TEXTUL LECȚIEI: Matei 11:7-19 VERSETUL DE AUR: Matei 11:19
„A venit Fiul omului mâncând şi bând, şi ei zic: ‘Iată un om mâncăcios şi băutor de vin, un prieten al vameşilor şi al păcătoşilor!’ Totuşi Înţelepciunea a fost îndreptăţită din lucrările ei.” – Matei 11:19
SCOPUL LECȚIEI: Să prezinte felul în care l-a descris Domnul Isus pe Ioan Botezătorul și să explice modul în care generația pe care o critică Domnul Isus a dat dovadă de lipsă de înțelepciune în felul în care i-au judecat atât pe Domnul Isus, cât și pe Ioan.
CONTEXTUL LECȚIEI
Evanghelia lui Matei prezintă viața, moartea și învierea Domnului Isus. De multe ori autorul își îndreaptă atenția asupra modalităților surprinzătoare prin care Dumnezeu și-a îndeplinit promisiunile față de Israel.
De exemplu, ne-am aștepta ca împăratul trimis de Dumnezeu să fie bine primit. Realitatea însă este că Domnul Isus a fost primit cu ostilitate încă de mic copil (Matei 2:13; 21:45, 46; 27:20). Domnul Isus îi avertizează pe ucenicii Lui că și ei vor avea parte de aceeași soartă (10:14-25; 34-36).
Vedem aceeași ostilitate în arestarea și moartea lui Ioan Botezătorul (Matei 14:1-12), care prefigurează răstignirea Domnului Isus (26:1-5, 14-16; 27:32-44). Acest apogeu al opoziției față de înțelepciunea lui Dumnezeu a fost chiar mijlocul prin care Dumnezeu și-a împlinit înțelepciunea, pentru că Domnul Isus nu a murit doar ca o victimă nevinovată, ci ca jertfă de bună voie și vrednică pentru păcatele omenirii (20:28, 26:28).
Într-un episod anterior lecției de azi, vedem că nici Ioan Botezătorul nu a putut înțelege pe deplin înțelepciunea ascunsă a lui Dumnezeu. El L-a anunțat pe Domnul Isus ca fiind regele promis și a văzut semnul prin care Dumnezeu L-a confirmat pe Domnul Isus ca fiind Fiul Său preaiubit (Matei 3:13-17); cu toate acestea, după ce a fost arestat, Ioan a trimis mesageri la Domnul Isus ca să-L întrebe dacă El era regele promis. Domnul Isus i-a confirmat că El era cu adevărat cel ce urma să vină (Matei 11:4, 5).
Reacția lui Ioan poate fi explicată fie prin îndoială, fie prin faptul că și-a pierdut răbdarea. Ce ne spune acest lucru despre Ioan? Înseamnă oare că a eșuat în misiunea lui de profet al lui Dumnezeu?
STRUCTURA LECȚIEI
- Ioan Botezătorul (Matei 11:7-15)
- O trestie, un reprezentant împărătesc (v. 7, 8)
- Un profet, un mesager (v. 9-15)
- Această generație (Matei 11:16-19)
- Ca niște copilași (v. 16, 17)
- Ca niște neînțelepți (v. 18, 19)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Analizând Matei 15:12-14 și 17:27, în ce situații credeți că ofensa provocată de un mesaj care nu este compatibil cu așteptările culturale ar putea face mai mult rău decât bine?
- Care este cel mai important lucru pe care putem să îl facem săptămâna aceasta pentru a ne asigura că mesajul Evangheliei este primit favorabil în cercul nostru de influență?
- Ținând cont de 1 Corinteni 12:12-31, cum credeți că ar fi diferit răspunsul nostru față de cel al altor creștini?
- Ce putem face ca să ne asigurăm că nu ne pierdem „auzul” spiritual?
- În ce situații este potrivit să reacționăm ca Pavel în Fapte 18:6 când mesajul pe care îl aducem este respins? De ce?
APLICAȚIE PRACTICĂ
Dacă avem așteptarea ca înțelepciunea lui Dumnezeu să fie acceptată de toată lumea, Noul Testament ne arată că realitatea este altfel. Evanghelia a provocat întotdeauna discordie. Domnul Isus a fost primit cu credință de mulți dar și cu opoziție, uneori chiar violentă, de alții. Înțelepciunea lui Dumnezeu îi atrage pe unii, pentru că reprezintă răspunsul la cele mai adânci nevoi personale. Pe de altă parte, este respinsă de alții pentru că reprezintă le subminează autodeterminarea.
Cei care se așteptau ca împărăția să vină cu putere militară și politică, l-au văzut pe Domnul Isus ca fiind opusul unui rege trimis de Dumnezeu. Pentru cei care se așteptau ca Dumnezeu să pună capăt injustiției și suferinței, idea Domnului Isus cu privire la Împărăția lui Dumnezeu părea absurdă. Dar pentru cei cu urechi de auzit și ochi de văzut, Domnul Isus aduce împlinirea tuturor profețiilor divine și răspunsul la toate nevoile umane.
Traducerea și adaptarea: Chris Hoble