SCOPUL LECȚIEI: Să descrie evenimentele care au precedat izbucnirea israeliților în cântări de laudă; să ilustreze faptul că Dumnezeu poartă de grijă în mod constant de poporul Său; să ne ajute să comparăm atributele și acțiunile lui Dumnezeu de atunci, cu cele din zilele noastre.
TEXTUL LECȚIEI: Exodul 15:11–21 VERSETUL DE AUR: Exodul 15:11
“Cine este ca Tine între dumnezei, Doamne? Cine este ca Tine minunat în sfințenie, bogat în fapte de laudă, și făcător de minuni?“ — Exodul 15:11
CONTEXTUL LECȚIEI
Cu mult înainte ca exodul din 1447 î.Cr. să fi ajut loc, Dumnezeu promisese țara Canaan lui Avraam, Isaac, și Iacov (Geneza 13: 14-15; 26: 3; 28: 13). În momentul în care Iacov a decis să-și mute familia în Egipt pentru a scăpa de foamete, părea că această promisiune avea șanse mici de împlinire. Totuși, Dumnezeu lucra prin Iosif, fiul lui Iacov, ca să asigure hrană pentru întreaga familie în timpul foametei (41: 53-54). De-a lungul secolelor, Israeliții au fost martorii multor schimbări în conducerea Egiptului. După mai mulți ani, la conducere a ajuns un faraon pentru care meritele lui Iosif nu au mai însemnat nimic (Exodul 1: 8). Dintr-un statut favorizat inițial, poporul ajunge treptat într-o stare de servitudine și asuprire. Conducătorii vremii au încercat tot felul de metode pentru a-i supune și a le stopa creșterea numerică. După 430 de ședere în Egipt (12: 40-41), Dumnezeu aduce vremea pentru împlinirea promisiunii făcută poporului Israel (2: 23-25).
În această perioadă se naște Moise. Este bine cunoscut faptul că a fost adoptat de o prințesă egipteană, dar a trebuit să fugă în exil după ce a omorât un egiptean (Exodul 2 și Faptele Ap. 7: 23). După alți 40 de ani, Moise are o întâlnire cu Domnul la Sinai. Dumnezeu l-a chemat să scoată poporul din robia egipteană, și i-a repetat promisiunea cu privire la Canaan (Exodul 3: 8). Dumnezeu a lucrat prin Moise și Aaron (fratele său) pentru a-l convinge pe faraon să dea drumul poporului. Trecuseră 430 de ani de la sosirea lui Iacov în Egipt (Exodul 12: 40-41), iar Dumnezeu reamintea poporului că destinația lor era Canaan (13: 5, 11).
Faraon, însă, s-a răzgândit și a hotărât să-și aducă înapoi mâna de lucru (Exodul 14: 5-8). Oastea egiptenilor i-a urmărit pe Israeliți până la țărmul Mării Roșii. În mod aparent, israeliții erau prinși într-o cursă, însă Dumnezeu avea alte planuri. Poporul a trecut Marea Roșie ca pe uscat, apele fiind despicate în două, însă armata urmăritoare a fost înghițită de ape. Dumnezeu și-a demonstrat superioritatea asupra tuturor zeilor imaginari ai egiptenilor! Această trecere a fost un eveniment de cotitură în istoria poporului – cei odinioară sclavi erau, în sfârșit, liberi. Moise împreună cu tot poporul, plini de bucurie, au izbucnit în cântări de laudă (Exodul 15: 1-21).
Lecția din această zi ne redă această cântare de laudă. Prima cântare din istoria acestei națiunii nou-formate a fost o cântare de bucurie datorită victoriei reputate de Dumnezeu.
STRUCTURA LECȚIEI
- Prima cântare (Exodul 15: 11–19)
- Întâietatea lui Dumnezeu (v. 11)
- Puterea lui Dumnezeu (v. 12-13)
- Groaza popoarelor (v. 14-16)
- Promisiuni pentru Israel (v. 17-19)
- Cea de-a doua cântare (Exodul 15: 20–21)
- Exemplul lui Miriam (v. 20)
- Dumnezeu este înălțat (v. 21)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Când ne stă înainte o lucrare, cum distingem dacă Dumnezeu ne cheamă pe noi să o facem, sau dacă voia lui e să așteptăm ca să-L vedem pe El la lucru? Ce putem învăța din următoarele pasaje: Exodul 4: 13; Psalmul 27: 14; 37: 7; Isaia 6: 8; și Ezechiel 22: 30-31?
- Care sunt lucrurile pe care fiecare dintre noi ar trebui să le schimbăm, pentru a petrece mai mult timp meditând la sfințenia lui Dumnezeu și urmându-i exemplul? Care dintre cele trei pasaje pot să ne servească drept îndemn: Efeseni 1: 4; Evrei 12: 14; 1 Petru 1: 15-16?
- Care dintre ideile sau îndemnurile din lecția de azi vi se par mai greu de înțeles? Motivați-vă răspunsul.
APLICAȚII PRACTICE
- Fiecare din cântările pe care le îndrăgim au o istorie a lor. De exemplu, istoria cântării Mărețul Har amplifică profunzimea versurilor. (Puteți citi istoria acestei cântări pe internet). Ea a fost cântată de-a lungul secolelor în multe limbi, iar versurile ei continuă să miște inimile cu mesajul lor străvechi, și totodată proaspăt.
- Asemenea cântării intonate de Moise, Maria și întregul popor, cântările noastre sunt născute din evenimente specifice din viețile autorilor: eliberare, vindecare, trecere din moarte la viață. Contează când, și cu cine, cântăm aceste cântări. Prin urmare, haideți să urmăm îndemnul psalmistului, care ne cheamă: „Cântați Domnului o cântare nouă, căci El a făcut minuni. Dreapta și brațul Lui cel sfânt I-au venit în ajutor.” (Psalmul 98: 1).
- Care este cântarea pe care inima te îndeamnă să o cânți astăzi, ca răspuns la lucrarea minunată a lui Dumnezeu în viața ta, în viața familiei și a bisericii tale?
Traducerea și adaptarea: Narcis Pasca