TEXTUL LECȚIEI: Ezra 10:1-12 VERSETUL DE AUR: Ezra 10:6
“Apoi Ezra a plecat dinaintea Casei lui Dumnezeu și s-a dus în odaia lui Iohanan, fiul lui Elidași. Când a intrat, n-a mâncat pâine și n-a băut apă, pentru că era mâhnit din pricina păcatului fiilor robiei.” — Ezra 10:6
SCOPUL LECȚIEI: Să înțelegem care a fost reacția lui Ezra fiind confruntat cu păcatul poporului și să explicăm de ce s-a supărat Ezra pe cei care s-au căsătorit cu străinii. În final să ne pocăim de cel puțin un păcat de viața noastră și să nu o facem numai din gură, ci chiar să punem în aplicare planul de pocăință.
CONTEXTUL LECȚIEI
Cartea Ezra conține evenimente istorice de la întoarcerea iudeilor (evrei din seminția regală a lui Iuda) ca să rezidească Templul de la Ierusalim până la decretul dat de Artaxerxe, care este pomenit în capitolul 2 al cărții lui Neemia. Profetul Hagai l-a ajutat pe Ezra în misiunea lui, iar profetul Zaharia l-a ajutat pe Neemia.
Imperiul Babilonian a căzut în anul 539 d.Ch., fiind înlocuit de Imperiul Persan al lui Cir cel Mare (numit și Cirus al doilea).
Evreii au fost duși în robie mai întâi de asirieni (1 Împ. 17) și apoi de babilonieni (2 Împ. 25). După 70 de ani de robie, împăratul medo-persan Cir le-a dat dreptul de a se întoarce în țara lor. Cele zece seminții luate în robie de asirieni nu s-au mai întors în Israel, în anul 537 î.Cr. s-au întors în Israel 49.697 de iudei veniți din robie. În anul 516 î.Cr. a fost încheiată reclădirea Templului, în anul 479 î.Cr. Estera a devenit împărăteasa Persiei (ca soție a lui Xerxes). În anul 458 î.Cr. Ezra a condus cel de al doilea convoi de evrei care s-au întors din robie, în anul 445 î.Cr. Neemia a reconstruit zidurile Ierusalimului.
Ezra face parte din marele triumvirat al cărturarilor responsabili pentru scrierea Vechiului Testament: Moise, Samuel și Ezra. Acest om fascinant a purtat un nume providențial care se traduce ,,ajutor“ (numele lui Neemia înseamnă ,,mângâiere“). Ezra a fost un descendent direct din Aaron, prin Eleazar, Fineas și Țadoc (Ezra 7:1-5).
Tradiția evreiască, prin Talmud, îl consideră pe Ezra unul dintre cei mai proeminenți lideri din istoria lui Israel.
STRUCTURA LECȚIEI
- Convinși că au păcătuit (Ezra 10:1-4)
- Au mărturisit și au plâns (v. 1)
- Au făcut un legământ cu curaj (v. 2-4)
- Chemați să se adune (Ezra 10:5-8)
- Toți jură (v. 5)
- Ezra e mâhnit (v. 6)
- Anunțul adunării (v. 7-8)
- Chemarea la acțiune (Ezra 10:9-12)
- Popor temător (v. 9)
- Predicator neînfricat (v. 10-11)
- Punerea în aplicare (v. 12)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Care sunt factorii necesari pentru a ne părea rău cu adevărat de păcatele noastre și a ne pocăi de ele? Oare sunt ei la fel pentru toți credincioșii?
- Cum am putea să ajutăm un frate să acționeze în direcția pocăinței de anumite păcate? Dar dacă e vorba de un grup de oameni care păcătuiesc la fel?
- Ce rol au liderii (păstorii, prezbiterii) în rezolvarea unor probleme de păcat în biserică? Când trebuie luate măsuri publice, și când doar în privat?
APLICAȚII PRACTICE
- Unul dintre marile daruri pentru pe care Vechiul Testament ni-l face este că ne prezintă multiple episoade de rebeliune a poporului Israel împotriva lui Dumnezeu urmate de iertarea și restaurarea pe care Dumnezeu le oferă a poporului său. În textul de astăzi, am avut parte de un astfel de dar. Poporul lui Dumnezeu era din nou în pericolul de a aluneca înapoi în idolatrie din cauza neascultării lor față de legea lui Dumnezeu. Ne amintim că legile lui Dumnezeu sunt puse în aplicare pentru binele nostru și pentru slava Lui. La fel ca evreii antici, și noi suntem ispitiți de cultura care ne înconjoară – inclusiv de tentația de a ne căsători cu necredincioși (vezi 2 Corinteni 6:14-18).
- Dumnezeu a lăsat nădejdea ca Israelul să fie readus la o relație corectă cu El. Dar pentru asta era nevoie de cineva care să preia conducerea! Nu toată lumea este înzestrată în același mod în acest sens și diferiți lideri pot răspunde diferit la aceeași problemă. (Vezi prin contrast stilul de conducere al lui Ezra în Ezra 9:3 cu cel al lui Neemia în Neemia 13:25.) Dar totul începe cu o povară a inimii și sufletului.
- Harul iertător al lui Dumnezeu ne este disponibil datorită persoanei și lucrării Domnului Isus Cristos. Biserica este mireasa Lui (2 Corinteni 11:2; Apocalipsa 19: 7-9; 21: 2, 9; 22:17). Să fim credincioși Mirelui nostru!