TEXTUL LECȚIEI: Romani 11:11-24 VERSETUL DE AUR: Romani 11:18
SCOPUL LECȚIEI: Să înțelegem analogia pe care Apostolul Pavel o face cu măslinul și să aprofundăm faptul că harul lui Dumnezeu este pentru toată lumea.
CONTEXTUL LECȚIEI
În lecția de astăzi învățăm despre o analogie cu măslini. În lumea Apostolului Pavel, măslinii erau foarte prezenți aproape peste tot, din Ierusalim, în Antiohia, și de la Corint la Roma. Uleiul de măsline era folosit și la gătit și la iluminat, dar avea și valoare medicinală și era folosit și la ceremoniile religioase. Despre valoarea uleiului de măsline citim și în Vechiul Testament, la Judecători 9.
Analogia însă are de-a face cu relația dintre Apostolul Pavel, evrei și neamuri. În capitolul 9 din cartea Romani, apare problema poporului lui Israel. În perioada în care scrie Pavel, majoritatea credincioșilor creștini erau de proveniență evreiască. În biserica din Roma era un amestec de evrei și neamuri și se pare că neamurile erau mai numeroase. Acest lucru, precum și respectul pe care Pavel îl avea din partea ambelor grupuri, îi dau acestuia posibilitatea să abordeze această problemă a relațiilor dintre creștinii ce provin din culturi diferite. Pentru noi, creștinii români din diaspora, acesta este un subiect foarte important și relevant pentru că și noi trăim într-o cultură diferită de a noastră.
STRUCTURA LECȚIEI
A. Rezultatul poticnirii (Romani 11:11-15)
- Provocare la gelozie (v. 11, 12)
- Încercare de salvare (v. 13-15)
B. Rezultatul zdrobirii (Romani 11:16-21)
- Părtași rădăcinii și grăsimii măslinului (v. 16-18)
- O altoire prin credință (v. 19-21)
C. Posibilitatea restaurării (Romani 11:22-24)
- Continuăm în bunătate (v. 22, 23)
- O nouă altoire în măslinul lui Dumnezeu (v. 24)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Care este semnificația versetului 15 din textul de astăzi și de ce este atât de important pentru noi?
- Având în vedere faptul că rădăcinile creștinismului sunt în religia iudaică, în ce fel ar trebui v. 16 din textul de astăzi să ne influențeze părerea despre valoarea Vechiului Testament? Vezi de asemenea Romani 15:4, 1 Corinteni 10:11, Coloseni 2:14.
- Discutați atât despre blândețea cât și despre severitatea lui Dumnezeu în relația cu oamenii. Care ar putea fi consecințele dacă nu avem o teologie care să le înțeleagă la fel de bine pe amândouă, adică dacă punem mai multă greutate pe una și o excludem de tot pe cealaltă?
APLICAȚII PRACTICE
- Ce ar trebui să facem pentru a fi considerați o „rădăcină˝ a generației viitoare de credincioși?
- Care ar fi câteva lucruri practice pe care le-am putea face pentru a crea și menține un sistem de responsabilizare pentru progresul nostru în această direcție?