Text: Matei 15:1-9
Verset de aur: Matei 15:8
Prezentarea lecției:
Scopul – Să înțelegem natura conflictului dintre Isus și farisei; să explicăm felul în care tradițiile și instituțiile umane pot împiedica pe cineva să răspundă în mod adecvat mesajului lui Dumnezeu.
Contextul lecției:
Spălarea mâinilor și a picioarelor era o ceremonie stabilită prin lege pentru preoții care oficiau diferite slujbe în cortul întâlnirii (Exod 30:17-21). Fariseii au extins aplicația legii și au construi un alt „gard de protecție” ca cel despre care am discutat în lecția din 3 iunie, din dorința de a se asigura că nu se încalcă în niciun fel legea lui Dumnezeu. „Gardul acesta” era că toată lumea, indiferent dacă era preot sau nu, și oricând, nu numai în cadrul serviciilor religioase, trebuia să se spele pe mâini și pe picioare. Acest lucru nu era în planul și scopul lui Dumnezeu. Fariseii își luaseră, din nou, libertatea de a schimba după bunul lor plac, poruncile lui Dumnezeu. Domnul Isus ne redirecționează astăzi atenția asupra lucrurilor importante pentru Dumnezeu.
Curățenie în exterior (Matei 15:1-2)
- Fariseii îl abordează pe Isus (v. 1)
- Acuzațiile împotriva ucenicilor (v. 2)
Corupție în interior (Matei 15:3-9)
- Exemple concrete (v. 3-6a)
- Rezultate triste (v. 6b-9)
Aplicații practice
- Domnul Isus a văzut în vremea lui același lucru pe care l-a văzut și Isaia: oameni care pretind că sunt credincioși lui Dumnezeu dar care erau, în realitate, devotați tradițiilor și instituțiilor umane. Același lucru se poate întâmpla oriunde și oricui. E ușor să îi arătăm cu degetul pe cei pe care îi considerăm a fi ipocriți, dar mult mai greu să ne vedem propriile ipocrizii.
- E ușor să cădem în capcana devoțiunii față de tradiții umane: tipuri/stiluri de închinare, reguli de comportament sau învățăturile predicatorilor noștri preferați. Această devoțiune greșită poate să ne împiedice să vedem adevărata nevoia de a fi curați în fața lui Dumnezeu.
- Tradițiile fariseilor, care inițial au avut scopul de a-i ajuta să respecte legea, au ajuns să fie folosite pentru a se sustrage de la a respecta legea. În loc să îi apropie de oameni de Dumnezeu, acestea îi îndepărtau de Cel care putea să îi curețe, atât în exterior cât și în interior.