TEXTUL LECȚIEI: Matei 4:12-22 VERSETUL DE AUR: Matei 4:19
El le-a zis: ‘Veniți după Mine, și vă voi face pescari de oameni.’— Matei 4:19
SCOPUL LECȚIEI: Să ne reamintim că avem nevoie de pocăință; să înțelegem legătura dintre pocăință și împărăția cerurilor; să identificăm un lucru din viața noastră, la care să renunțăm de dragul uceniciei lui Cristos.
CONTEXTUL LECȚIEI
Cartea Matei este frecvent recunoscută ca “cea mai evreiască” dintre cele 4 Evanghelii. Citând de peste 60 de ori din Vechiul Testament, Matei descrie evenimente din viața Domnului Isus, începând de la nașterea Sa, până la înviere. Fuga în Egipt și reîntoarcerea mai târziu amintesc de robia națiunii Israel și eliberarea lor ulterioară din această robie. Ura lui Irod față de Domnul Isus amintește de împotrivirea lui faraon față de Moise. Sunt foarte multe paralele! Matei menționează că propovăduirea lui Ioan Botezătorul a fost conform Scripturilor, pregătind calea Domnului.
Caracterul evreu al cărții Matei este evident de asemenea din uzul expresiei “împărăția cerurilor” în loc de “împărăția lui Dumnezeu.” Expresia “împărăția cerurilor” apare de peste 30 de ori în Noul Testament, și toate sunt în Matei. Numele lui Dumnezeu nu era rostit de iudeii pioși din vremea aceea; de aceea Matei folosește un alt cuvânt, menținând același sens.
Un alt exemplu al caracterului evreu al cărții este în pasajul imediat anterior lecției de azi; Domnul Isus se afla în pustie, asemenea poporului Israel la ieșirea din Egipt. Cei 40 de ani de pribegie în pustie sunt o paralelă a celor 40 de zile petrecute de Domnul Isus în post. (Numeri 14: 33-34; Matei 4: 2). Spre deosebire de Israel, Domnul Isus a fost victorios și l-a înfruntat pe satan și ispitele lui cu Cuvântul lui Dumnezeu.
STRUCTURA LECȚIEI
A. Două schimbări de situație (Matei 4: 12-13)
- Ioan Botezătorul este închis (v. 12a)
- Domnul Isus se mută în Capernaum (v. 12b-13)
B. O mare Lumină (Matei 4: 14-17)
- Împlinirea unei prorocii (v. 14)
- Rezultatul acestei împliniri (v. 15-16)
- Ce trebuie să se întâmple (v. 17a)
- Motivul acestei cerințe (v. 17b)
C. Patru răspunsuri (Matei 4:18-22)
- Simon Petru și Andrei (v. 18-20)
- Iacov și Ioan (v. 21-22)
ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUȚIE
- Dacă cineva ar încerca să te convingă să nu te muți folosind zicala ”Înflorește în solul în care ai fost plantat,” care ar fi răspunsul tău? Care personaje din Biblie ți-ar influența cel mai mult răspunsul?
- În ce măsură ai putea folosi Isaia 9:1-2 când îl mărturisești pe Domnul Isus unei persoane care n-a auzit niciodată de Isaia? Care din metodele de evanghelizare ale lui Pavel din Faptele Ap. 17: 22-32 sunt relevante în contextul zilelor noastre?
- Ce măsuri poate lua biserica noastră pentru a evita semnul de egalitate (echivalența) dintre loialitatea față de o țară (de ex. România, sau Statele Unite) și loialitatea față de Împărăția Cerurilor?
- Dacă ar fi să simți o chemare la lucrare ca fiind din partea Domnului, cum poți testa validitatea unei asemenea chemări? Cum poți fi sigur că vine din partea lui Dumnezeu?
- Ce schimbare ai de făcut în viața ta (și pe care poate o tot amâni) pentru a-L sluji pe Cristos mai mult? (Ia aminte la următoarele pasaje: Geneza 12:4; 31:3; Exodul 3; Neemia capitolele 1 și 2; Faptele Ap. 8:26; 9:15; 26:15-16)
APLICAȚII PRACTICE
- Dumnezeu i-a chemat pe cei patru bărbați (Petru, Andrei, Iacov și Ioan) să-L urmeze în lucrare. Aceștia cunoșteau atât importanța lucrului “în barcă,” adică aruncarea mrejelor (Matei 4:18), cât și importanța lucrului “pe țărm,” adică dregerea năvoadelor (4:21). La fel este și în lucrarea de predicare a Evangheliei. Predica reprezintă munca “în barcă,” timpul de pescuit. La temelia timpului “în barcă” se află (sau ar trebui să se afle) un timp îndelungat petrecut “pe țărm” – timp de pregătire. Predicile lipsite de o pregătire adecvată vor fi lipsite de eficacitate. Putem aplica aceeași analogie la viața de credință. Petrecem suficient timp “pe țărm,” pentru ca atunci când avem ocazia să-L mărturisim pe Domnul Isus să fim pregătiți să o facem cu convingere? (1 Petru 3:15)
- Ai fi pregătit să faci o schimbare în profesia ta, sau în cariera ta, pentru a-L urma pe Domnul Isus mai îndeaproape? Sau te-ai gândi imediat “trebuie să port de grijă familiei, că de nu, sunt mai rău decât un păgân”?
- Gândește-te cum ar arăta lumea de azi dacă cei patru ucenici ar fi răspuns “nu.” Nu au primit nicio asigurare că cineva va purta grijă de nevoile familiilor lor; prioritatea lor numărul unu a fost chemarea pe care le-a făcut-o Domnul Isus (Matei 19:27; Luca 5:28, 9:59-62). Tu cum răspunzi?