului 10, dată fiind natura unitară a celor doi. Ea spune astfel: „Către mai-marele cântăreților. Se cântă ca și „Mori pentru fiul”. Un psalm al lui David.” Recomandarea interpretării poate fi o referire la moarta cuiva – poate moartea lui Absalom, fiul lui David. „Cântărețul plăcut al lui Israel,” (2 Samuel 23:1) – David – este considerat a fi autorul a jumătate din cei 150 de psalmi.
STRUCTURA LECȚIEI:
- Răutatea omenirii (Psalmul 10:12-13)
- Rezolvarea unei probleme (v. 12)
- Problema care necesită rezolvare (v. 13)
- Dumnezeu atotcunoscător (Psalmul 10:14)
- Îi vede pe asupritori (v. 14a)
- Știe rezolvarea (v. 14b-c)
- Intervenția lui Dumnezeu (Psalmul 10:15)
- Pedeapsa voită (v. 15a)
- Scopul dorit (v. 15b)
- Caracterul lui Dumnezeu (Psalmul 10:16-18)
- Cel care domnește (v. 16)
- Cel care ascultă (v. 17)
- Cel care scapă (v. 18)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚII:
- Ai o cerere specifică pe care o poți aduce în rugăciune înaintea lui Dumnezeu pentru cei care suferă în cartierul tău sau în orașul tău? În ce fel te poate folosi Dumnezeu ca răspuns la rugăciunile tale?
- Cum îți influențează comportamentul cunoașterea faptului că „Domnul este Împărat în veci de veci”? Cum îți crește această realitate speranța? Sunt motive pentru care adevărul acesta să fie dificil de acceptat?
- Ce măsuri poți lua pentru a fi sigur că inima ta nu se va împietri și nu va face fărădelegi împotriva lui Dumnezeu?
APLICAȚII PRACTICE:
În vremurile de suferință, omul strigă spre Dumnezeu și așteaptă ca El să-l scape de probleme (Psalmul 30:10). S-ar putea să ne găsim și noi în situații în care nu primim niciun fel de ajutor de la cei din jur și în izolarea și frica ce ne cuprinde, strigăm la Dumnezeu. Cerem ajutor, chiar dacă știm că toate problemele izvorăsc din încăpățânarea noastră și din starea noastră de păcat. În astfel de cazuri, se întâmplă ca Dumnezeu să nu asculte rugăciunile noastre (Ieremia 7:16; 11:14; 14:11; Plângerile 3:8, 44). În asemenea momente, este nevoie să ne cercetăm pornirile inimii, iar Psalmul 10 ne ajută în acest sens.
Psalmul 10 ne vorbește despre Dumnezeul care sare în ajutor. Această imagine a lui Dumnezeu apare frecvent în cartea Psalmilor și în alte părți ale Bibliei. Reprezintă un aspect fundamental atunci când vine vorba să-L înțelegem Dumnezeu așa cum L-a văzut Israelul antic. Dumnezeu nu este nici distant, nici nepăsător. Preocuparea Sa pentru umanitatea suferindă o depășește cu mult pe a noastră. Interesul Său față de noi nu oscilează precum în cazul zeităților păgâne fictive.
Uneori, s-ar putea să simțim că Dumnezeu nu ne este aproape, atunci când nu primim răspuns la rugăciunile noastre pe cât de repede ne-am dori. Așa s-a întâmplat cu profesor la un colegiu biblic care și-a dat seama că are nevoie de o schimbare în lucrarea sa de învățătură. O poziție didactică la un alt colegiu părea potrivită, dar în urma unui interviu, șansa lui a eșuat pentru că un membru al comisiei a votat împotriva candidatului. Cu toate acestea, în anul următor, profesorul a fost chemat să ocupe o altă poziție care i se potrivea de minune. Dumnezeu a acționat desăvârșit la timpul potrivit, dar era nevoie să poți privi în urmă pentru a vedea lucrul acesta. „Dumnezeu știe mai bine timpul potrivit” rămâne răspunsul la strigătul bisericii: „Doamne, până când?” (vezi Psalmii 6:3; 13:6; etc.).
Mărturisirea că Dumnezeu este ajutorul nostru reprezintă o recunoaștere care duce la umplerea inimii noastre cu o mare încredere. Ne mângâie în vremuri de teamă și ne pregătește să trăim o viață de sfințenie. Ca ajutor al nostru, Dumnezeu ne permite să ne amintim că niciun abuz omenesc nu ne poate distruge pe deplin și nici nu va diminua valoarea vieții noastre (Psalmul 118:6-7).
O asemenea încredere nu vine dintr-un sentiment de mândrie sau dintr-o credință deșartă în superioritatea noastră. Vine, în schimb, din conștientizarea faptului că slujim unui Dumnezeu credincios, care vine în ajutorul celor care au nevoie, atât timp cât ne recunoaștem propriile noastre nevoi și nevoile altora. Nu putem pretinde har doar pentru noi înșine și să-l refuzăm altora. Ajutorul divin este gata să-i ajute pe cei care caută mila Sa cu o inimă curată.
Strigăm nu doar pentru nevoile noastre, ci și în numele celor care sunt asupriți într-un fel sau altul. Totuși, ar trebui să anticipăm faptul că Dumnezeu Se poate aștepta ca ajutorul dat unui om anume să vină chiar prin mâinile tale!