Text: Matei 18:21-35
Verset de aur: Matei 18:33
Prezentarea lecției:
Scopul – Să înțelegem contrastul dintre perspectiva lui Isus asupra iertării și perspectiva culturii în care trăim.
Contextul lecției:
Această pildă, înregistrată numai de evanghelistul Matei apare în contextul învățăturii Domnului Isus despre disciplină și modul în care trebuie să abordăm un frate care păcătuiește împotriva noastră și despre puterea rugăciunii a doi sau trei care sunt adunați în numele Domnului Isus în acest context. Petru, se pare, dorește clarificări cu privire la iertare, atunci când cineva greșește. Domnul Isus răspunde schimbând perspectiva întrebării, punând obiectivul asupra fiecăruia dintre noi. Dacă nouă ni s-a iertat mult, avem și noi obligația să iertăm mult.
O problemă delicată (Matei 18:21-22)
- Întrebarea lui Petru (v. 21)
- Răspunsul lui Isus (v. 22)
O pildă minunată (Matei 18:23-35)
- Criza slujitorului (v. 23-25)
- Compasiunea regelui (v. 26-27)
- Cruzimea slujitorului (v. 28-31)
- Condamnarea regelui (v. 32-34)
Aplicații practice
- Pentru că Petru a fost cel care a pus întrebarea despre iertare, e interesant de urmărit ce s-a-ntâmplat cu el în privința iertării. După ce s-a lepădat de Isus de trei ori, el a avut remușcări și a plâns amarnic. După înviere, îngerul a spus femeilor să ducă vestea cea bună ucenicilor și lui Petru. Această referire la Petru nu a fost întâmplătoare. A fost confirmarea faptului că a fost iertat.
- În ce situații ne asemănăm cu slujitorul neiertător? Cum reacționăm când am suferit pierderi (materiale, emoționale, relaționale) datorită indiferenței, neglijenței sau rea-intenției cuiva?