Păstrează legile și poruncile Mele
Text: 2 Cronici 7:12-22
Verset de aur: 2 Cronici 7:14
Scopul – Să înțelegem promisiunile privind binecuvântările și disciplina făcute lui Solomon de Dumnezeu și să discutăm despre felul în care aceste promisiuni pot fi atât încurajări cât și avertizări pentru creștinul de azi.
Contextul lecției:
Lauda primită din partea poporului este răsplătită de Dumnezeu prin binecuvântări. Promisiunile lui Dumnezeu sunt bogate și pline de har, dar nu sunt necondiționate.
Contextul lecției este finalizarea construcției templului. Între ultimul verset din lecția de săptămâna trecută, și primul verset al lecției de săptămâna aceasta se interpune un alt verset: 2 Cronici 7:11 – „Când a isprăvit Solomon Casa Domnului şi casa împăratului şi a izbutit în tot ce-şi pusese de gând să facă în Casa Domnului şi în casa împăratului…˝
Într-adevăr realizarea lui Solomon era măreață, însă lecția de astăzi ne învață că nu ne putem odihnii pe laurii realizărilor noastre indiferent cât de extraordinare ar fi ele. Dumnezeu așteaptă mult mai mult din partea copiilor lui. Ceea ce așteaptă Dumnezeu de la noi nu este să construim o clădire, ci să-i dăm ceea ce a așteptat El întotdeauna de la copiii lui, oameni de rând sau împărați: ascultare. Nici măcar mărețul și impresionantul templu construit de Solomon nu poate să înlocuiască ascultarea pe care Dumnezeu o așteaptă de la copiii lui.
Prezentarea lecției:
Binecuvântări promise (2 Cronici 7:12-18)
- Promisiuni pentru templu (v. 12)
- Promisiuni pentru popor (v. 13-16)
- Promisiuni pentru Solomon (v. 17, 18)
Disciplina promisă (2 Cronici 7:19-22)
- Împotriva poporului (v. 19, 20a)
- Împotriva templului (v. 20b-22)
Aplicație practică
- Cuvintele din 2 Cronici 7:14 conțin o promisiune specială din partea lui Dumnezeu pentru Solomon, făcută după dedicarea templului din Ierusalim. Acest text este deseori citat, în special în Statele Unite, când se face apel la pocăință și trezire națională. Criticii spun că această interpretare este scoasă din context, deoarece „poporul Meu” se referă strict la poporul Israel din Vechiul Testament. Cu toate acestea, unul din principiile de bază ale Scripturii este că Dumnezeu este gata să ierte orice persoană sau națiune care vine la El cu pocăință (Luca 24:47).