Text: Geneza 24:12-21; 61-67
Verset de aur: Geneza 24:61
Prezentarea lecției:
Scopul – Să înțelegem modul în care căsătoria lui Isaac cu Rebeca se potrivește în cadrul planului lui Dumnezeu de răscumpărare, și să discutăm perspectiva corectă cu privire la semnele din partea Domnului.
Contextul lecției:
Când suntem confruntați cu o decizie importantă, este posibil ca uneori să-i cerem lui Dumnezeu un semn ca să ne ajute să decidem ce să face, și cu toate că este esențial să fim deschiși la călăuzirea lui Dumnezeu și chiar dacă în Biblie găsim exemple de persoane care-i cer semne lui Dumnezeu și le primesc, e important să înțelegem contextul acestor relatări biblice. În fiecare dintre exemplele din Biblie, semnul cerut avea de-a face cu o promisiune, sau o poruncă divină. În lecția de astăzi vedem câteva principii într-un context în care creștinii adesea cer călăuzirea Domnului prin semne: alegerea unui soț sau a unei soții. Dumnezeu făcuse un legământ cu Avraam și urmașii lui, deci trebuia că Avraam să aibă urmași credincioși, din neamul lui. După moartea Sarei, Avraam a căutat o soție pentru fiul său Isaac.
Structura lecției
A. Răspunsul la rugăciune (Geneza 24:12-21)
- Robul cere un semn (v. 12-14)
- Dumnezeu dă semnul (v. 15-21)
B. Răspunsul la chemare (Geneza 24:61-67)
- O călătorie de credință (v. 61-65)
- Împlinirea speranței (v. 66, 67)
Întrebări pentru discuție
- În ce situații ar trebui să cerem și noi semne de la Dumnezeu? De ce? (Sugestie: Mat 4:7, 12:38-39, 16:1-4, 24:3)
- Dacă trebuie să iei o decizie fără să ai certitudinea că te îndrepți într-o direcție bună, de unde știi dacă faci un pas de credință sau o prostie?
Aplicații practice
- Una dintre cele mai aprinse și îndelungi dezbateri este cea despre suveranitatea lui Dumnezeu și liberul arbitru al omului. Bineînțeles că Dumnezeu este atotputernic, atotcunoscător, și face toate lucrurile în conformitate cu scopurile și dorințele Lui. Voia lui Dumnezeu se poate descrie în mai multe feluri. De exemplu putem spune că voia lui Dumnezeu se încadrează în trei categorii: voia obiectivă (suverană) a lui Dumnezeu – acțiuni întreprinse de Dumnezeu în mod unilateral, de ex. crearea lumii; apoi avem voia prescriptivă (morală) a lui Dumnezeu – legi, porunci pe care Dumnezeu ni le dă, vrea să le respectăm trăind în sfințenie, însă față de care avem posibilitatea (dar nu dreptul) de a nu le respecta, și voia permisivă a lui Dumnezeu – lucruri care Dumnezeu ar dori ca noi să nu le facem, însă ne dă liberul arbitru, dându-ne posibilitatea să nu ascultăm – păcatul se încadrează aici.
- În lecția de astăzi vedem ce se întâmplă atunci când acțiunile omului se aliniază cu voia lui Dumnezeu pentru a împlini dorința lui Dumnezeu. Este clar că Dumnezeu plănuise ca Rebeca să joace un rol important în planul lui de răscumpărare a omenirii cu mult timp înainte ca ea să existe. E important să facem voia lui Dumnezeu în viața noastră.