TEXTUL LECȚIEI: Proverbele 9:1–6, 8–10, 13–18 VERSETUL DE AUR: Proverbele 9:6
“Lăsați prostia și veți trăi, și umblați pe calea priceperii!” — Proverbele 9:6
SCOPUL LECȚIEI: Să rezumăm cele două stiluri de viață reprezentate de cele două femei; să comparăm și să contrastăm îndemnurile celor două femei.
CONTEXTUL LECȚIEI
Odată cu lecția de azi încheiem studiul nostru din Cartea Proverbele. Textul de bază este din ultimul capitol al părții introductive a Cărții (capitolele 1 la 9). Aici Înțelepciunea (personificată printr-o femeie) pledează pentru a fi acceptată – și urmată zi de zi – de către cei ce asculta sau citesc
Începând cu capitolul 10, întâlnim în mod deosebit proverbe scurte și sfaturi care acoperă o gamă largă de teme, adesea punând în contrast viața trăită în înțelepciune, visa vis de o viață trăită în nebunie.
STRUCTURA LECȚIEI
- Locuința înțelepciunii (Proverbele 9:1-6)
- Pregătirile (v. 1-2)
- Invitația (v. 3-6)
- Calea înțelepciunii (Proverbele 9:8-10)
- Acceptarea învățăturii (v. 8-9)
- Frica de Domnul (v. 10)
- Locuința nebuniei (Proverbele 9:13-18)
- Femeia gălăgioasă (v. 13)
- Locuința nebuniei (v. 14)
- Ispitirea (v. 15-17)
- “Darurile” ei (v. 18)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Ce ar trebui să schimbăm în felul nostru de trai pentru a reduce din “zgomotele” care ne împiedică să auzim chemarea Înțelepciunii? Ce proceduri de responsabilitate reciprocă (accountability) am putea implementa în acest sens?
- Ce fel de relații ar trebui să rupem pentru a evita influențele negative din viața noastră? Cum se potrivește răspunsul nostru cu textele din Matei 28:19-20; Ioan 3:16; și 1 Corinteni 5:9-10?
- Ce fel de schimbări ar trebui să facem pentru a-i încuraja pe frați/surori să ne atragă atenția asupra lucrurilor pe care le avem de schimbat în noi (critică constructivă)? Avem de învățat ceva de la lume aici? Faptele Ap. 5:34-39; 1 Corinteni 2:6-7; 10:20-21; Coloseni 2:23; și Iacov 3:13-16
- Cum am putea descrește volumul “nebuniei” din jurul nostru, fără a impieta asupra dreptului altora de a-și exprima opiniile? Comparând Proverbele 9:3 și 9:14, care sunt “înălțimile cetății” de unde se propagă înțelepciunea și nebunia în jurul nostru?
APLICAȚII PRACTICE
- Lecția din această zi ne prezintă că lucrurile esențiale legate de viață și de veșnicie se reduc la o singură alegere. Psalmul 1 se încheie prezentând acest contrast: “Căci Domnul cunoaște calea celor neprihăniți, dar calea păcătoșilor duce la pieire.” (Psalmul 1:6). Profetul Ezechiel a stăruit de oamenii din zilele lui să se întoarcă de la calea ce ducea la moarte și, astfel, să trăiască (Ezechiel 18:23, 32). Toate acestea sunt întărite de învățătura lui Isus cu privire la calea bună care duce la viață și calea rea care duce la moarte (Matei 7:13-14), învățătura cu privire la cei doi constructori (7:24-27), și cele două grupări de la judecata de pe urmă.
- În toată Cartea Proverbele, cele 2 alegeri sunt prezentate: înțelepciunea pe de o parte și nebunia, de cealaltă. Urmarea înțelepciunii duce la viață (Proverbele 9:6), iar urmarea nebuniei duce la moarte (9:18). Lecția de azi din Proverbele 9 folosește ilustrația a două locuințe și a două gazde, pentru a ne prezenta alegerea pe care trebuie să o facem. Această alegere se aseamănă cu alegerea pe care Moise a pus-o înaintea Israeliților: “Iau azi cerul și pământul martori împotriva voastră că ți-am pus înainte viața și moartea, binecuvântarea și blestemul. Alege viața, ca să trăiești, tu și sămânța ta” (Deuteronomul 30:19). Mai târziu, Iosua le-a prezentat aceeași alegere: cui vor să slujească, unor dumnezei străini, sau adevăratului Dumnezeu (Iosua24:15)? Atunci și acum, opțiunile sunt aceleași; nu poți alege ambele răspunsuri.
- În ciuda afirmațiilor multora, că sunt mai multe căi înspre viață, prin diferite religii (unele contradictorii), Scriptura ne învață că există o sigură posibilitate. Isus este singura cale înspre viață (Ioan 14:6); orice altă cale duce spre moarte. Din acest motiv, răspunsul pe care îl dăm Evangheliei este crucial. El este diferența dintre viață și moarte.
- Lecția noastră ne prezintă două case, dar una se va prăbuși. Sunt două ospețe, dar mâncărurile la unul dintre ele este otravă. Două gazde amabile fac invitații, dar una este înșelătoare. Responsabilitatea alegerii este a noastră: în care casă intrăm, la care masă ne ospătăm, și care dintre invitații o acceptăm. Să facem o alegere înțeleaptă!
Traducerea și adaptarea: Narcis Pașca