TEXTUL LECȚIEI: Iacov 1:19-27 VERSETUL DE AUR: Iacov 1:22
„Fiţi împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înşelându-vă singuri.”– Iacov 1:22
SCOPUL LECȚIEI: Să identificăm faptele care contravin religiei adevărate; să explicăm rolul jucat de înțelepciune în ascultare, vorbire și faptă.
CONTEXTUL LECȚIEI
Vedem în Scriptură multe situații în care ascultarea nu este urmată de fapte, ceea ce duce de multe ori la consecințe drastice. Adam și Eva se aflau în Grădina Eden, înconjurați de bunătatea lui Dumnezeu. Cu toate acestea, nu au ascultat porunca lui Dumnezeu (Geneza 3) pentru că au ales să asculte de o altă voce, contradictorie. La fel, poporul Israel a văzut prezența clară a lui Dumnezeu în timpul ieșirii din Egipt dar, cu toate acestea, și-a făcut un idol căruia i s-au închinat (Exod 32). În timpul judecătorilor, poporul a trecut prin nenumărate cicluri de oprimare, eliberare și cădere. Israel nu putut să înțeleagă clar legătura dintre faptele lor și urmările acestora. Problema lor a fost o problemă a inimii (Proverbe 4:23).
Tema vorbirii apare deseori în Scriptură, începând cu Geneza 3. În timpul acestui studiu este important să ne aducem aminte de contextul în care se afla publicul țintă al lui Iacov: oprimare economică, neînțelegeri interne și persecuție.
STRUCTURA LECȚIEI
- Credincioșia în vorbire (Iacov 1:19-21)
- Grabnic și încet (v. 19)
- Mânie și neprihănire (v. 20, 21)
- Credincioșia în acțiune (Iacov 1:22-25)
- Ascultarea Cuvântului (v. 22-24)
- Aplicarea Cuvântului (v. 25)
- Credincioșia în religie (Iacov 1:26, 27)
- Zădărnicie (v. 26)
- Neîntinare (v. 27)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Cum ar trebui să ne afecteze textul din Iacov 1:20 părerea despre mânie când îl studiem în paralel cu mânia Domnului Isus din Marcu 3:1-6; 11:15-17?
- Care sunt câteva lucruri practice pe care putem să le facem pentru a pune în practică Iacov 1:21a?
- Care sunt câteva modalități prin care putem să recunoaștem și să ne bucurăm de libertatea pe care o avem în Cristos? Cum putem să ne asigurăm că această libertate nu încalcă limitele din Romani 14:1-9; 1 Corinteni 8:9, Iuda 4, etc.?
- Ce măsuri putem implementa pentru a ne proteja limba în situații dificile? Există astfel de măsuri specifice, în funcție de tipul de personalitate?
- Cum ne ajută Fapte 6:1-7 să înțelegem rolul pe care Dumnezeu așteaptă să îl avem în aplicarea de către biserică a primei părți a versetului din Iacov 1:27?
APLICAȚIE PRACTICĂ
Titlul lecției de azi descrie o problemă fundamentală a omenirii: lipsa legăturii, în inimile noastre, dintre auzire și faptă. Problema nu este lipsa de informații, ci felul în care folosim, sau nu folosim, informațiile pe care le avem. Avem atât de multe informații despre ce este sănătos, despre ce ar trebui și ce nu ar trebui să mâncăm, dar cu toate acestea, ne este greu de multe ori să urmăm un regim alimentar sănătos.
Unii spun că problema este una a „gestionării atenției.” Atenția noastră este limitată și acest lucru o face valoroasă. Companiile de reclamă și platformele de socializare recunosc acest lucru și îl folosesc pentru o obține un profit. Reclamele sunt peste tot și se luptă pentru atenția noastră.
În mijlocul acestei abundențe de factori care vor să ne capteze atenția, tendința este să ne adaptăm rapid prin ignorarea mesajelor care ne invită la acțiune. Din păcate, această reacție devine atât de adânc înrădăcinată încât ne este greu să discernem și să acordăm atenția cuvenită mesajelor care sunt cu adevărat importante. În cuvântul lui Dumnezeu avem o sursă de înțelepciune și o oglindă care ne arată cine suntem cu adevărat din perspectiva lui Dumnezeu.
Traducerea și adaptarea: Chris Hoble