SCOPUL LECȚIEI: să identificăm principiile care duc la o viață binecuvântată, să explicăm de ce teama de Domnul este esențială pentru toate principiile unei vieți de credință și să ne creăm un plan prin care să identificăm și să schimbăm un aspect al vieții noastre pentru a ne lipi mai mult de voia lui Dumnezeu, aplicând un principiu din Proverbe.
TEXTUL LECȚIEI: Proverbe 3:1-12
VERSETUL DE AUR: „Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înțelepciunea ta! (Proverbe 3:5)
CONTEXTUL LECȚIEI:
Cartea Proverbe îi este atribuită în general regelui Solomon (vezi Proverbe 1:1). El a fost renumit pentru înțelepciunea sa (exemple: 1 Împărați 4:30-31; 10:24) și peste 3,000 de Proverbe îi aparțin (4:32), așadar a fost omul ideal pentru scrierea acestei lucrări literare plină de înțelepciune. Pe lângă Solomon, textul le atribuie alte două părți lui Agur (Proverbe 30:1) și împăratului Lemuel (31:1). Despre acești doi oameni nu știm însă nimic.
Textul nu ne spune când au fost puse laolaltă toate aceste pasaje, pentru a alcătui versiunea cărții Proverbe pe care o putem citi astăzi. În plus, textul nu are un destinatar direct. Nu vom găsi semnificația cărții Proverbe la autorii săi inițiali, la data scrierii lucrării sau la publicul menit inițial. Importanța sa constă în felul în care comunică ce înseamnă o viață trăită cu înțelepciune. Orice om poate învăța și pune în aplicare înțelepciunea pe care o găsește în Proverbe.
Pentru unii cititori, cartea Proverbe poate arăta ca o înșiruire de principii fără legătură între ele. Cu toate acestea, cartea este împărțită în cinci secțiuni: introducerea cărții (Proverbe 1-9), proverbele lui Solomon (10:1-22:16; 25:1-29:27), cuvintele înțelepților (22:17-24:34), cuvintele lui Agur (Proverbe 30) și cuvintele împăratului Lemuel (Proverbe 31).
Prima secțiune începe cu o explicație a importanței înțelepciunii (vezi Proverbe 1:1-7). După introducere, mare parte a textului este scrisă din perspectiva unui tată care își sfătuiește fiul cu privire la importanța căutării înțelepciunii la Domnul.
Cu o singură excepție (vezi Proverbe 3:5), ordinea poetică a fiecărei perechi de versete din Biblia pe care o citim astăzi urmează același tipar. Mai întâi, tatăl îi dă fiului său o poruncă negativă (exemplu 3:1 a). Apoi, tatăl îi dă o poruncă pozitivă (exemplu 3:1 b). În final, tatăl încheie pasajul cu o promisiune făcută fiului său (exemplu 3:2).
STRUCTURA LECȚIEI:
- O singură Lege (Proverbe 3:1-2)
- Amintirea poruncilor (v. 1)
- Promisiunea vieții (v. 2)
- Două virtuți (Proverbe 3:3-4)
- Leagă și scrie (v. 3)
- Promisiunea privilegiului (v. 4)
- O încredere (Proverbe 3:5-6)
- Încrederea în Domnul (v. 5)
- Promisiunea călăuzirii (v. 6)
- Două acțiuni (Proverbe 3:7-8)
- Teama și evitarea (v. 7)
- Promisiunea întregirii (v. 8)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚII:
- Cum te asiguri că nu pierzi înțelepciunea pe care ți-au încredințat-o alții?
- Cum scrii învățăturile și sfaturile lui Dumnezeu pe „tăblița inimii tale”?
- Cum îți stabilești granițe personale pentru când vei simți nevoia să te bazezi pe propria cunoaștere și expertiză?
- Cum poți depăși acele obstacole care nu te lasă să te supui pe deplin lui Dumnezeu?
APLICAȚII PRACTICE:
Un studiu realizat în anul 2022 arăta faptul că majoritatea oamenilor petrec zilnic aproximativ două ore și jumătate pe platformele de socializare. Poate că nu pare foarte mult, însă dacă comparăm cu timpul petrecut pe platformele de socializare în urmă cu 10 ani, când media era în jurul unei ore pe zi, creșterea este semnificativă. Platformele online au devenit pentru mulți oameni o „voce a autorității”, indiferent de cunoștințele, de expertiza sau de înțelepciunea acelei voci.
Pentru credincioși, este ușor să spunem că noi căutăm înțelepciunea lui Dumnezeu, când, de fapt, altele sunt vocile care ne influențează viața și care ne modelează perspectiva. Dacă ne umplem viața cu idei umane și nu cu înțelepciunea lui Dumnezeu, care dintre ele va avea mai multă influență?