SCOPUL LECȚIEI:
Să ne amintim ce s-a întâmplat atunci când Domnul Isus a liniștit furtuna. Apoi, să ne uităm la o serie de pasaje care ilustrează o lipsă de credință, precum cele din Matei 6:30, 14:31, 16:8 și Luca 12:18. În final, să ne pocăim pentru situațiile în care am dovedit o lipsă de credință.
TEXTUL LECȚIEI: Matei 8:23-27
Verset de aur: „El le-a zis: „De ce vă este frică, puțin credincioșilor?” Apoi s-a sculat, a certat vânturile și marea, și s-a făcut o liniște mare.” Matei 8:26
CONTEXTUL LECȚIEI:
Lucrarea Domnului Isus în Evanghelia după Matei are loc mai mult în regiunea Galileei, o zonă din Israelul de Nord al acelor vremuri. Regiunea a fost numită după corpul de apă din centrul său, cunoscut în timpul Noului Testament ca Marea Galileei sau Marea Tiberiadei (Ioan 6:1). Această mare are mai degrabă dimensiunile unui lac decât ale unei mări, dar era necesar un efort considerabil pentru a vâsli dintr-o parte în alta. Marea Galileei a fost un centru important pentru pescuit pe vremea Domnului Isus. Câțiva din cei doisprezece ucenici au fost pescari acolo (Matei 4:18-22). Acești bărbați au avut o experiență considerabilă pe acest lac știindu-i pericolele. Pe lângă pescuit, locuitorii regiunii au folosit lacul ca pe un mijloc de transport de la un sat la altul. Vâslirea de la un țărm la altul era un procedeu mai rapid decât parcursul distanței pe jos. Ne putem imagina că într-o zi obișnuită, lacul era presărat cu o mulțime de bărci folosite atât la pescuit cât și ca mijloace de transport.
După Predica de pe Munte consemnată în Matei 5-7, unde se recunoaște autoritatea Domnului Cristos în predicare, capitolele 8-9 se concentrează cu precădere pe minunile Domnului Isus. Acestea demonstrează autoritatea Domnului întrucât arătau clar înspre o putere care ar putea aparține numai lui Dumnezeu. Cu un singur cuvânt, Domnul Isus a vindecat bolnavii (Matei 8:5-13), lepra (Luca 17:12-19), a alungat spiritele demonice (Marcu 7:24-30) și a supus forțele naturii (Marcu 11:12-14, 19-21). Domnul nu și-a folosit puterea pentru propriul beneficiu (Matei 4:1-11, 26:53). Minunile Sale au fost pentru alții, în special pentru cei care erau fără speranță. De aceea, minunile au fost niște semne ale Împărăției – acea domnie promisă peste întreaga creație și când Dumnezeu va înlătura amenințările păcatului și ale consecințelor acestuia. În Împărăție, credincioșii vor trăi în siguranță în prezența Sa pentru eternitate.
Minunile Domnului Isus au demonstrat acel viitor promis. Vrăjmașii Domnului au atribuit abilitățile Sale puterilor satanice (Matei 12:24) și l-au batjocorit (27:42). Cu toate acestea, Cristos a făcut posibilă mântuirea prin faptul că și-a dat viața. Învierea Sa este cel mai mare act al puterii lui Dumnezeu.
STRUCTURA LECȚIEI:
- O situație periculoasă (Matei 8:23-24)
- Urmând pe Cristos (v. 23)
- O furtună mortală (v. 24)
- Actul eliberării (Matei 8:25-27)
- Un strigăt de neputință (v. 25)
- Un cuvânt plin de autoritate (v. 26)
- Un răspuns plin de uimire (v. 27)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE:
- Uneori ne molipsim de frica altor oameni. În ce circumstanțe nu ar trebui să lăsăm teama altora să devină a noastră? De ce?
- Înțelegând că frica este o emoție permisă de Dumnezeu, cum putem ști când sentimentul de frică este o reacție naturală și când indică lipsă de credință?
- Cum ați răspunde unei persoane care susține că nu ar trebui să ne luăm veste de salvare atunci când ieșim cu barca pe apă pentru că Domnul Isus este întotdeauna cu noi?
APLICAȚII PRACTICE:
Care este lucrul de care vă este teamă? De obicei, lucrurile de care ne temem sunt acelea
care ne amenință și pe care nu le putem controla. În loc să ne rugăm, încercăm să obținem controlul situației. Dar, în final, ne dăm seama că nu putem controla multe lucruri. De pildă, boala îi poate afecta chiar și pe cei care mănâncă corespunzător și care fac sport. Accidentele se întâmplă chiar și celor grijulii. Însă, există o alternativă mult superioară încercărilor noastre de a controla circumstanțele. Alternativa se referă la o inversare a priorităților și anume la a încredința circumstanțele Domnului prin rugăciune. Pentru că Domnul Isus și-a dat viața pentru noi, putem avea încredere în El că va face pentru noi ceea ce a făcut pentru doisprezece oameni cu credință puțină și chiar mai mult decât atât. Lumea în care trăim este plină de pericole mortale. Să ne aducem aminte dar de cuvintele Psalmistului: „Cel ce stă sub ocrotirea Celui Prea Înalt, și se odihnește la umbra Celui Atotputernic, zice despre Domnul: „El este locul meu de scăpare și cetățuia mea, Dumnezeul meu în care mă încred!” Da, El te scapă de lanțul vânătorului, de ciumă și de pustiirile ei” Psalmul 91:1-3.