Text: Matei 23:1-4, 23-26
Verset de aur: Matei 23:2-3
Prezentarea lecției:
Scopul – Să identificăm practicile ipocrite ale conducătorilor religioși din vremea lui Isus și opusul fiecăreia dintre aceste practici; să identificăm în viața noastră o atitudine sau un comportament ipocrit, să îl mărturisim și ne pocăim.
Contextul lecției:
Lecția de astăzi conține un limbaj foarte dur adresat de Domnul Isus fariseilor și cărturarilor. Episodul are loc în Săptămâna Mare, cu câteva zile înainte de răstignire. Domnul Isus, după ce a încercat de mai multe ori cu vorba bună, acum le spune fără ocolișuri fariseilor care sunt problemele lor. Îi avertizează și îi mustră dur. Pe dinafară arătau bine, însă pe dinăuntru era dezastru. Cuvintele acestea ale Domnului Isus sunt mult mai blânde decât consecințele necredinței și a nepocăinței. Adevăratele injurii au fost luate de Domnul Isus pe cruce, iar noi, cei credincioși, am face bine să ascultăm cu atenție avertizările adresate fariseilor în lecția de astăzi și să învățăm că nu ceea ce izbește ochiul e ceea ce contează, ci o inimă frântă, care în pocăință se lasă locuită de plinătatea lui Dumnezeu.
Avertizări (Matei 23:1-4)
- Funcție înaltă (v. 1-2)
- Abuz de putere (v. 3-4)
Mustrări (Matei 23:23-26)
- Mustrări cu privire la lege (v. 23-24)
- Mustrări cu privire la conducători (v. 25-26)
Aplicații practice
- Starea spirituală a conducătorilor religioși din vremea lui Isus nu reprezintă o excepție. Atât în Vechiul cât și in Noul Testament, poporul lui Dumnezeu a fost ispitit să acorde mai multă importanță manifestărilor exterioare de închinare și să neglijeze atitudinea interioară a inimii. Această ispită este periculoasă în special pentru conducătorii spirituali, care pot deveni atât de preocupați de autoritatea și de pozițiile pe care le au încât ajung să-și neglijeze propria stare spirituală.
- Înțeleptul Solomon a spus: „Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii!” Proverbe 4:23. Cu toate acestea, chiar el însuși nu a reușit să-și urmeze propriul sfat.
- Biblia are scopul de a ne sluji ca semnal alarmă, dar noi trebuie să ne-o însușim în așa măsură (în special prin memorarea Scripturii!) încât să o avem la îndemână atunci când ne confruntăm cu ispite, neplăceri sau tragedii care ar putea să ne îndepărteze inimile de Dumnezeu.